Pinnen in Maleisië

Pinnen in Maleisië is dé manier voor reizigers om aan contant geld te komen om alles ter plekke mee te betalen. Je kunt in heel het land pinnen en dat is maar goed ook, want zonder contant geld kom je niet ver. In de populaire toeristische gebieden kun je op meerdere locaties pinnen en in Kuala Lumpur heb je sowieso al in elk winkelcentrum meerdere pinautomaten. Hetzelfde geldt voor bestemmingen als Penang, Langkawi, Malakka, in alle grote steden en in de meeste dorpen. Op afgelegen gebieden is het vaak niet mogelijk om te pinnen, in de jungle of bijvoorbeeld op de verschillende bountyeilanden als Perhentian of Redang. Voor uitstapjes naar dit soort plekken moet je vooraf flink wat ringgit pinnen, of (bij voorkeur) zoveel mogelijk vooraf online betalen.

Op de luchthavens heb je ook altijd meerdere pinautomaten. Bij de internationale luchthaven van Kuala Lumpur, KLIA (en KLIA2), heb je ook al enkele pinautomaten in het gebied voordat je door immigratie gaat. Hier heb je ook wat wisselkantoren, maar de koers is hier meestal niet zo heel best.

Pinnen in Maleisië

Betalen met PIN kan niet in Maleisië

Het is in Maleisië niet mogelijk om met een Nederlandse bankpas met pincode in de winkels te betalen. Dit kan zelfs niet met een lokale bankpas. Wel kun je in zo’n beetje elke winkel met creditcard betalen. Let er wel op dat je een limiet instelt die hoog genoeg is tijdens de reis. Let ook op mogelijke ‘claims’ op je creditcard, want vaak blijven reserveringen langer op de kaart staan dan nodig.

Je pint voor contant geld om mee te betalen

Meestal staan er binnen de shopping malls pinautomaten van diverse banken op een rijtje. Dit komt doordat je een paar ringgit transactiekosten betaalt wanneer je een transactie uitvoert bij een bank waar je niet zelf een rekening hebt. Maleisiërs zullen dus altijd pinnen bij de bank waar zij zelf een rekening hebben, om zo de pinkosten te besparen. Voor toeristen uit het buitenland maakt het niet uit bij welke bank je pint. Wij hebben nog wel eens in de gaten gehouden welke bank de beste koers hanteert, maar uiteindelijk moeten concluderen dat het verschil zo klein is dat het nauwelijks loont om naar een specifieke bank op zoek te gaan. Toeristen betalen wel standaard enkele ringgits transactiekosten (omgerekend een paar euro) dus loont het altijd om een groter bedrag te pinnen.

Pinnen in Maleisië

Hoe werkt het?

Pinnen in Maleisië werkt als volgt: Nadat je de taal van je keuze (Engels) hebt geselecteerd voor je de pincode in. Hierna druk je op OK. Vervolgens kun je in de meeste gevallen kiezen voor ‘Current’ en ‘Withdrawal’. Je kunt dan een bedrag kiezen (tussen RM100 en RM1500), waarbij we aanraden om altijd voor de max te gaan om onnodige transactiekosten bij vaak pinnen te besparen. Bij de keuze tussen ‘with or without conversion’ kies je altijd voor ‘without’. Vaak moet je zelf actief op de knop voor de pinbon drukken, die krijg je meestal niet standaard.

With or Without Conversion?

Dynamic Currency Conversion (DCC) is de afgelopen jaren erg populair geworden en kom je ook tegen bij pinnen in Maleisië. Bij het pinnen heb je op enig moment de keuze tussen een transactie ‘with conversion’ of ‘without conversion’. De keuze is niet altijd even makkelijk, maar het verschil is simpel te verklaren. In het geval van ‘with conversion’ laat je het uitvoeren van de conversie (het omzetten van je eigen valuta in euro’s naar de lokale valuta in ringgit) over aan het bedrijf dat de pinautomaat uitbaat. Vaak dus een lokale bank, maar het kan ook, afhankelijk van waar je pint, een internationale bank zijn. Kies je voor ‘without conversion’ betekent dit dat je eigen bank de uiteindelijke conversie uitvoert.

Verwarrend is dat de pinautomaat wel de totaalkosten bij de eigen conversie toont, maar niet die van je eigen bank want dat is op dat moment niet bij ze bekend. Je bent geneigd voor de ‘bekende’ keuze te gaan. Dit betekent in bijna alle gevallen een veel minder gunstige koers die gehanteerd wordt bij de conversie. Bij een pinactie van RM1500 (in veel gevallen de max) is het verschil van wat er netto van je rekening wordt afgeschreven soms meer dan €10. Let er verder op dat de optie voor ‘without conversion’ soms expres ergens in een hoekje van het scherm staat, terwijl de ‘with conversion’ mogelijkheid duidelijk in het midden zichtbaar is.

Ga dus altijd voor ‘WITHOUT CONVERSION‘ zodat je op basis van de meest gunstige koers pint.

Banken in Maleisië waar je kunt pinnen

Pinnen in Maleisië

De meest voorkomende banken om bij te pinnen in Maleisië zijn: Maybank, CIMB, RHB, Bumiputra Commerce, HSBC, Public Bank en Ambank. Maybank en CIMB hebben de meeste klanten in Maleisië, van deze twee banken kom je dan ook de meeste pinautomaten tegen. De banken hebben ook diverse vestigingen (ook enkele rond Jalan Bukit Bintang) zodat je er altijd terecht kunt mocht er iets zijn. Let er overigens op dat je de functie pinnen in het buitenland activeert, anders kun je de pinpas er niet gebruiken.

Pinnen op de eilanden

Er zijn tientallen eilanden waarvan een aantal vrij groot zijn, maar je hebt ook een flink aantal zo goed als onbewoonde eilanden. Grote eilanden zijn bijvoorbeeld Penang, Langkawi en Pangkor. Op Penang heb je overal wel pinautomaten, ook in de kleine stranddorpjes. Op het eiland Langkawi kun je ook op meerdere plekken pinnen. Op de luchthaven vind je al diverse pinautomaten, in Pantai Cenang heb je er ook een paar (o.a. bij Under Water World). Ook kun je pinnen bij Telaga Harbour, bij het Petronas pompstation is een bank met pinautomaten. In Kuah kun je in het centrum op diverse locaties pinnen maar ook bij de Jetty Point. Ook bij de shopping malls Cenang Mall, Langkawi Fair en de Parade Mall kun je pinnen. Pangkor heeft een paar pinautomaten in Pangkor Town, maar als het even kan zouden wij vooraf genoeg contanten meebrengen voor het gehele verblijf.

Op de eilanden aan de oostkust is het anders. Zo heb je op Tioman alleen in Tekek 1 pinautomaat en kun je beter vooraf in Mersing pinnen. Op eilanden als Perhentian en Redang zijn geen pinautomaten, ondanks dat ze erg populair zijn onder reizigers. Hier zul je vooraf je dagbudget moeten bepalen en dit voordat je naar het eiland reist moeten pinnen (dit kan in Kota Bharu of Kuala Terengganu, maar ook in Kuala Besut). Je kunt wel op veel plekken terecht met je creditcard, maar er komt dan vaak wel een opslag van 3%-6% bij. De meeste accommodaties op de kleinere eilanden werken met full-board packages, waarbij je vooraf al voor het verblijf inclusief vaste maaltijden betaald hebt.

Ga je naar een eiland waarvan je niet zeker bent of je er kunt pinnen, neem dan vooraf contact op met de accommodatie waar je geboekt hebt (of waar je van plan bent te verblijven) om na te gaan of je er kunt pinnen.

Pinnen in Maleisië

Belangrijke toeristische bestemmingen waar je NIET kunt pinnen

Pinnen in Maleisië kan zo goed als overal in het land, maar er zijn uitzonderingen. In de onderstaande gevallen moet je vooraf pinnen zodat je ter plekke over voldoende contanten beschikt. Soms kun je bepaalde kosten (accommodatie, hotelrekening, tours, duik- of snorkeltrips) ook ter plekke met je creditcard betalen.

  • Taman Negara (Kuala Tahan)
  • Perhentian (je kunt wel pinnen in Kuala Besut waar de boot vertrekt)
  • Redang (je kunt wel pinnen in Merang waar de boot vertrekt)
  • Royal Belum State Park
  • Lake Kenyir
  • Bako National Park (vooraf in Kuching)
  • Kinabalu National Park (vooraf in Kota Kinabalu)
  • Tunku Abdul Rahman Marine Park (vooraf in Kota Kinabalu)
  • Kinabatangan River (vooraf in Sandakan)
  • Tun Sakaran Marine Park (vooraf in Semporna)
  • Sipadan & Mabul (vooraf in Semporna)

Staat de bestemming die je bezoekt hier niet tussen en twijfel je of je ter plekke kunt pinnen? Stel dan hieronder je vraag en we gaan het voor je na!

Betalen met creditcard

Naast pinnen in Maleisië wordt er ook veel met de creditcard betaalt. Zie betalen met creditcard door locals als het betalen met PIN zoals wij dit gewend zijn. Een internationale creditcard met cirrus of maestro is in bijna alle gevallen geldig in Maleisië. Let er echter wel op dat je soms transactiekosten betaalt (of een opslag van 3%-6%). Je hebt bij betalen met creditcard altijd je PIN-code nodig. Wij betalen alleen in de moderne winkelcentra met creditcard en alleen bij de wat grotere/duurdere aankopen.

Geld wisselen in Maleisië

Sommige reizigers vinden het een fijne gedachte om vooraf al over de buitenlandse valuta te beschikken. Je kunt via de website van GWK online euro’s naar ringgit omwisselen. De koers is meestal niet zo gunstig, pinnen ter plekke is voordeliger. Mocht je toch vooraf over ringgits willen beschikken, bezoek dan hier de website van de GWK.

Pinnen in Maleisië

Je kunt in Maleisië zelf ook geld wisselen. De koers is meestal niet eens zo heel ongunstig (dit was vroeger wel anders). De vraag is vooral of je met zoveel contanten op zak wilt rondlopen. In Kuala Lumpur heb je vooral rond Bukit Bintang diverse wisselkantoortjes. Ook heb je er vaak enkele binnen de populaire shopping malls (o.a. bij Suria KLCC en Pavilion KL). Ook heb je ze vaak bij populaire toeristische bestemmingen zoals Penang, Langkawi en Malakka.

Veel kosten kun je al vooraf online voldoen

Met de komst van de vele online betaalmogelijkheden en daarbij het grote aantal reiswebsites waar je vooraf bepaalde reisproducten (denk aan tours, accommodatie, huurauto, vervoer etc) kunt kopen is de noodzaak voor veel contant geld steeds kleiner geworden in Maleisië. Zo hebben wij meestal alleen nog maar contant geld nodig voor lokaal eten (aan de straat), want zelfs in het geval van een goed restaurant kopen we vaak al vooraf een voucher. Eigenlijk gebruiken we de contanten voor ‘noodgevallen’ en voor de kleine aankopen zoals snacks, eten & drinken, parkeerkosten en koffietjes, veel koffietjes.

Zaken die we vooraf regelen zijn makkelijk in categoriën in te delen:

  • Hotelovernachtingen boeken we meestal bij Booking.com of Agoda.nl. Soms via Hostelworld of Airbnb.
  • Trein- en bustickets boeken we vrijwel altijd bij 12go.asia, maar de laatste tijd horen we ook veel goede dingen over Baolau.
  • De huurauto bij voorkeur bij Rentalcars.com, maar Economy Car Rentals heeft ook vaak erg goede deals.
  • Tours, tickets en restaurantdeals boeken we altijd via Klook.com.
  • We maken veel gebruik van Grab (taxidienst) en hiervoor kun je makkelijk je creditcardgegevens in de app invoeren, zodat je er in Maleisië zelf geen omkijken naar hebt.

9 reacties op Pinnen in Maleisië

  1. Conny
    zondag, 24 maart 2019 om 13:55 (6 jaar geleden)

    Kun je op Pangkor eiland geld pinnen?

    Beantwoorden
    • Ilya
      dinsdag, 26 maart 2019 om 09:26 (6 jaar geleden)

      Hi. In Pangkor Town zit een Maybank waar je kunt pinnen. Je kunt ook in Lumut aan de overkant pinnen.

      Beantwoorden
  2. Nancy
    maandag, 25 maart 2019 om 20:12 (6 jaar geleden)

    Zijn de wisselkantoortjes in Bukit Bintang op zondag open?

    Beantwoorden
    • Ilya
      dinsdag, 26 maart 2019 om 09:26 (6 jaar geleden)

      Ja. 7 dagen per week.

      Beantwoorden
  3. Laurens Hoogmans
    vrijdag, 9 augustus 2019 om 13:10 (5 jaar geleden)

    Kun je pinnen in:
    Taman Negara
    Cameron Hights
    Kota Bharu
    Perhentian Kecil?

    Beantwoorden
    • Ilya
      maandag, 29 juni 2020 om 12:29 (4 jaar geleden)

      Te laat maar wellicht handig voor anderen:

      Je kunt niet in Taman Negara (Kuala Tahan) pinnen
      Je kunt wel in Cameron Highlands (Tanah Ratah) pinnen
      Je kunt op veel plekken in Kota Bharu pinnen
      Je kunt niet op Perhentian (Kecil & Besar) pinnen, wel in Kuala Besut

      Beantwoorden
  4. Lieke
    zondag, 24 juli 2022 om 09:37 (2 jaar geleden)

    Kan je pinnen op Gayá Island?

    Beantwoorden
  5. Rob HARTING
    donderdag, 18 januari 2024 om 02:16 (10 maanden geleden)

    wij overwinteren al 25 jaar op Langkawi, variërend van 3 tot 6 maanden. Aanvullend op jullie goed verhaal kan je nu op diverse plekken met je pinpas, in ons geval ING pas betalen en tegen de beste koers. Wij zijn er heel blij mee. Het zou mooi zijn dat het bij alle winkels gaat komen .

    Beantwoorden
  6. Dianne
    zaterdag, 3 augustus 2024 om 11:46 (4 maanden geleden)

    Waar kan ik in Ipoh geld pinnen met een Nederlandse bankpas? 1o jaar geleden kon dit nog bij HSBC, maar dat lijkt nu ook niet te lukken…

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *