Maleisië met kinderen. 12 redenen waarom dit de meest kindvriendelijke verre bestemming is.

Jaren geleden riep de populaire Nederlandse reisorganisatie FOX Reizen Maleisië uit tot meest kindvriendelijke verre bestemming. Sindsdien komt Maleisië steevast voor in lijstjes met toffe reisbestemmingen die je goed met (kleine) kinderen kunt bezoeken. Waarom? Het is een optelsom van redenen die we hieronder benoemen:

1. De gezondheidszorg is er (zeer) goed geregeld

Overal heb je zgn. ‘Kliniks’, namelijk huisartsenpraktijken voor een eerste bezoek mocht er wat zijn. Daarnaast heb je overal wel grote publieke ziekenhuizen, waar de zorg prima is en waar je prima terecht kunt. Verder heb je ook veel privé-ziekenhuizen, waar je wat meer voor betaalt, maar waar de zorg vooral sneller is en in sommige gevallen meer overeenkomt met een luxe 5 sterrenhotel.

2. Het is een veilig land

Maleisië is één van de meest ontwikkelde landen van Zuidoost-Azië. Geen stress onderweg. Alleen maar behulpzame locals en allemaal vriendelijk, maar niet overdreven vriendelijk (in sommige andere verre bestemmingen hebben wij nog wel eens wat argwaan als iemand je bijna opdringerig wil helpen). Ook in grote steden weinig te vrezen, zelfs als je ’s avonds laat nog op pad bent. Verder is de voertaal Engels, wat communicatie erg makkelijk maakt.

Zijn de kinderen al wat ouder en hebben ze al een eigen telefoon? Dan koop je voor een habbekrats een lokale simkaart en zijn ze altijd bereikbaar. Denk aan zelfstandig een winkelcentrum verkennen als de ouders even ergens in hetzelfde winkelcentrum een hap of drankje doen.

3. Geweldig OV en zeer goede infrastructuur

Maleisië heeft een enorm uitgebreid OV-netwerk. Overal rijden bussen, minibusjes en taxi’s. Via Grab boek je makkelijk, snel en betaalbaar (geen gedoe met prijsafspraken) een taxi. Verder heb je op de lange trajecten treinen en binnenlandse vluchten. Allemaal modern en betrouwbaar. Let er bij de trein, bus of een binnenlandse vlucht op dat je de tickets het beste ruim vooraf kunt boeken voor de beste prijs (en beschikbaarheid).

Rijden in een huurauto is er ook zeer goed te doen. Vooral met kleine kinderen is dit een fijne manier om lekker zelfstandig op pad te gaan en ook zelf te kunnen besluiten m.b.t. reistijd, plas- en lunchpauzes en stops om onderweg wat te bezichtigen.

Het voordeel van deze goede reismogelijkheden is dat je daardoor ook prima in een kortere tijd een groot aantal hoogtepunten van het land kunt bezoeken. Dit maakt het vaak al prima mogelijk om Maleisië in bijvoorbeeld twee weken te verkennen.

4. Veel toffe attracties en activiteiten voor de kinderen

Maleisië heeft ruim 100 toffe bestemmingen die je in je reisprogramma kunt opnemen en vrijwel allemaal bieden ze wat leuks voor kinderen. Of je nou gaat snorkelen op Perhentian, de Panorama Cable Car neemt op Langkawi, of gewoon een begeleide junglehike of rivercruise doet. Allemaal leuk als je met kinderen reist. Verder heb je diverse pret- en waterparken en ontelbaar veel andere activiteiten die je met de kids kunt doen.

Zo is bij ons een potje bowlen bij een bowlingbaan met wel 100 banen zo’n typische activiteit die we er regelmatig doen. Of wat dacht je van een toffe bioscoopfilm in één van de vele luxe bioscopen? Voor de kleintjes heb je van die typische speelplekken (ballenbakken etc onder toezicht), vaak in winkelcentra zodat de ouders eventueel om en om wat kunnen winkelen.

Soms zijn het ook de simpele dingen die een groot succes zijn. Zo heb je in het centrum van Kuala Lumpur en mooie KLCC Park met daar binnen een groot publiek kinderzwembad. Hier hebben onze kinderen vele uren/dagen doorgebracht door de jaren heen. ’s Avonds heb je hier meteen de fonteinshow bij Suria KLCC.

5. Veel variatie in eten en drinken

De een lust alles, de ander lust vrijwel niks. Maleisië is ook wat dat betreft een ideale bestemming. Bezoek een foodcourt en je weet zeker dat er altijd wel iets voor ze tussen zit. Soms heb je er wel 100 kraampjes, dus alleen het rondlopen en zoeken naar leuke gerechten is al geweldig. Los van alle lokale eetplekken heb je er verder ook voldoende westerse mogelijkheden. Bijna overal kan je wel een simpel frietje met een hamburger bestellen. Kom je er echt niet uit, dan koop je gewoon tomaatjes, paprika’s, komkommer, fruit etc in de supermarkt. Wij hadden de eerste jaren altijd een bak met zelf gebracht eten mee.

6. Betaalbare accommodaties

De kosten van een reis naar een verre bestemmingen lopen als je met een gezin reist altijd meteen flink op. Vooral als de kinderen wat ouder zijn (en hun eigen bed nodig hebben) is het soms een kostbaar geheel. In veel gevallen kom je zelfs terecht bij het boeken van geschakelde kamers of grote familiekamers, vaak met flink prijskaartje. Maleisië heeft echter één van de laagste hotelkamerprijzen ter wereld, vooral in de grotere steden en populaire bestemmingen.

Op veel plekken heb je ook geweldige familieresorts en familiehotels. Denk aan Shangri-La Golden Sands op het eiland Penang of aan Pelangi Beach Resort op Langkawi. Deze resorts bieden veel extra’s voor de kinderen (vaak zelfs een animatieprogramma als dit je ding is), wat de vakantie meteen een stuk leuker maakt.

In Maleisië heb je verder enorm veel verhuurders van complete appartementen. Denk aan bijzonder luxe twee- of driekamerappartementen met grote keuken, woonkamer, meerdere badkamers en boven op het dak een enorm zwembad van het type ‘Infinity Pool”, soms met fantastisch uitzicht over de stad. Sinds wij Airbnb ontdekt hebben, boeken we bijna niks anders meer. In Kuala Lumpur verblijf je in het hart van Bukit Bintang (loopafstand van werkelijk alles) voor nog geen €75 per nacht (en het kan nog veel goedkoper).

7. Ook prima te doen met babies

Alles dat je eventueel onderweg nodig hebt is er te koop. Wij namen verder altijd vanuit Nederland een buggy en autostoeltje mee. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij mogen dit soort dingen gewoon kosteloos mee. In de huurauto hadden onze meiden altijd een goed en veilig stoeltje die wij meestal voor een paar tientjes op marktplaats kochten (en na afloop aan de autoverhuurder gaven waar ze altijd erg blij van werden).

In supermarkten verkopen ze verder veel babyproducten. In hotels heb je vaak standaard babybedjes (op verzoek). De allerkleinsten kunnen makkelijk mee in een buik- of rugdrager.
In restaurants en in hotels heb je altijd babystoeltjes en verder krijg je in veel restaurants standaard een tekenvel en wat potloden.

In toiletten (ook bij grote parkings langs de snelwegen) heb je altijd verschoonruimtes en de toiletten zelf zijn vaak ook schoon.

8. Maleisisch Borneo is ook prima mogelijk

Ook Maleisisch Borneo kan je prima met kinderen bezoeken. Zo is een bezoek aan de rivier de Kinabatangan een populaire attractie in het oosten van Sabah. Borneo is door de jaren heen ook flink ontwikkeld en veel natuurparken zijn goed en laagdrempelig te bezoeken. Ook hier geldt weer dat er voldoende zorg aanwezig is mocht er wat zijn. Een stad als Kota Kinabalu is een leuke uitvalbasis als je Borneo met kinderen wilt verkennen.

Je hebt verder ook twee Orang-oetan rehabilitatiecentra, één op Sabah en één op Sarawak (de twee Maleisische staten op Maleisisch Borneo). Hier kan je vrij laagdrempelig langs om deze prachtige aapsoort in het semi-wild te spotten.

Er komt op sommige plekken op Borneo wel Malaria voor en daarom raadt de GGD soms af om er met kleine kinderen naartoe te reizen. Ga altijd voor actueel advies bij de GGD langs.

9. Hele fijne directe vlucht met KLM

Natuurlijk kun je op veel manieren naar Maleisië vliegen en zijn een aantal daarvan veel goedkoper dan andere. Echter, de directe KLM-vlucht van Schiphol is met kinderen echt zalig en elke euro meerprijs waard. Het gaat naast dat het een directe vlucht is vooral om de vertrek- en aankomsttijden. Deze vlucht vertrekt namelijk om 21.15 en dit is voor kinderen bedtijd. De vlucht gaat al vrij snel na vertrek in de nachtstand en we hebben nog geen vlucht meegemaakt dat de kinderen niet vrijwel de hele vlucht hebben geslapen. Als zij namelijk om bijvoorbeeld 6.00 Nederlandse tijd wakker werden, was het in werkelijkheid nog maar een paar uur vliegen.

Het tweede voordeel is de aankomst. Je komt om 15.30 in Kuala Lumpur International Airport aan. Dit betekent dat je in een uur bij je accommodatie bent en dus rond 17.00/18.00 bent ingecheckt. Wij gaan vervolgens altijd meteen even ergens wat eten, doen wat boodschappen en gaan vervolgens weer rustig naar onze accommodatie. De volgende ochtend is iedereen altijd meteen helemaal fris en fruitig en kunnen we meteen aan onze dag beginnen.

Het alternatief is vaak een dagvlucht met (soms lange) stopover. Je komt dan vaak vroeg in de ochtend aan in Kuala Lumpur. Je kan dan nog niet inchecken en moet er nog de hele dag door zien te komen. In verband met het tijdsverschil merkten wij bij deze vluchttijden echt dat we een paar dagen aan het nieuwe ritme moesten wennen.

10. Slow travel is prima te doen in Maleisië

Vrijwel alle bestemmingen binnen het land hebben voldoende te bieden om je er makkelijk meerdere dagen te vermaken. Zelfs in een grote stad als Kuala Lumpur verblijven wij met gemak een week omdat we door ons appartement met zwembad net zo makkelijk een dagje in het zwembad hangen en overdag eigenlijk geen overvol programma hebben.

Op veel andere bestemmingen kan je ook makkelijk 5 dagen of langer verblijven. Het voordeel is dat je hiermee het aantal verplaatsingen verkleint. Elke verplaatsing is (in veel gevallen) een reisdag. Zonde en dit kost ook altijd een hoop energie als je met kleintjes reist. Wij kiezen dus vooral voor een paar bestemmingen als uitvalbasis. Daar vandaan gaan we op verkenning, soms met een huurauto, soms alleen met gebruik van taxi’s (Grab).

11. Avontuur en kinderen gaan prima samen

Veel bestemmingen in Maleisië zijn zeer goed opgezet en ook goed onderhouden. Zo heb je meerdere natuurparken in het land, verspreid over het schiereiland Maleisië en Maleisisch Borneo. Bij dit soort natuurparken heb je altijd wel een wandelroute over een goed aangelegd vlonderpad. Ideaal met kleine kinderen. Ook zijn sommige van deze jungle-bestemmingen ingesteld op het verkennen vanuit een bootje. Iedereen krijgt hierbij een zwemvest om aan te trekken.

Op de tropische eilanden heb je altijd meerdere duikscholen die o.a. snorkeltours (of Discovery Dives voor kinderen) aanbieden. Deze duikscholen hebben altijd duikspullen voor kinderen en ook bij de snorkel- of duiksessie zelf gaat er veel aandacht uit naar de veiligheid van de kinderen.

12. Het hele jaar door prima te bezoeken

Reis je met kleine kinderen (niet ouder dan 5 jaar) dan ben je nog niet gebonden aan leerplicht. Je kan dus het hele jaar door naar Maleisië, wat vaak flink kan schelen in de prijs. Reizen in het Nederlandse hoogseizoen is namelijk vrij duur, met vliegticketprijzen die soms richting €1500 per ticket gaan.

Het land is het hele jaar door prima te bezoeken. Wel heb je tussen grofweg november en maart te maken met een moessonperiode aan de oostzijde van het schiereiland, waar een paar van die typische bountyeilanden in die periode niet toegankelijk zijn. Als alternatief kan je naar eilanden als Langkawi, Penang of Pangkor, of je reist vanaf Langkawi naar het duik- en snorkeleiland Koh Lipe (net over de grens in Thailand).

Verder is heel Maleisië, inclusief Maleisisch Borneo, het hele jaar door te bezoeken.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.