Lahad Datu. Toegangspoort tot ultieme jungle-avonturen in Sabah

Lahad Datu is één van de toegangspoorten tot de jungles van Sabah. De andere twee startplekken zijn Sandakan en Tawau. Van deze drie steden is Lahad Datu met zo’n 200.000 inwoners in de hele gemeente het kleinst. Wel gaan er dagelijks vluchten naartoe. Je hebt eigenlijk niet veel in het stadje te zoeken. Je komt er na een korte vlucht uit Kota Kinabalu en de kans is groot dat je dezelfde dag nog verder reist naar je eindbestemming. Dit kan het unieke Danum Valley zijn, maar ook Tabin Wildlife Reserve of zelfs de Kinabatangan. Wij kwamen er kortstondig vanwege onze trip naar Danum Valley en kregen een kleine indruk van dit slaperige stadje.

Lahad Datu

Wat is er allemaal te doen?

Nou, simpel gezegd niet veel in het stadje zelf.

Wel heb je er de geweldige duikspot Darvel Bay dichtbij het stadje met o.a. de bijzondere Blue Ring Hole (Takat Tenggiri) en het Japanse scheepswrak bij Pulau Baik, maar de meeste reizigers gaan meteen naar Semporna en bezoeken de zeer populaire duikspots bij Mabul en Sipadan. Als je de onderwaterfoto’s bij Darvel Bay ziet, lijkt het ons niet meer dan logisch dat dit de volgende populaire duikbestemming van Maleisië wordt.

Iets buiten het stadje heb je nog de radiotoren Menara Kayangan met daarbij een uitkijkplatform met schitterend uitzicht over de hele regio.

Zoveel moois in de omgeving

Doordat je zoveel mooie plekken hebt in de omgeving van Lahad Datu is het zeker een belangrijk stadje als startpunt voor je schitterende jungle-ervaringen. Zo ligt op een uur rijden het schitterende Tabin Wildlife Reserve.

Danum Valley

Danum Valley is natuurlijk het summum van de diepe jungle van Borneo. Een bezoek aan deze unieke plek zal je altijd bijblijven (lees hier onze ervaringen in Danum Valley).

Ook gaaf en in opkomst is Sungai Kapur, waar je de jungle vanuit een bootje verkent. Ook mooi, en ook in opkomst, is een Wildlife Experience in Bukit Piton, dat aan Danum Valley grenst. Tussen Bukit Piton en Danum Valley loopt verder nog de rivier Bole (Sungai Bole) en hier kan je ook geweldige riviercruises doen. Ook deze bestemming is nog haast niet ontdekt door toeristen.

Kinabatangan

De rivier de Kinabatangan ligt op 2 uur rijden en is dé plek om tijdens een riviercruise wildlife te spotten. Doordat de wilde dieren allemaal aan de waterkant verblijven, is de spotkans er enorm hoog.

Accommodaties

Je hebt vooral veel Homestays in Lahad Datu, maar ook een paar simpele hotels. My Inn Hotel is eventueel een plek waar je last-minute terecht kunt als je een vlucht hebt gemist. Het populaire Bike and Tours heeft er ook een leuke B&B. Er is op zich geen reden om in het stadje te overnachten. De meeste reizigers reizen dan ook dezelfde dag nog door naar hun accommodaties in de natuurparken.

Lahad Datu Airport

lahad-datu-airport-1
lahad-datu-airport-2
lahad-datu-airport-3

previous arrow
next arrow
lahad-datu-airport-1
lahad-datu-airport-2
lahad-datu-airport-3
previous arrow
next arrow

De luchthaven is klein en stelt niet veel voor. Het is echter wel een belangrijke luchthaven voor toeristen, want de 55 minuten durende directe vlucht van Kota Kinabalu is ideaal als je in dat deel van Sabah wilt rondreizen. Er is een autoverhuurder, waar je een huurauto kunt oppikken mocht je zelf de omgeving willen verkennen.

Tips

  • Boek je vertrekkende vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk. Tegen het einde van de dag wil het weer nog wel eens omslaan en het zou zonde zijn als je laatste kans om te vertrekken niet doorgaat vanwege slecht weer.
  • Bike and Tours biedt een aantal leuke trips aan in de omgeving van Lahad Datu. Een deel van de opbrengsten gaan naar lokale doelen. Je kan ook in hun Bike and Tours Bed & Breakfast overnachten.
  • In Lahad Datu kan je prima Grab gebruiken om van a naar b te komen.
  • Wil je graag duiken bij de gave Darvel Bay duikspots? Neem dan contact op met Dominic van Darvel Bay Diving. Zijn duikschool vind je bij de Payang pier (bij Pantai Payang).
  • Takat Tenggiri (Blue Ring Hole) is echt nog onontdekt. Het atol ligt zo’n 20 kilometer vanaf Lahad Datu en een speedboot doet er ongeveer 30 minuten over. Een bezoek is uniek, vooral ook omdat je dan waarschijnlijk één van de eerste internationale toeristen bent die het bezoeken. De ring is uniek omdat het eigenlijk twee ringen naast elkaar zijn. De diepste is ongeveer 15 meter diep.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.