KLIA Ekspres en KLIA Transit

KLIA Terminal 1 (Kuala Lumpur International Airport) is de internationale luchthaven van Kuala Lumpur en KLIA Terminal 2 is de terminal voor de budgetvluchten waar o.a. het populaire AirAsia vanaf vliegt. Je kan op meerdere manieren tussen de hoofdstad en de luchthaven reizen en één van de meest fijne manieren is per trein. Je hebt de KLIA Ekspres (KLIA Express) en de KLIA Transit en beide treinen rijden tussen de luchthaven en KL Sentral, het centraal treinstation van Kuala Lumpur.

Aangezien KL Sentral in het centrum van de stad ligt, is het vanaf dit treinstation maar een kort taxiritje naar je hotel in Kuala Lumpur. Er is een speciale Grab-taxibalie bij het treinstation waar je een taxi kunt boeken, maar dit kan ook makkelijk via de Grab taxi-app. Ook kan je er overstappen op meerdere metrolijnen naar meerdere locaties binnen het centrum en naar diverse buitenwijken.

De KLIA Ekspres is een comfortabele manier om na een lange vlucht naar het centrum te reizen. De snelle trein vertrekt grofweg elke 20 minuten en doet er exact 28 minuten over. De KLIA Ekspres gaat rechtstreeks tussen KL Sentral en KLIA T1, waar het na een korte stop in 3 minuten aankomt bij KLIA Terminal 2. De KLIA Transit gaat ook vanaf KL Sentral naar KLIA Terminal 2, maar dit is een stoptrein die een paar extra stops heeft en er daardoor wat langer over doet.

Een taxi direct vanaf de luchthaven naar het centrum is ook een optie, maar deze rit duurt ruim een uur (als er geen file is). Het voordeel is dat je direct bij je accommodatie wordt afgezet en niet vanaf KL Sentral verder hoeft te reizen. Een alternatief is de goedkope bus, waarmee je voor maar RM15 naar het centrum reist. De reis per bus duurt echter wel het langst en ook in dit geval kom je aan op KL Sentral, waar vandaan je nog verder moet reizen.

Wij nemen meestal de KLIA Ekspres omdat het sneller en veiliger is en ondanks de net iets hogere kosten fijner is dan met de taxi. Ook kiezen we vrijwel altijd onze accommodatie op basis van de ligging tot een metrostation, waardoor we altijd prima vanaf KL Sentral met de metro verder reizen. Wanneer we met meer dan 2 personen reizen nemen we wel vaak de taxi, vooral als we ’s ochtends vroeg aankomen en nog even in de auto willen slapen.

KLIA Ekspres

De KLIA Ekspres is een aardig luxe en moderne trein, die het traject van 57 kilometer naar het centrum van Kuala Lumpur in 28 minuten aflegt (160km/u). Het is een leuk onderdeel van je aankomst in Maleisië, vooral vanwege het uitzicht over het landschap en de stad die in de verte verschijnt. Omdat het een lange trein is en omdat er relatief weinig gebruik van wordt gemaakt is het er altijd erg rustig. Er hangen televisieschermen in de trein, zodat je al meteen kennis kunt maken met Maleisië (er worden regelmatig speciale toeristische video’s getoond). Er is ook gratis Wi-Fi aan boord van de trein, je kan dus meteen iedereen laten weten dat je goed en wel in Maleisië bent aangekomen. In tegenstelling tot sommige andere treinen in Maleisië rijdt de KLIA Ekspres zo goed als altijd op tijd. Omdat er ook nog eens elke 20 minuten een trein vertrekt, hoef je nooit lang te wachten.

KLIA Transit

Naast de KLIA Ekspres heb je ook de KLIA Transit. In tegenstelling tot de KLIA Ekspres stopt de KLIA Transit trein bij meerdere stations tussen KLIA Terminal 2 en KL Sentral. Naast KLIA Terminal 1 stop je bij Salak Tinggi, Putrajaya & Cyberjaya en Bandar Tasik Selatan, het grote regionale busstation van Kuala Lumpur.

De trein is speciaal voor de mensen die in Kuala Lumpur wonen, maar buiten de stad (vooral Putrajaya en Cyberjaya) werken. De trein doet er met 35 minuten iets langer over om de eindbestemming te bereiken. De KLIA Transit vertrekt elke 15 minuten tijdens spitstijden en elke 30 minuten op de rustige delen van de dag.

Treintickets kopen: Online of ter plekke?

Een enkele reis tussen KLIA T1 (of KLIA T2) en KL Sentral kost RM55 voor volwassenen en RM25 voor kinderen (tussen 6-15 jaar). Een ticket is 1 maand na aankoop geldig en het maakt niet uit of je bij KLIA T1 of KLIA T2 instapt.

Je koopt tickets vooraf online via de officiële website van KLIA Ekspres of makkelijk via het populaire Klook.com. Na de bestelling ontvang je een e-ticket die je kunt printen. Bij Klook.com krijg je een QR-code die je bij de poortjes kan scannen.

Als je ter plekke een ticket koopt moet je naar het treinstation waar je de KLIA Ekspres balie hebt. Ook kan je bij de selfservice kiosk terecht.

Waar vind je de KLIA Ekspres & KLIA Transit?

Op KLIA T1 vind je de KLIA Ekspres/KLIA Transit op de 1e verdieping, onder de aankomsthal (2e verdieping) en vertrekhal (3e verdieping). Als je de lift uitkomt heb je de ticketbalie direct aan de rechterkant.

Op KLIA T2 vind je het KLIA Ekspres/KLIA Transit station op de 2e verdieping van het Gateway@klia2 winkelcentrum. Dit enorme winkelcentrum is onderdeel van KLIA Terminal 2.

Op KL Sentral zie je overal borden richting de ticketbalie van KLIA Ekspres. Als je met de metro aankomt dan ga je bij de Burger King de hoek om, de ticketbalie ligt hier 40 meter vandaan. Direct tegenover de Burger King heb je de KLIA Transit ticketbalie (en ingang).

Goed om te weten

 • Als je met een groep reist is een Grab (airport taxi) veel voordeliger, omdat je er ook nog eens direct mee bij je accommodatie wordt afgezet. Een taxi vanaf de luchthaven kost doorgaans RM75.
 • Een mogelijk nadeel van de taxi hangt samen met de tijd van de dag. Als je aan het eind van de middag een taxi naar het centrum van Kuala Lumpur neemt, is de kans groot dat je in de file komt te staan. Wat dat betreft is de KLIA Ekspres een prettige en zorgeloze manier om naar het centrum van de stad te reizen.
 • De KLIA Ekspres of KLIA Transit is een leuke manier om voor het eerst kennis te maken met Kuala Lumpur, je ziet de grote stad namelijk in de verte opdoemen.
 • Bekijk hier de officiële website van KLIA Ekspres en KLIA Transit.
 • Als je een hotel of appartement aan de Putrajaya metrolijn hebt, kan je het beste een goedkoop KLIA Transit ticket naar Putrajaya Sentral nemen en daar op de metro overstappen. Let er wel op dat je het beste op de luchthaven al een Touch & Go kaart kunt kopen om in te kunnen checken bij de metro. Ook kan je op Putrajaya Sentral een Touch & Go kaart kopen.
 • Een Grab boek je gemakkelijk online via de handige Grab-app. Echter dien je dan wel over een werkende internetverbinding te beschikken. Je zult dus bij aankomst direct een simkaart met databundel moeten kopen. Die zijn op meerdere plekken in de Arrival Hall van KLIA T1 en in het Gateway@klia2 winkelcentrum verkrijgbaar.
 • Vanaf middernacht tot 5.00 in de vroege ochtend rijden er geen treinen. Bekijk altijd het actuele tijdschema op de officiële website voor meer details.
 • Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt en de bestemming waarop je vliegt moet je of op KLIA T1 of op KLIA T2 zijn. Over het algemeen vliegen alle binnenlandse budgetmaatschappijen, zoals het populaire AirAsia, vanaf KLIA T2. Malaysia Airlines vliegt vanaf KLIA T1, ongeacht of het een binnenlandse, een regionale of een intercontinentale vlucht is. Alle overige intercontinentale vluchten komen aan op en vertrekken vanaf KLIA T1.
 • KLIA Terminal 2 heeft een enorm winkelcentrum met honderden winkels. Het is de ideale plek om nog even wat tijd door te brengen voordat je vlucht vertrekt. Je kan makkelijk van KLIA T2 terug naar KLIA T1 voor de vlucht.
 • Op beide terminals (KLIA T1 & KLIA T2) heb je een ‘Luggage Station’ waar je tegen betaling veilig je bagage kan achterlaten. Dit scheelt gezeul als je tussen beide terminals reist.
 • Let erop dat wanneer je vooraf online tickets voor de KLIA Ekspres of KLIA Transit koopt en ze uiteindelijk niet gebruikt, je geen refund krijgt. Je krijgt alleen een refund als de trein op het door jou gewenste reismoment niet in werking is en je op een alternatieve wijze moet reizen. Een verlate nachtvlucht en daarom toch een taxi in plaats van de trein is geen geldig argument voor een refund.
 • Er zijn zo nu en dan aanbiedingen, ga dit altijd vooraf na op de KLIA Ekspres website of via Klook.com. Een voorbeeld is een enkele reis voor een gezin van 2 volwassenen en 2 kinderen voor RM120 of een combinatieticket KLIA Ekspres retour + Hop-on, Hop-off tour voor RM140. Bestel tickets makkelijk vooraf online via de officiële KLIA Ekspres website of via Klook.com.

 

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.