Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
De Perhentians bestaan uit twee kleine bountyeilanden, Perhentian Kecil en Perhentian Besar. Meestal wordt Kecil omschreven als het eiland voor de backpackers, het eiland heeft wat meer low budget accommodatie maar inmiddels heb je er ook een paar mooie resorts. Besar is het grotere eiland en hier is het meestal wat rustiger dan op Kecil. Beide eilanden zijn prachtig, de meeste resorts hebben een huisrif, dat betekent dat je vanaf je huisje de zee in kunt lopen en direct kunt snorkelen tussen de mooie vissen en het koraal.
Tuna Bay Island Resort ligt op Perhentian Besar, in het zuidwesten van het eiland. Het is misschien wel het meest luxe resort op de Perhentians, hoewel het nog steeds een redelijk basic 3-sterren resort is. Verwacht geen topklasse internationaal resort, op Perhentian is namelijk alles kleinschalig opgezet. Het kleinschalige zorgt ervoor dat de mooie bounty-uitstraling op het eiland behouden blijft.
De huisjes zijn perfect, met een rij aan zee (direct op het strand) en een tuin met hier omheen een aantal wat meer verscholen huisjes. Zorg er als het even kan voor dat je een bungalow boekt dat direct aan het strand ligt. Je betaalt hier wel wat meer voor, maar dan kijk je wel uit over de schitterende zee met kraakhelder water. Huisjes hebben airco, prima bedden en een douche met warm water. In het huisje heb je ook nog een kluisje, dat is wel zo handig om geld of vliegtickets in te bewaren. Het is allemaal prima maar niet echt modern en eigenlijk betaal je best een hoog bedrag voor een overnachting, maar het is Perhentian en veel beter dan dit wordt het niet.
Elk huisje heeft een klein verhoogd terras, waar je lekker kunt zitten. De zee ligt overigens maar 10 meter vanaf de Super Deluxe Sea View Chalet en de Deluxe Beach Front Chalet die wij hadden (echt wauw!). Er is niks mooiers dan ’s ochtends de gordijnen te openen en telkens weer versteld te staan van het geweldige uitzicht. Wij namen standaard voor het douchen een duik (snorkelenspullen gingen natuurlijk meteen mee) en daarop volgde een douche en daarna pas het ontbijt.
Tuna Bay Island Resort heeft een prima restaurant met westerse en lokale Aziatische gerechten. Wat betreft maaltijden ben je tot op zekere hoogte aangewezen op het resort. Er zijn wel wat kleine winkeltjes voor snacks en drankjes in de nabije omgeving te vinden, maar aangezien je geen koelkast hebt is het wellicht niet zo handig om hier wat te kopen. De prijzen van drankjes en maaltijden bij het resort verschillen overigens niet veel van de prijzen in de winkeltjes.
Op het strand waar Tuna Bay ligt heb je nog een paar andere – vooral kleinschalige en goedkopere – resortjes met hun eigen, vrij simpele restaurant. Wil je lekker goedkoop lokaal eten, overweeg dan ’s avonds een wandeling naar deze plekjes. Zorg ervoor dat je voldoende contanten bij je hebt, want je kunt op Perhentian nergens pinnen.
Naast Tuna Bay Island Resort vind je een goede duikschool, genaamd Universal Diver. Hier kun je een duikcursus (PADI) doorlopen, of een duik boeken. De PADI Open Water cursus kost RM1200 en is inclusief theorie. Een losse duik kost RM95 inclusief de duikuitrusting. De prijs per duik wordt goedkoper naarmate je meer duiken bij ze doet. Je kunt hier ook voor een paar ringgit per dag een snorkeluitrusting huren die je kunt meenemen naar je huisje. Je kunt met Universal Diver ook op zoek gaan naar schildpadden, die zwemmen vaak op zo’n 50 meter uit de kust, pal tegenover de duikschool.
Tuna Bay is tussen november en februari grotendeels gesloten in verband met de moesson. Houdt er echter rekening mee dat de moesson aan de oostzijde van het schiereiland soms al eerder start en later eindigt. Om slecht weer te vermijden zouden wij zelf tussen eind oktober en eind februari niet naar Perhentian reizen. Wil je toch in die periode naar Perhentian reizen, neem dan vooraf contact op met het resort en ga na of zij je aanraden of afraden dan die kant op te komen.
Je kunt vanaf Tuna Bay Island Resort een flink stuk over het strand wandelen. Wil je echter op een makkelijke manier mooie plekjes bezoeken, dan ben je aangewezen op de watertaxi’s. Voor een vast bedrag word je dan met een klein motorbootje naar een bepaalde locatie gebracht. Je kunt vooraf al een tijd afspreken wanneer je wordt opgehaald, of je regelt daar een andere watertaxi om terug te keren naar het resort. Je kunt ook een kano huren, zo kan je zelf gemakkelijk via het water het eiland verkennen. Ik zou zelf niet snel met de kano van Besar naar Kecil varen, tussen de twee eilanden is het vaak druk door alle kleine motorbootjes. De kano is juist super om de onbewoonde delen van het eiland te verkennen. Zo kom je de mooiste stranden tegen.
Perhentian is vrij goed bereikbaar vanaf Kuala Lumpur. Reis je vanaf een andere bestemming binnen Maleisië, dan is het vaak een kwestie van eerst naar Kuala Lumpur en dan door naar het eiland. Vanaf Kuala Lumpur gaan dagelijks diverse vluchten naar Kota Bharu, de stad die dichtbij de eilanden ligt. Vanaf Johor Bharu airport pak je een taxi (of bus) naar Kuala Besut, het vissersdorp waar de boot naar het eiland vandaan vertrekt. Als je bij Tuna Bay boekt, zit hier standaard een overtocht bij inbegrepen. Tuna Bay heeft een eigen boot. Bij aankomst in Kuala Besut geef je bij de Jetty (haven) aan dat je bij Tuna Bay gereserveerd hebt. Zij zorgen er dan verder voor dat de boot komt, mocht deze nog niet al op je wachten.
Bij Tuna Bay kost het huren van een huisje inclusief prima ontbijt, met zicht op de zee zo’n RM470 per nacht. Een huisje langs de tuin kost rond de RM300 per nacht. Tijdens het hoogseizoen zit Tuna Bay meestal vol. In die periode neemt het management alleen boekingen van een minimaal aantal overnachtingen aan. Wil je er graag verblijven, dan doe je er verstandig aan om ruim vooraf te reserveren. Tuna Bay is één van de meest populaire resorts op het eiland en is vaak bij een verblijf in het hoogseizoen al vele maanden vooraf volgeboekt. Tuna Bay is – op het minder goed beoordeelde Perhentian Island Resort na – het duurste resort op Perhentian, je kunt namelijk ook voor RM80 tot RM120 per nacht een simpele cabana huren bij één van de andere basic plekjes. Toch is Tuna Bay elke euro waard en hebben wij het er altijd fantastisch!
Je kunt vooraf reserveren via de website van Tuna Bay Island Resort, je krijgt dan een prijsopgaaf waarmee je akkoord moet gaan. Betaling (afschrijving van creditcard) vindt pas achteraf plaats, maar je kunt ook ter plekke contant betalen. De wijze waarop je reserveert is wel een beetje onpraktisch, men wil dat je eerst al je credit card gegevens via de fax of e-mail naar het resort opstuurt. Het is bij ons op deze manier nog nooit misgegaan, maar op zich is deze handelswijze niet echt aan te raden. Je kunt ook via Booking.com een reservering doen. Deze manier is beter, omdat je op een veilige manier kunt betalen. Wel vind je niet altijd beschikbare kamers via Booking.com, dit komt omdat Tuna Bay een kleinschalig resort is en omdat boeken via hun officiële website voorgaat. De aanhouder wint!
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.
Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.
Paradise Resort Perhentian. Basic budgetaccommodatie op Perhentian.
woensdag, 2 oktober 2019 om 11:59 (5 jaar geleden)[…] de prijzen per overnachting goed betaalbaar. Zo kost een overnachting bij een wat luxer resort als Tuna Bay Island Resort ongeveer RM300 per nacht. Paradise Resort (ook wel Watercolours Resort & Dive Centre genoemd) […]