Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Wij komen allebei uit Nederland en willen graag trouwen in Maleisie. Wat is de juiste procedure?
Maleisie is een mooie bestemming om te trouwen. De procedure is laagdrempelig; en het is de perfecte bestemming voor een mooie huwelijksreis. Los van romantische redenen om in Maleisie te trouwen komt het ook nog wel eens voor dat men om praktische redenen trouwt. Bijvoorbeeld als een van beiden in Maleisie werkt (en een work permit heeft) en de ander niet. Wanneer je niet getrouwd bent, zou degene zonder werk niet in Maleisie kunnen blijven (het komt regelmatig voor dat een zelfstandige is, of meegaat naar Maleisie met een flinke hoeveelheid spaargeld). Wanneer je in Maleisie trouwt, kun je zeer laagdrempelig een dependant pass aanvragen. Hiermee kun je net zo lang in Maleisie blijven als je partner (op basis van zijn/haar work permit).
Trouwen in Maleisie is vrij eenvoudig mits je beiden niet eerder getrouwd bent geweest. Er zijn slechts een paar noodzakelijke stappen die je moet volgen om door het administratieve gedeelte van het huwelijk te lopen. Hoe je het ceremoniële gedeelte, de eigenlijke huwelijksceremonie, viert kun je volledig zelf bepalen. Er zijn in Maleisie diverse luxe resorts die een compleet huwelijksarrangement aanbiedt. Ook heeft elk luxe resort wel een mooie honeymoon suite, waar je in stijl kunt verblijven.
Hieronder een beschrijving van de eisen en de noodzakelijke stappen die nodig zijn om te trouwen in Maleisie:
De eerste stap is om naar je eigen ambassade te gaan om voor beiden een officiële ‘Single Status Declaration’ (of een ‘ongehuwdverklaring’) te halen. Als dit document al in het Engels wordt afgegeven dan is dat uitstekend. Als het document wordt uitgereikt in de Nederlandse taal, dan moet je het laten vertalen naar de Engelse taal. Een Commissioner of Oath is overal in Maleisie te vinden en kan het document vertalen en bekrachtigen. Wij hebben ooit gebruik gemaakt van een Commissioner of Oath in de wijk Lucky Plaza, tegenover het Bangsar Village I winkelcentrum.
Nadat je de twee officiële, naar het Engels vertaalde, Single Status-verklaringen hebt, ga je naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Maleisie in Putrajaya (voor het adres: zie hieronder) om de documenten goed te laten keuren bij hun notariële servicebalie (afdeling authenticatie en legalisatie).
Sommige websites – óók officiële websites – beschrijven de eis van het meebrengen van de geboorteakten. Wij hoefden deze niet te overleggen.
De volgende stap is om daadwerkelijk het huwelijk te laten registreren. Om dit te doen moet je de eerder genoemde documenten meebrengen, maar óók het officiële National Registration Department (NRD) document: JPN.KC02. Dit document is in het Bahasa Malayu, maar je kunt hulp vragen bij het Nationale Registratie Departement (die hebben een ingevuld voorbeeldformulier voor buitenlanders) of je kunt hulp vragen aan een van je lokale vrienden of kennissen. Zorg ervoor dat je beiden één kleurenfoto, met een blauwe achtergrond en een afmeting van 32mm x 38mm, meebrengt. Om je huwelijk te registreren moet je naar één van de officiële Nationale Registratie Departementen gaan. Er zijn er een paar in Kuala Lumpur en de meest centraal gelegen is die bij de Maju Junction in het centrum van de stad (zie adres hieronder).
Wanneer je het huwelijk gaat registreren moet je ook, naast je originele paspoort, de fotokopieën van de belangrijkste pagina’s meenemen: persoonlijke informatiepagina, de pagina met de stempel van de dag van aankomst in Maleisie en een kopie van de departure card (die je bij aankomst in het vliegtuig krijgt).
Toeristen die trouwen in Maleisie moeten tenminste zeven dagen in het land verblijven voordat ze de registratie van het huwelijk bij het Nationale Registratie Departement kunnen aanvragen.
Bij de registratie van het huwelijk word je gevraagd naar de datum dat je daadwerkelijk trouwt. Deze datum is altijd tenminste drie weken vanaf het moment van de registratie. Alleen de dag wordt gepland, niet een tijd. Dagelijks wordt een maximaal aantal bruiloften afgewerkt.
Vergeet niet dat je bij de administratieve huwerlijksvoltrekking ook twee getuigen, lokaal of buitenlands van tenminste 21 jaar nodig hebt, die beiden hun paspoorten mee moeten brengen. Ze dienen aanwezig te zijn op de werkelijke huwelijksdatum en dus niet tijdens het huwelijksregistratie.
De kosten van het huwelijk zijn RM30 in totaal, die moeten worden betaald op de dag dat je gaat trouwen.
Op de dag van het huwelijk neem je alle vier de benodigde paspoorten mee. Het paar moet ook het officiële formulier dat ze kregen tijdens de registratie van het huwelijk meebrengen. Het bruidspaar moet geschikte kleding dragen: semi-formeel en dus niet informeel (géén jeans, korte mouwen en dergelijke). We zagen mensen in traditionele Indiase kleding aankomen, in bruidsjurken en smokings, maar ook veel in smart-casueel tot formele kleding (normaal pak etc).
Op de dag van het huwelijk word je in de ochtend verwacht. De procedure is gebaseerd op een wie het eerst komt, die het eerst maalt. Hoe eerder je komt hoe groter de kans is dat je één van de eersten op die dag bent om te trouwen. Om 11.00 uur sluit de huwelijksbalie bij de NRD en zullen alle mensen die op tijd kwamen diezelfde dag nog getrouwd worden. Als je te laat bent moet je een nieuwe afspraak maken.
Nadat het huwelijk definitief is krijg je de officiële huwelijksakte. Je kunt het document het beste officieel laten goedkeuren door het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Maleisie zodat je het in Nederland kunt gebruiken om het huwelijk te registreren. In Nederland kun je het buitenlandse huwelijk in Den Haag laten inschrijven. Dit gaat deels elektronisch en deels per post; je hoeft er niet zelf voor naar Den Haag af te reizen.
Dus in het kort: ongehuwdverklaring, goedkeuring van ongehuwdverklaring, JPN.KC02-document, één kleurenfoto, origineel paspoort, kopieën van belangrijke pagina’s uit het paspoort, tenminste zeven dagen in Maleisie zijn, twee betrouwbare getuigen, RM30 totale kosten, tenminste drie weken tussen de registratie en de huwelijksdatum en op tijd op de dag van de voltrekking naar het NRD kantoor om er zeker van te zijn dat je ook daadwerkelijk zult trouwen.
De huwelijksvoltrekking is een leuk geheel. Je krijgt eerst een korte uitleg van wat er komen gaat. De ambtenaar spreekt het bruidspaar toe en vervolgens wordt je een aantal vragen gesteld waarop je vanzelfsprekend met Ja antwoord. Daarna moet je een aantal documenten ondertekenen (de getuigen ook) en na wat laatste woorden van de ambtenaar ben je getrouwd. Het zaaltje waar dit allemaal plaatsvind heeft plaats voor een aantal mensen; dus je kunt prima wat familie en/of vrienden meebrengen.
Natuurlijk heeft Maleisie alles te bieden om de beste tropische bruiloft ooit te organiseren. Er zijn tal van luxe resorts op vele bestemmingen binnen Maleisie waar je je bruiloft kunt organiseren. De meeste resorts hebben zelfs een huwelijksplanner. Populaire plaatsen voor een huwelijksceremonie zijn de eilanden Langkawi, Penang, Pangkor, Tioman en nog veel meer bestemmingen. Al deze eilanden bieden vele grote attracties, zodat je bruiloftsgasten makkelijk nog wat langer kunnen blijven vóór of na de bruiloft om het gebied volledig te verkennen.
Consulaire Afdeling
Wisma Putra
No1, Jalan Wisma Putra
Precinct 2
62.602 Putrajaya
Tel: (603)-88.874.000
E-mail: [email protected]
Website: http://www.kln.gov.my/
Openingstijden:
Maandag – donderdag 08:30-12:30, 14:00-16:00
Vrijdag 08:30-12:15, 14:45-04:00
Voor het verifiëren van de paspoorten van de aanvragers moet het IC/paspoort getoond worden.
Maju Junction Mall (tegenover Tune Hotel)
6e en 7e Etage,
1001, Jalan Sultan Ismail
50551 Kuala Lumpur
Website: http://www.jpn.gov.my/en
Documenten: http://www.jpn.gov.my/ms/borangkahwin
Tel: 03-26925044, 03-26925018, 03-26925029, 03-26925034
E-mail: [email protected]
Noot: We bevestigen dat deze informatie geldig en correct is aangezien we alle nodige stappen uit eerste hand hebben ervaren. Echter, dingen kunnen in de loop der tijd veranderen, dus controleer altijd of de stappen hetzelfde gebleven zijn en of ze ook van toepassing zijn op jullie situatie. In Maleisie wordt het homohuwelijk niet erkend, dus het is niet mogelijk voor homoseksuelen om in Maleisie te trouwen. Het is echter wel mogelijk om de bruidsceremonie in Maleisie te laten plaatsvinden.
Anoniem
zaterdag, 17 augustus 2019 om 14:43 (5 jaar geleden)Hartelijk dank voor deze uitgebreide uitleg. Alles is duidelijk, op een ding na;
Stel, mijn toekomstige vrouw en ik zijn getrouwd in Maleisie en zij heeft een EP–waaronder ik nu dus een Dependant Pass zou kunnen aanvragen. Moeten we wachten tot ons huwelijk in Nederland is goedgekeurd voordat we de DP kunnen aanvragen? Het duurt namelijk ongeveer 20(!) weken voordat ze het hebben afgehandelt in Den Haag.
Alvast bedankt voor uw reactie!