Orang Asli

De Orang Asli zijn de inheemse minderheden van Maleisië. ‘Orang Asli’ betekent letterlijk vertaald ‘natuurlijke mensen’ of ‘aboriginal mensen’. Er zijn in totaal 18 stammen maar omdat de taal en gebruiken zo overeenkomen worden ze gecategoriseerd in drie groepen – de Semang/Negrito, Senoi en Proto-Malays. De Semang of Negrito, die bijna de helft van de orang asli bevolking uitmaken wonen in de noordelijke delen van het schiereiland. De Senoi, de tweede grootste groep van orang asli wonen in het midden gedeelte terwijl de Proto-Malays gewoonlijk in de zuidelijke regio te vinden zijn.

oorspronkelijke-bewoners-van-maleisie-1

Orang Asli worden sociologisch in drie groepen verdeeld maar taalkundig gezien bestaan ze uit slechts twee groepen. De eerste groep spreekt de Aslian taal maar behoort tot de Austro-Aziatische taalfamilie terwijl de tweede groep de Aboriginal Maleisische taal spreekt. De meeste orang asli’s spreken echter vloeiend Bahasa Maleis, de nationale taal van Maleisië.

De natuur is nog steeds de voedselbron van de orang asli. Deze bepaalt ook hun beroep en bronnen van inkomsten. Stammen zoals de Orang Laut en Orang Seletar, die in de kustgebieden wonen zijn vissers terwijl de Semai, die de heuvels en bosgebieden bevolken, zich bezighouden met rijstcultivatie, jagen en wat de natuur dan ook te bieden heeft aan voedsel en inkomen. De stammen verkopen dit aan de plaatselijke bewoners voor contant geld. Toch hebben enkelen zich inmiddels in de stedelijke gebieden gevestigd om voor een salaris een betere levensstandaard te krijgen.

oorspronkelijke-bewoners-van-maleisie-2

De orang asli hebben een lange weg afgelegd sinds de dagen van dreigende slavernij. In de 18e en 19e eeuw plunderden de plaatselijke Malay- en Bataksstammen de dorpen om de orang asli gevangen te nemen en te verkopen aan slavenhandelaren. Gelukkig leidde de komst van de Britten en hun bestuurders in 1884 tot afschaffing van de slavernij maar de orang asli werden toen het doelwit van Christelijke missionarissen en antropologisch onderzoek.

Vandaag de dag worden de orang asli meer erkend en wordt er beter voor ze gezorgd. Volgens het concept van Minister President Datuk Seri Najib Razak zijn de orang asli geïdentificeerd als ‘Orang Kita’ (Onze Mensen). De regering heeft zijn uiterste best gedaan om armoede tegen te gaan alsook analfabetisme bij volwassenen en kinderen. Het ‘Orang Asli Thuisblijf Programma’ van het Ministerie van Toerisme heeft hun bekendheid gestimuleerd. Deze vernuftige inspanning werd gedaan om de Maleisische bevolking en toeristen de gelegenheid te geven de diverse unieke levensstijlen, gebruiken en talen van de orang asli’s te leren kennen. Ondanks dat de orang asli al eeuwen een deel uitmaken van de Maleisische samenleving moeten veel plaatselijke bewoners nog bekend raken met hun gebruiken en daardoor profiteren van de interactie met ze. Aan de andere kant zal de ervaring om samen te leven met deze inheemsen voor de bezoekers een openbaring zijn.

1Pingbacks & trackbacks op Orang Asli

  1. Reizen rond de wereld. – Curriculum Vitae
    woensdag, 31 oktober 2018 om 15:52 (6 jaar geleden)

    […] over. Nu we de stad verkend hadden, trokken we het binnenland in. Daar kwam ik in contact met de Orang Asli of oorspronkelijke mensen. We mochten hun dorp verkennen en ze namen ons mee de jungle […]

    Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *