Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Mag ik nu wel of niet nepartikelen als imitatiehorloges of tassen vanuit Maleisie meenemen?
Vanaf 1 februari 2006 mag een passagier maximaal 3 nagemaakte artikelen per vastgestelde categorie meenemen vanuit het buitenland (buiten de EU). De Douane controleert hier actief op. Je mag voortaan dus maximaal 3 nagemaakte horloges, dvd’s en cd’s, en overige artikelen als kleding en speelgoed meenemen. Als de Douane meer dan 3 nagemaakte goederen van een bepaalde categorie aantreft, dan worden alle artikelen van de categorie in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie kan dan fikse boetes opleggen.
Bovenstaande tekst betekent dus dat je wel degelijk nepartikelen vanuit Maleisie mag meenemen, hoe onwerkelijk het ook lijkt. De tekst spreekt zelfs van drie nepartikelen per categorie. Dus 3 nephorloges, 3 nep dvd’s, 3 neptassen, en ga zo maar door, de overige regels van de douane zijn hierop natuurlijk nog wel van toepassing. Daarnaast moet je wel altijd kunnen aantonen dat de artikelen voor eigen gebruik zijn.
Op de website van de Douane vind je onder de rubriek ‘nagemaakte artikelen’ de volgende tekst:
“Het is verboden om nagemaakte artikelen mee te nemen en in te voeren in Nederland. De Douane neemt deze artikelen in beslag en je krijgt een boete. Merkartikelen worden nagemaakt met als doel mee te liften op het succes van dat merkartikel (intellectuele eigendomsfraude). Veel voorkomende artikelen die worden vervalst zijn: schoenen, kleding, tassen, dure horloges, illegaal gekopieerde cd’s en dvd’s en parfum.“
Niet alles is nep in Maleisie
Als handelaren in het buitenland je voor extreem lage prijzen zogenoemde merkartikelen aanbieden, dan kun je er bijna altijd van uitgaan dat het om illegale handel gaat of om namaak.
Uitzondering:
“Het meenemen en invoeren van nagemaakte artikelen is verboden. Maar je mag voor eigen gebruik toch een zeer kleine hoeveelheid nagemaakte artikelen zelf meenemen. In de tabel staat hoeveel je van welke soort nagemaakte goederen toch mee mag nemen (volgens de richtlijn van het Openbaar Ministerie). Als de Douane per goederensoort meer aantreft in je bagage dan in de tabel, dan neemt de Douane alle goederen van die goederensoort in beslag. En je krijgt een boete.“
Deze uitzondering geldt alleen als je de goederen zelf meeneemt als reiziger. Komen nagemaakte goederen per post- of koeriersbedrijf in Nederland aan, dan worden de nagemaakte goederen in beslag genomen en kan je worden vervolgd.