Chinees Nieuwjaar

Het Chinees nieuwjaar is misschien het grootste en belangrijkste jaarlijkse festival voor de Chinese gemeenschap. Het evenement wordt gevierd op de eerste dag van de Chinese Maankalender. Elk jaar wordt genoemd naar één van de 12 dieren van de Chinese Zodiak. Voor de feestelijkheden worden de huizen schoongemaakt en versierd door leden van het gezin. Schulden worden afbetaald terwijl offerandes gebracht worden en er gebeden opgezegd worden. Ook wordt er veel eten klaargemaakt en worden nieuwe kleren gekocht. Zoals bij elk ander familiefeest komen familieleden, dichtbij of veraf wonend, thuis voor het samenzijn.

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-2

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-3

Ook bekend onder de naam Maan Nieuwjaar of het Lente Festival wordt het evenement door de Chinese gemeenschappen over de hele wereld gadegeslagen, ongeacht waar men zich bevindt. Het is een cultureel evenement en het kan voor de Boeddhisten, Confucianisten en Taoïsten die gebeden offeren een religieuze betekenis hebben. Als het festival nadert, sturen vrienden en relaties elkaar nog steeds nieuwjaarskaarten ongeacht de technologische vooruitgang. Een familiereünie wordt gehouden op de vooravond van het nieuwe jaar. Gedurende deze tijd worden grof taalgebruik en andere onplezierige of gevoelige onderwerpen sterk afgeraden. Het is altijd het beste om je goed te gedragen en alleen goede en positieve dingen te zeggen.

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-4

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-5

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-6

Op Chinees Nieuwjaarsdag is iedereen druk bezig met verschillende activiteiten, zoals het versieren met duilian (een paar rollen met poëzie erop), elkaar rode pakketjes of angpau met geld erin geven, vrienden en familie bezoeken, familiediners en bijeenkomsten hebben, kaartspelen en gokken met kleine geldbedragen en draak- en leeuwendansen bekijken.

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-7

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-8

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-9

Waar elk land het Nieuwjaar op ongeveer dezelfde manier viert, komt het concept van een open huis doorgaans alleen in Maleisië voor waar de huizen openstaan voor vrienden en familie, ongeacht hun ras of religie. De leiders van het land organiseren ook open huizen maar op een grotere schaal, vaak gehouden in een gemeenschapshal om de menigte van plaatselijke en buitenlandse bezoekers te ontvangen die hun leiders komen groeten en zich te goed komen doen aan feestelijke lekkernijen. Net als elk ander festival in Maleisië is Chinees Nieuwjaar in principe dé tijd van het jaar om samen te zijn met familie en vrienden.

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-10

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-11

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-12

Yee Sang

Yee Sang is een gerecht dat traditioneel tijdens Chinees Nieuwjaar gegeten wordt. Het is een groot bord met een combinatie van vis, sla en sausjes. Alles is in reepjes gesneden, met een kleurrijk geheel tot gevolg. Alle ingredienten hebben een betekenis en dragen bij aan het geluk. Bij Yee Sang hoort een leuke ceremonie, waarbij de eters met hun stokjes het eten zo hoog mogelijk in de lucht werpen, zonder daarbij teveel te verspillen. De hoogte dat de Yee Sang gegooid wordt, bepaald de hoeveelheid geluk in het nieuwe jaar. In de meeste Chinese restaurants in Maleisie kun je tijdens Chinees Nieuwjaar Yee Sang bestellen, prijzen liggen meestal rond RM20 bij de goedkopere restaurants.

yee-sang-chinees-nieuwjaar-maleisie-1

Chap Goh Mei

Chinees Nieuwjaar wordt 15 dagen lang gevierd met de nadruk op de eerste drie dagen. Chap Goh Mei, of de vijftiende dag van het Chinese Nieuwjaar wordt opnieuw met veel enthousiasme gevierd. Huizen zijn opnieuw getooid met kleurige lampjes en de legende gaat dat jonge en ongetrouwde vrouwen mandarijnen in de zee kunnen gooien als ze een goede echtgenoot willen. Deze traditie is in een modern jasje gestoken waar de vrouwen nog steeds mandarijnen in de zee gooien maar nu met hun telefoonnummer erop geschreven. Mannen in boten roeien ernaar toe en vissen de mandarijnen eruit! De singles voeren deze praktijk goedgemutst uit en ze hebben plezier met hun vrienden op de laatste nacht van de Nieuwjaarsfestiviteiten. Als Chap Goh Mei eenmaal voorbij is, gaat het dagelijks leven weer gewoon verder terwijl iedereen hoopt dat men een voorspoedig jaar voor de boeg heeft.

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-13

chinees-nieuwjaar-viering-maleisie-1

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *