De ultieme reisroute Maleisië met kinderen

Doordat je in Maleisië overal makkelijk met het OV, een binnenlandse vlucht of met een huurauto kunt komen, bestaat de ultieme reisroute door Maleisië eigenlijk niet. Er zijn namelijk tientallen, misschien wel honderden bestemmingen in het land die stuk voor stuk geweldig zijn om met kinderen te bezoeken. Verder hangt het natuurlijk af van de reistijd, het soort reis en van vooral persoonlijke wensen af.

Hieronder volgt een reisroute die gebaseerd is op onze eigen reiservaringen die je in zo’n 2 tot 3 weken kunt uitvoeren. Wij deden de route zelf toen onze kinderen nog een stuk jonger waren en later deden we nog eens delen van de route. Je eigen route stel je uiteindelijk zelf samen. Je kunt vanaf vrijwel elke bestemming een directe vlucht terug naar Kuala Lumpur nemen en van daaruit doorvliegen naar bijvoorbeeld de oostzijde van het schiereiland, of naar Maleisisch Borneo.

Aankomst in Kuala Lumpur (minimaal 4 dagen)

Wij verblijven altijd een dag of 4 in Kuala Lumpur voordat we verder reizen. Soms zelfs wat langer want wij zijn groot fan van de stad, nadat we er voordat we kinderen kregen een paar jaar gewoond hebben. 4 dagen is voor veel reizigers het minimum. Je komt even lekker bij en kunt er op alle gemak wennen aan het nieuwe ritme en aan alle indrukken. Geen fan van grote steden? Vlieg meteen dezelfde dag door naar een eiland als Penang of Langkawi, of pak een Grab of lokale bus naar Pangkor Island. Een huurauto is prima te doen in Maleisië, dus kan je ook overwegen deze de eerste dag op te pikken en meteen door te rijden.

Wij boeken hier vrijwel altijd een luxe Airbnb met twee slaapkamers en groot zwembad. Niks leukers dan lekker in het zwembad bij te komen na een lange dag vol activiteiten.

Vanaf Kuala Lumpur kan je meteen al overwegen om twee losse trips (start en eind in Kuala Lumpur) in te plannen. Denk aan 2 nachtjes Malakka of aan een bezoek aan Taman Negara, een schitterend nationaal park op 3,5 uur rijden vanaf de hoofdstad. Met een huurauto kan je na Taman Negara via het binnenland door richting Cameron Highlands.

Taman Negara nationaal park (minimaal 3 dagen)

Taman Negara ligt relatief dichtbij Kuala Lumpur en je komt er makkelijk met een bus (en deels per longtailboot) of met een huurauto. De busreis + longtailboot boek je via Han Travel of NKS Travel, beiden met een kantoor in de wijk Chinatown in Kuala Lumpur. Han Travel heeft ook de optie van een rechtstreekse minibus direct naar het natuurpark (zonder de boot).

Het is een mooi park waar alles goed geregeld is. Je hebt er toffe tours voor jong en oud en vooral met kinderen is het een toffe jungle-bestemming. Er zijn voldoende accommodaties variërend van vrij luxe (Mutiara Taman Negara) tot aardig basic in het dorp Kuala Tahan.

Malakka (3 dagen)

Malakka is een Unesco World Heritage Site met schitterend historisch centrum vol Nederlandse overblijfselen. Het is een mooi stadje met veel bezienswaardigheden. Voor kinderen is een riskja-ritje een hoogtepunt, samen met een boottocht over de rivier die door het stadje loopt. De Jonker Street Night Market is zo leuk, dat we aanraden er bij voorkeur alleen in het weekend naartoe te gaan. Op de doordeweekse dagen dat deze markt er niet is voelt het stadje meteen wat uitgestorven. Dit komt grotendeels omdat Malakka een populair weekendje-weg bestemming is onder de lokale bevolking van Kuala Lumpur.

Ipoh & Cameron Highlands (resp minimaal 2 en 3 dagen)

Ipoh is een grote stad op zo’n 3,5 uur rijden met de huurauto vanaf Kuala Lumpur. Hier heb je schitterende grottempels en een mooie historische binnenstad. Verder heb je er The Lost World of Tambun, een groot (water)pretpark. Vlak voordat je Ipoh nadert heb je nog de Tempurung-grot, waar je op vaste tijden een toffe rondleiding kunt krijgen. Wij verbleven destijds 2 nachtjes in Ipoh, maar er zijn ook reizigers die er maar 1 nacht verblijven.

Cameron Highlands ligt dichtbij Ipoh en dit zijn de theeplantages van Maleisië. Het ligt wat hoger en daardoor is het er vaak lekker fris. Je kan er heerlijk wandelen en een bezoek brengen aan de theeplantages (bij voorkeur via een georganiseerde halve-dagtour waarbij je ook wat andere toffe plekjes bezoekt). Meestal verblijft met hier minimaal 2 nachtjes, maar meer kan ook (1 nacht is zonde).

Penang (+/- 4 dagen)

Vanaf Ipoh rij je in zo’n 3 uur naar Penang. Dit eiland is met een brug met het vasteland verbonden. Sommige reizigers leveren hier hun huurauto weer in, want het eiland is prima met een Grab te verkennen. Zoek bij voorkeur een accommodatie in Georgetown, een mooie Unesco Heritage Site.

Als je Ipoh & Cameron Highlands overslaat, kan je ook rechtstreeks vanaf Kuala Lumpur naar Penang reizen. Dit kan per huurauto, maar ook per bus of trein. Soms is zelfs een binnenlandse vlucht een prima alternatief (want ruim vooraf boeken betekent zeer goedkoop vliegen).

Penang is een mooi eiland vol bezienswaardigheden. Meestal verblijven wij er zo’n 4 dagen, maar soms ook langer. Wij huren hier meestal een luxe Airbnb met twee slaapkamers en een groot zwembad.

Langkawi (+/- 4 dagen)

Langkawi ligt ten noorden van Penang en is ook een mooi eiland en een bezoek waard vanwege de vele mooie bezienswaardigheden. Penang en Langkawi hebben overeenkomsten maar nog meer verschillen, waardoor ze vaak allebei bezocht worden. Langkawi is wat ons betreft één van de mooiste eilanden van Maleisië, met vooral een mooie mix aan activiteiten en bezienswaardigheden, met verder heerlijk eten en geweldige resorts.

Langkawi is ook prima voor een dag of 4, maar langer kan ook. Ook korter kan, bijvoorbeeld als je besluit een bezoek aan het Thaise bountyeiland Koh Lipe in je reisplan op te nemen. Hier zouden we dan wat langer verblijven, bijvoorbeeld een dag of 5. Hier doe je niks anders dan luieren, snorkelen, slenteren en relaxen.

Als je al naar één van de eilanden aan de oostkust wilt gaan kan je Koh Lipe overslaan. Sommige reizigers slaan dan zelfs heel Langkawi over, vooral omdat er vanaf Penang een directe vlucht naar Kota Bharu aan de oostkust gaat, het startpunt voor een bezoek aan het schitterende Perhentian Island (tropisch duik- en snorkelparadijsje).

Royal Belum State Park (3 dagen)

Dit schitterende natuurpark ligt in het binnenland van Maleisië en is met een huurauto (of lokale bus) te bezoeken. Het is een ideale stop op de route van Penang (of Ipoh) naar Kota Bharu voor een bezoek aan Perhentian Island. Vanaf Penang reden wij er in zo’n 3,5 uur naartoe en ter plekke heb je en paar accommodaties die overdag tours organiseren om het natuurpark (per bootje) te verkennen. De meeste gezinnen verblijven hier zo’n 3 dagen (2 nachten) voor een mooie indruk. Als je Royal Belum bezoekt kan je een bezoek aan het hierboven genoemde Taman Negara eventueel overslaan (hoewel ze niet hetzelfde zijn en beiden hun eigen toffe aspecten hebben). Tip: boek tijdig en laat weten dat je er boottours wilt doen).

Perhentian Island (minimaal 5 dagen)

Perhentian Island is zo’n typisch bountyeiland. Denk aan verlaten stranden met wit zand en aan kraakhelder zeewater waar je kunt duiken of snorkelen. Er zijn verspreid over de twee eilanden – Besar en Kecil – die de Perhentians opmaken meerdere resortjes, variërend van ultraluxe tot zeer goed betaalbaar. Boek bij voorkeur op tijd, want de beste plekjes willen dicht op de aankomstdatum nog wel eens vol zitten.

De Perhentians, net als de andere eilanden aan de oostkust van het schiereiland Maleisië, zijn alleen tussen grofweg maart en oktober te bezoeken. In de overige maanden is er een flink moesson, met soms langdurig heftig weer. Als je in de periode november-februari naar Maleisië reist, kan je beter naar andere strandbestemmingen zoeken (die zijn er gelukkig genoeg).

Voorafgaand hadden wij nog een stop in Kota Bharu. Dit is een leuk stadje met een paar leuke bezienswaardigheden. Als je echter voor de eerste keer naar Maleisië reist (met kinderen) zouden we het waarschijnlijk overslaan.

Als alternatief kan je ook naar eilanden als Redang, Kapas en Lang Tengah, die alle drie ook in dezelfde regio liggen. Ook kan je eerst naar Johor Bahru vliegen, waar je een taxi of bus naar Mersing pakt voor de ferry naar Tioman Island. Dit is een water groter bountyeiland in het zuidoosten van het schiereiland Maleisië.

Johor Bahru (minimaal 2 dagen)

Wij kwamen er een flink aantal jaar geleden voor het eerst en toen stelde het er allemaal niet zo heel veel voor. Inmiddels is het echter een aardig bruisende stad met voor de kleintjes twee trekpleisters, namelijk LEGOLAND Maleisië en Hello Kitty Land. Deze twee pretparken zijn voor sommigen al voldoende reden om erlangs te gaan. Ook verblijven mensen er omdat ze dan de dag erop of naar Singapore gaan, of naar het eiland Tioman. Verder ligt het minder bekende nationale park Endau-Rompin ook in die omgeving, wat een prima alternatief is voor Taman Negara of Royal Belum in het noorden van het schiereiland.

Singapore (minimaal 3 dagen)

Singapore neem je in je reisplan op als je een vlucht naar dat land hebt in plaats van een vlucht naar Kuala Lumpur. Singapore Airlines is een fijne luchtvaartmaatschappij met schappelijke prijzen. Je start en eindigt je reis dan in Singapore, waar je makkelijk een (flink) aantal dagen kunt doorbrengen. Vanaf Singapore steek je gemakkelijk de grens met Maleisië over, waar je reis door het land dan in Johor Bahru begint. Zoals we hierboven al omschreven is er al genoeg te doen in en rond Johor Bahru. Je zou dus eerst dit kunnen opnemen en vervolgens met een bus of huurauto, met een stop in Malakka, naar Kuala Lumpur kunnen reizen om daar de rondreis door het zuiden van het schiereiland te eindigen. Je vliegt vanaf Kuala Lumpur (Subang Airport) voor een habbekrats terug naar Singapore.

Reisroute Maleisië met kinderen inclusief Maleisisch Borneo

Maleisisch Borneo klinkt vaak super-avontuurlijk, maar in de praktijk is ook dit deel van Maleisië door de jaren heen flink ontwikkeld. Inmiddels heb je binnen de staten Sabah en Sarawak een goede infrastructuur en zijn veel steden via bussen of binnenlandse vluchten met elkaar verbonden. Zelfs met een eigen huurauto de omgeving verkennen is prima mogelijk.

Met hele jonge kinderen speelt eventueel nog de afweging mee naar welke gebieden je wel of niet kunt in verband met het risico op Malaria. Verder is dit gebied prima te bezoeken tijdens je reis door Maleisië.

Hoewel je natuurlijk kunt besluiten om het hele schiereiland van Maleisië over te slaan, combineren de meeste gezinnen een bezoek aan Borneo met een bezoek aan het schiereiland.

Denk bij een bezoek aan Sabah aan de volgende hoogtepunten:

  • Kota Kinabalu (minimaal 3 dagen): Hoofdstad en leuke uitvalbasis. Het mooie Tunku Abdul Rahman Marine Park ligt voor de deur. Hier houden wij het prima meerdere dagen uit.
  • Kinabalu nationaal park (minimaal 1 nacht): Bergachtige omgeving, fijn klimaat, toffe plek om te wandelen.
  • Mantanani (minimaal 4 dagen): Tropisch eiland ten noorden van Kota Kinabalu (van het kaliber bountyeiland).
  • Tip of Borneo: Leuk avontuur met een huurauto vanaf Kota Kinabalu. Geen bestemming op zich, maar de weg heen en terug is vooral leuk.
  • Klias Wetlands: Tof mangrovegebied als dagtocht vanaf Kota Kinabalu. Je ziet er Proboscis, krokodillen, hornbills, vuurvliegjes en meer.
  • Sepilok: Oerang-oetan rehabilitatiecentrum.
  • Sandakan: Uitvalbasis aan de oostzijde van Sabah.
  • Selingan Turtle Island: Populaire schildpaddentour van 2D/1N.
  • Kinabatangan (minimaal 3 dagen): Populaire rivierendelta waar je met bootjes op zoek gaat naar wildlife. Door de grote spotkans echt een absoluut hoogtepunt, vooral met kinderen.
  • Tabin Wildlife Reserve (minimaal 3 dagen): Ook heel mooi jungle-avontuur. Grotendeels te voet over land en al wandelend op zoek naar dier-, vogel- en insectensoorten.
  • Danum Valley (minimaal 3 dagen): Allermooiste jungle-ervaring, maar deze unieke plek komt met een fors prijskaartje. Heel bijzonder en prima te doen met kinderen, ondanks de afgelegen ligging.
  • Semporna e.o. (minimaal 4 dagen): Omgeven door tientallen tropische eilanden waar je kunt duiken en snorkelen. Schitterend gebied, maar code oranje vanwege onrust (10+ jaar geleden).

Stel je hebt 1 week te besteden op Sabah, dan raden we een vlucht van Kuala Lumpur naar Sandakan aan waar je 2 nachten verblijft, inclusief bezoek aan Sepilok. Daarna een transfer naar de Kinabatangan voor een mooie jungle-avontuur. Daarna een vlucht naar Kota Kinabalu voor nog wat dagen in deze fijne stad.

Denk bij een bezoek aan Sarawak aan de volgende hoogtepunten:

  • Kuching (minimaal 3 dagen): Fijne stad met genoeg bezienswaardigheden om je er een paar dagen prima te vermaken. Vaak inclusief bezoek aan Semenggoh en Bako nationaal park.
  • Bako nationaal park (minimaal 3 dagen): Heel tof nationaal park. Klein maar fijn. Goed zelfstandig te verkennen, maar leuker met gids omdat zij veel meer zien. Grote spotkans op Proboscis, Dusky Leafs en vooral veel slangen en spinnen. Je kan het als dagactiviteit vanuit Kuching bezoeken, maar je kan ook in Park HQ overnachten (basic, maar tof).
  • Damai Beach (minimaal 3 dagen): Mooi strand ten noorden van Kuching. Je hebt er een paar leuke resorts. Prima plek om even uit te waaien of bij te komen na een inspannende reis door Sarawak.
  • Semenggoh: Oerang-oetan rehabilitatiecetrum.
  • Batang Ai (minimaal 3 dagen): Unieke ervaring bij de longhouse-stammen in het interieur van Borneo. Je komt er met een 4×4, gevolgd door een boot over het enorme meer.
  • Sarawak Cultural Village: Toffe bestemming dichtbij Kuching/Damai Beach. Je komt er alles te weten over alle stammen in Sarawak. Leuk en leerzaam.
  • Mulu national park (minimaal 3 dagen): Hoogtepunt van Sarawak en misschien wel het mooiste nationale park van Maleisië. Schitterende grotten, prachtige jungle. Pinnacles die alleen na een zware tocht bereikbaar zijn.
  • Niah Caves (minimaal 3 dagen): Mooi nationaal park met schitterende grotten. Uit de route, maar prima met een huurauto te bezoeken.
  • Gunung Gading National Park (minimaal 3 dagen): Mooi nationaal park dat vooral bekend is vanwege de rafflesia die er bloeit.
  • Turtle Island (Talang-Talang): Toffe turtle-tour van 2D/1N.
  • Bario Highlands (minimaal 4 dagen): Unieke, niet toeristische bestemming in de binnenlanden van Borneo. Het zijn hooglanden met een prettig klimaat.
  • Borneo Highland & Annah Rais Longhouse (minimaal 4 dagen): Mooi gebied dat wat hoger ligt waardoor het er wat koeler is. Dichtbij Kuching.

Als je een week te besteden hebt op Sarawak zouden we het simpel houden. Dan vlieg je vanuit Kuala Lumpur naar Kuching waar je de gehele periode verblijft. Vanuit deze uitvalbasis bezoek je Bako nationaal park, Semenggoh, Damai Beach en Sarawak Cultural Village. Eventueel nog een bezoek aan Gunung Gading of aan Annah Rais.

Reisroute Maleisië met kinderen in twee weken

We hebben hier een aantal toffe, maar vrij specifieke bestemmingen, buiten beschouwing gelaten. Vaak moet je voor deze bestemmingen net wat meer reizen om er te komen en dat is bij een reistijd van twee weken wellicht zonde. Het reisplan hierboven is in twee tot drie weken uit te voeren.

Bij exact twee weken zouden we het simpel houden en puur voor het eerste deel van de reisroute kiezen en na Penang of Langkawi weer terug naar Kuala Lumpur vliegen. Of het deel over land (Cameron Highlands en Ipoh) overslaan en meteen naar Penang en/of Langkawi gaan.

Onze voorkeur gaat altijd uit naar een wat langer verblijf (slow-travel) zodat er wat minder verplaatsingen zijn. Dit scheelt in gedoe en hierdoor hebben we vaak een toffe uitvalbasis op de bestemming waar we dagtochtjes vandaan organiseren (met een Grab, huurauto of via toertjes met Klook.com).

Tips

  • Het eerdergenoemde Han Travel heeft naast vervoer naar Taman Negara ook minibusjes die je via een netwerk van minibusjes ook naar Cameron Highlands of naar Kuala Besut (voor de boot naar Perhentian) kunnen brengen. Deze optie is vooral interessant als je liever niet zelf met een huurauto wilt rondrijden in het land.
  • Let erop dat je vanaf drie dagen voor vertrek naar Maleisië de MDAC (Malaysia Digital Arrival Card) moet aanvragen. Dit is gratis via de officiële website van MDAC.
  • Op een standaard toeristenvisum (stempel bij aankomst) mag je 90 dagen in Maleisië verblijven.
  • De meivakantie duurt meestal twee weken en is een fijne periode om Maleisië te bezoeken. Daarbij zijn vliegtickets in die periode ook beter betaalbaar en is het er vaak ook minder druk. Als je het slim speelt kan het maar zo zijn dat je er nog wat dagen aan vast kunt plakken, omdat het regelmatig voorkomt dat er vooraf of na afloop meteen een studiedag of feestdag volgt.
  • Schroom niet om meteen even bij een Klinik langs te gaan als er wat is. Beter meteen actie en niet wachten. In Google Maps zoek je makkelijk op “klinik” en dan vind je er altijd wel een paar in de buurt. Een simpel consult kost vaak maar een paar tientjes, dus geen reden om eerst helemaal uit te zoeken hoe het zit met declareren.
  • Decathlon heeft een mooi assortiment UV-zwemkleding. Met kleine kinderen een must.
  • Een paar keer per jaar heb je mooie aanbiedingen met zonnebrand. Ga voor een versie zonder schadelijke stoffen en bij voorkeur niet te grote beschermingsfactor zodat je ze wat vaker in moet smeren (beter, want dan zie je niks over het hoofd).
  • Bereid je ook voor dat het soms eens mis kan gaan. Wij boeken altijd bij aankomst meerdere dagen in Kuala Lumpur. Mocht er dan iets misgaan met de bagage kunnen we altijd nog wachten tot deze alsnog geleverd wordt. Verder hebben we altijd al onze essentials in de handbagage, zodat we de eerste dagen altijd wel doorkomen mocht er onverhoopt wat misgaan. De meeste dingen kan je ook gewoon in Maleisië zelf kopen.
  • Denk bij een huurauto aan een moderne auto, vrijwel altijd een automaat. Van alle gemakken voorzien. GPS is optioneel bij te boeken, maar wij kiezen altijd voor een lokale simkaart in onze telefoon en gebruiken dan Google Maps. We kopen dan als het nodig is een telefoonhouder voor in een luchtrooster. Stoeltjes kan je erbij huren, maar dat is vaak veel duurder dan er eentje (via Marktplaats) vanuit Nederland mee te nemen. Het vergt dan vaak wel wat logistiek gepuzzel, maar wij laten de stoel altijd in Maleisië achter). Links rijden stelt in Maleisië overigens niks voor.
  • Zorg voor voldoende DEET. Je hebt een natuurlijke versie maar die is wel iets minder effectief. Inmiddels krijgen sommige reizigers ook vanuit Nederland het Dengue-vaccin geadviseerd (vaak kwetsbare gevallen of mensen die al eens eerder Dengue hebben opgelopen).
  • Wij namen een paar keer ook een buggy mee. Toen waren de kinderen in de leeftijd dat ze iets te groot werden voor de buikdoek en de rugdrager, maar nog wel moe werden als ze langere stukken moesten lopen. Let erop dat Maleisië wat dit betreft (net als heel Zuidoost-Azië) niet echt goed ingericht is op buggies en kinderwagens. We zouden zelfs zo ver willen gaan dat je deze wellicht beter thuis kunt laten, ondanks dat ze gratis mee mogen in het vliegtuig. Neem in plaats daarvan een “Kids Carrier” mee, zo’n rugdrager waar kinderen tot zo’n 5 jaar in passen.
  • Vrijwel alle bestemmingen in Maleisië zijn goed met (kleine) kinderen te bezoeken. Denk in het bijzonder aan: Kuala Lumpur, Malakka, Pangkor Island, Penang Island, Langkawi Island, Ipoh, Cameron Highlands, Taman Negara, Genting Highlands, Port Dickson, Johor Bahru (o.a. Legoland en Hello Kitty Land), Singapore, Tioman Island, Redang Island, Perhentian Island, Royal Belum op het schiereiland Maleisië.
  • In Maleisië heb je overal moderne supermarkten met veel geïmporteerde (luxe) producten. Je hebt er ook veel keuze aan luiers, waardoor je dit niet vanuit Nederland hoeft mee te nemen. Naast luiers en babyvoeding heb je er ook veel bekende producten die ook in Nederland verkocht worden (bv chocopasta, pindakaas, ontbijtgranen, yoghurt, flakes, muesli, vers bakkersbrood, hartig beleg en veel meer).
  • Je hebt veel pretparken en waterparken in Maleisië. Denk aan The Lost World of Tambun in Ipoh, Sunway Lagoon en Berjaya Times Square Theme Park in Kuala Lumpur, Legoland en Hello Kitty Land in Johor Bahru, SkyWorlds Theme Park in Genting Highlands en ESCAPE waterpark op Penang.
  • Maleisië is een overwegend Islamitisch land. Er wonen echter drie grote bevolkingsgroepen (Malay, Chinees-Maleisisch en Indiaas-Maleisisch) met elk hun eigen gebruiken en gewoontes. Westerse toeristen hoeven zich geen zorgen te maken over de gedragsregels in het land. De vooral wat strengere Islamitische regels gelden alleen voor moslims, hoewel je bij het betreden van een moskee wel gewoon een gewaad krijgt om aan te trekken. Bikini, zwembroek, kinderen in hun blote buik? Helemaal geen probleem.
  • Op sommige plekken kan je geen Airbnb boeken. Let erop dat bij resorts een familiekamer vaak duurder is dan twee losse kamers. Wij kiezen nog wel eens voor twee losse kamers, waarbij één van onze twee kinderen telkens bij één ouder op de kamer slaapt.
  • Er is een populaire WhatsApp-groep genaamd Dutchies in Maleisië. Hoewel deze groep vooral vaak door Nederlandse backpackers gebruikt worden, is het ook de ideale app-groep voor gezinnen die real-time tips kunnen gebruiken. Ook wordt de groep vaak gebruikt om af te spreken om samen te eten of te drinken.
  • Onze Facebook-groep Vrienden van Maleisië is de ideale plek om vooraf (of ter plekke) vragen te stellen rond je komende reis. Veelzijdig Maleisië wordt veel gebruikt door reizende gezinnen en ook op de Facebook-groep komen veel vragen (met antwoorden) langs waar gezinnen met kinderen veel aan hebben.
  • Elk jaar staan een aantal weken in het teken van de Ramadan in Maleisië. Moslims houden zich hier strikt aan en op plekken waar veel moslims wonen zijn restaurants vaak overdag gesloten. Het is enerzijds een rustige en soms stille periode, maar anderzijds is het ook een prachtige tijd om in het land te zijn. Hoewel de door moslims gerunde restaurants overdag vaak gesloten zijn, zijn de Chinees-Maleisische, Indiaas-Maleisische en westerse/internationale restaurants allemaal gewoon geopend. Het hele land is prima te bezoeken tijdens de Ramadan, maar langs de oostzijde van het schiereiland zul het je beste merken dat het de vastenmaand is want hier wonen overwegend Malay (Islamitische Maleisiërs).
  • Probeer entreebewijzen voor attracties vooraf via Klook.com te boeken. Dit scheelt (soms flinke) wachtrijen en is vaak ook nog eens goedkoper dan ter plekke tickets kopen. Attracties die weersafhankelijk zijn kan je beter op basis van kosteloos annuleren (of verplaatsen) boeken.
  • Typische snorkeleilanden met kristalhelder zeewater zijn Perhentian, Redang en Tioman. Alle drie liggen ze langs de oostkust van het schiereiland Maleisië. Dit zijn de perfecte bestemmingen om meerdere dagen even helemaal niks te doen en erg populair onder gezinnen als moment van rust tussen alle wat meer drukkere stops.
  • Uniek is een bezoek aan één van de zgn. “Turtle Islands”. Je hebt meerdere schildpadeilanden in Maleisië waar je een vaste tour naartoe kunt boeken (vaak op basis van 2D/1N). Je wordt ’s nachts wakker gemaakt als er schildpadden aan land komen om eieren te leggen. Ook mag je soms babyschildpadjes vrijlaten.
  • Let niet op de weer-apps. Het is een tropisch land en dus regent het er vaak en hard. Maar meestal maar kort en voor je het weet is het alweer voorbij. Meestal regent het even op het eind van de middag. Soms dagenlang klokslag op dezelfde tijd (bijvoorbeeld exact om 16.30) en soms afwisselend ’s nachts of ergens op de dag. Een hele dag non-stop regen komt er maar zelden voor, maar aangezien het dus de tropen zijn kan het maar zo gebeuren. Gelukkig hoeft het de vakantie niet meteen te verpesten. Wij bewaren altijd wat indoor-activiteiten (zoals bioscoop, bowlen, winkelen, aquarium-bezoek) voor dagen met wat minder weer. Dit zijn soms dagen waarbij het tijdens je ontbijt al regent, dan weet je vaak al genoeg.
  • Laagdrempelig naar een plek om te snorkelen zonder er lang voor in een boot te zitten? Kies voor een verblijf in Kota Kinabalu (Sabah op Maleisisch Borneo, geen malaria oid) en bezoek het Tunku Abdul Rahman Marine Park. Deze kleine bountyeilandjes bereik je na een boottochtje van maximaal zo’n 10 minuten, want ze liggen pal voor deze toffe stad.
  • Kuala Lumpur verken je het beste tijdens een fietstocht (met gids) van MikeBikes. Ze hebben uit Nederland importeerde fietsen en daarbij kinderzitjes en kinderfietsen. Tijdens deze fietstocht krijg je in korte tijd het beste van de hoofdstad mee. Een absolute aanrader en tot nu toe alleen nog maar mooie reacties erover gelezen/gehoord.

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.