Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Als je in Maleisië reist, is de kans groot dat je op een gegeven moment een veerboot of ferry neemt. Of je nu naar prachtige eilanden als Langkawi of Tioman gaat, of de ferry gebruikt om van Maleisië naar één van de buurlanden te reizen, het is een leuke ervaring en soms de enige manier om tussen het vasteland en een eilandbestemming te reizen. Ferries in Maleisië zijn over het algemeen modern en alles is er goed en efficiënt geregeld.
De ferry is een geweldige manier om van A naar B te komen, vooral als je naar eilanden reist waar geen brug naartoe gaat of waar je geen vliegveld op hebt. Dat is in Maleisië al snel het geval, want het enige eiland met een brugverbinding met het vasteland is Penang en verder heb je alleen op grote eilanden als Penang, Langkawi en Labuan (op Maleisisch Borneo) een luchthaven.
In alle andere gevallen werkt het met ferries of met kleine bootjes. Soms boek je tickets vooraf online via bekende partijen als Redbus en Direct Ferries, soms als onderdeel van een zgn. “package” waar de overtocht naar de accommodatie op het eiland bij de prijs inbegrepen zit of waar de kosten van de overtocht los via de accommodatie verrekend wordt.
Een paar populaire ferrybestemmingen in Maleisië:
Langkawi: Vanaf het vasteland (Kuala Perlis of Kuala Kedah) kun je gemakkelijk de ferry nemen naar dit duty-free eiland. Het alternatief is een korte vlucht. De ferry vaart regelmatig uit en is erg goedkoop. Het is vooral een populair vervoersmiddel onder backpackers die betaalbaar van Langkawi naar Penang (of door richting Ipoh of Kuala Lumpur) willen reizen.
Tioman: Vanuit Mersing of Tanjung Gemok varen dagelijks boten naar dit duik- en snorkelparadijs. Ook de kleinere eilanden in de omgeving van Tioman wordt met deze ferry aangedaan. Tickets koop je bij voorkeur vooraf online, tenzij de overtocht bij je accommodatie is inbegrepen.
Penang: De ferry tussen Butterworth en Penang is een klassieke oversteek en een leuke manier om naar het eiland te reizen, vooral voor reizigers die de trein vanuit Kuala Lumpur of Ipoh nemen. Ferrytickets koop je ter plekke en de overtocht duurt nog geen 20 minuten. Je komt aan in het hart van Georgetown, een UNESCO Heritage Site waar van alles te doen en zien is.
Labuan: Een populaire route voor wie tussen het eiland Labuan en de grote stad Kota Kinabalu wil reizen. De ferry vertrekt direct vanaf het centrum van Kota Kinabalu.
Pangkor: De veerboot vanaf het dorpje Lumut vaart de hele dag af en aan. Voor deze ferry koop je tickets gewoon ter plekke bij aankomst bij de haven van Lumut. Er gaat ook een ferry vanaf het Marina Island Jetty Complex dat iets verderop ligt.
Perhentian: Vanaf Kuala Besut gaan dagelijks een aantal boten met vaste vertrektijd. Je boekt of zelf vooraf een ferryticket (online) of de overtocht is onderdeel van je boeking. Ze houden bij de haven een lijst bij met resortgasten die al vooraf voor hun overtocht betaald hebben. De huurauto kan je in Kuala Besut voor meerdere dagen parkeren. Er is een bushalte voor lokale bussen tussen Kota Bharu en Kuala Terengganu. De minibusjes die er direct vanaf diverse bestemmingen naartoe rijden staan in contact met de ferryterminal en over het algemeen mis je nooit je aansluiting tenzij het erg slecht weer is.
Redang en Lang Tengah: Vanaf Merang Jetty vertrekken de boten. Neem een taxi (Grab) vanaf de luchthaven van Kuala Terengganu om er snel te komen. Je kan ook een lokale bus pakken. De huurauto kan je er parkeren. Let op: Merang en Marang zijn twee verschillende ferryterminals in dezelfde regio.
Kapas en Gemia (Gem Island): In dit geval moet je naar Marang Jetty. Over het algemeen zit de overtocht bij je boeking inbegrepen en op dit soort eilanden boek je doorgaans vooraf. Je kan je huurauto hier prima parkeren. Ook hier geldt dat je een taxi vanaf de luchthaven van Kuala Terengganu kunt pakken.
Tunku Abdul Marine Park bij Kota Kinabalu: Er gaan dagelijks honderden kleine bootjes van Jesselton Ferry Terminal in het centrum van Kota Kinabalu naar de kleine eilandjes binnen dit marine park. Je koopt tickets ter plekke bij de ticketbalies in de ferryterminal. Heb je bij één van de luxe resorts op Gaya Island geboekt, dan zit de overtocht bij je boeking inbegrepen.
Mantanani: Regel de overtocht via je boeking. Accommodaties hebben vaak een eigen opstaplocatie in of rond het dorp Kota Belud. Vaak is de complete transfer vanaf Kota Kinabalu bij de boekingsprijs inbegrepen. Als je er met een huurauto komt, moet je dit even vooraf met de accommodatie waar je geboekt hebt afstemmen.
Andere populaire eilanden rond Kota Kinabalu: Ga dit altijd via je accommodatie na. Vaak hebben zij hun eigen ferry-service (denk aan kleine bootjes waar elke dag op gezette tijden gasten mee worden opgehaald en weer bij Jesselton worden afgezet na uitchecken).
Eilanden rond Semporna: Vanaf Semporna vertrekken de hele dag door bootjes naar de verschillende eilanden. Let erop dat sommige eilanden alleen met een permit bezocht mogen worden (zoals het schitterende duikeiland Sipadan). Over het algemeen is een pick-up vanaf de haven van Semporna bij de boekingsprijs inbegrepen. Vanaf Semporna kan je ook prima een eilandentour boeken (met onderweg mogelijkheden om te snorkelen).
Lankayan Island vanaf Sandakan: Er is één luxe resort op het eiland en de transfer per boot vanaf Sandakan Batu Putih Jetty is bij de prijs inbegrepen.
Op drukke routes (zoals naar Langkawi of Tioman) en in het hoogseizoen (schoolvakanties, Chinees Nieuwjaar, etc.) kan je het beste ruim van tevoren boeken om teleurstelling te voorkomen. Voor minder drukke routes volstaat het meestal om je ticket op de dag zelf te kopen, maar als je op zeker wilt spelen, boek dan één of twee dagen vooruit.
Betaal bij voorkeur met je creditcard, want aankopen zijn op deze manier verzekerd mocht er iets misgaan. Let er wel op dat je de reisdatum meestal niet zomaar achteraf kunt aanpassen. Los van extra kosten kost het vaak ook flink wat tijd om een wijziging door te voeren.
Wij boeken onze ferry tickets altijd vooraf via Redbus.my of Direct Ferries, twee populaire reissites die veelvuldig gebruikt worden voor ferrytickets.
Hieronder volgen een aantal van de meest populaire ferry-trajecten in Maleisië:
Via de link ga je naar de Redbus.my pagina met de gekozen ferryroute. Je kan met één klik de reisroute omdraaien.
Let op: Sinds 2020 vaart één van de meest gebruikte ferryroutes – die tussen Penang en Langkawi – niet meer. Als alternatief pak je een 20-minuten durende vlucht tussen beide eilanden of reis je eerst met de bus (of taxi) van Penang naar Kuala Perlis of Kuala Kedah, om daar vervolgens de ferry naar Langkawi te pakken (zie de linkjes hierboven).
Ik zie geen beschikbare ferrytickets op de gewenste reisdatum? Dit kan met het regenseizoen te maken hebben, afhankelijk van de bestemming. Zo varen er geen boten tussen grofweg november en maart aan de oostkust van het schiereiland Maleisië (en kan je dus niet naar populaire eilanden als Perhentian, Redang en Tioman varen). Aan de westkust kan je tussen mei en oktober niet met de ferry van Langkawi naar Koh Lipe vanwege de moesson die daar dan in die periode waait.
Is de ferry in Maleisië veilig? Ja, over het algemeen zijn de ferry’s veilig (onstuimig weer kan nog wel eens een spelbreker zijn). De meeste maatschappijen houden zich aan de veiligheidsvoorschriften en passagiers krijgen vaak een reddingsvest. Het kan echter geen kwaad om even te checken of er genoeg reddingsvesten aan boord zijn, vooral op kleinere boten. Bij slecht weer kunnen ferrydiensten worden geannuleerd, wat een goed teken is dat veiligheid serieus wordt genomen.
Hoe lang van tevoren moet je aanwezig zijn? Over het algemeen is het slim om minstens 30 tot 60 minuten van tevoren bij de ferryterminal te zijn. Vooral in het hoogseizoen kunnen wachtrijen langer zijn en als je nog ter plekke een ticket moet kopen, kost dat extra tijd. Voor drukkere routes is 90 minuten van tevoren aanwezig zijn een betere keuze.
Is er een limiet aan reisbagage dat mee mag? Nee. Zolang je het zelf kan tillen mag het gewoon mee. Een 23kg zware reiskoffer kan prima mee aan boord (+ handbagage en een accessoiretas). Bij de kleinere bootjes naar de bountyeilanden wordt je koffer meestal door de bootmannen de boot op getild (en er weer af).
Kan ik mijn huurauto bij de ferryterminal parkeren? Ja. Er zijn vrijwel altijd beveiligde parkings waar je tegen betaling (of kosteloos) je auto kunt achterlaten. Auto-inbraken komen zelden tot nooit voor in Maleisië dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Regenseizoen: Tot wanneer en vanaf wanneer varen de veerboten? Dit is elk jaar weer anders en exacte data staan niet vooraf vast. Ze kijken het bij de start van de moessonperiode vaak aan tot wanneer het nog kan (qua weersvoorspelling op korte termijn). Tegen het eind van de moessonperiode doen ze hetzelfde. Dit is de reden dat boottickets vaak pas zeer dicht op de openingsdatum beschikbaar zijn. Het is elk jaar weer even aankijken.
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.
Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.