Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Een paar bestemmingen binnen Maleisië zijn dermate uniek dat ze bij menig reiziger hoog op de bucket list staan. Dit geldt in het bijzonder voor Danum Valley Conservation Area (DVCA), een uniek, 130 miljoen jaar oude jungle in het oosten van Sabah. Wij kwamen er tijdens onze afgelopen reis door Maleisisch-Borneo voor het eerst en kunnen bevestigen dat dit inderdaad het summum van een jungle-avontuur is. Een verblijf staat garant voor een “Memory of a Lifetime”, hoewel dat heeft ook een bijbehorend prijskaartje heeft (het is elke cent waard wat ons betreft).
Lees hieronder onze uitgebreide ervaringen met Danum Valley en onze tips hoe je de totale kosten van deze unieke trip wat omlaag kunt brengen.
Danum Valley heeft een oppervlakte van ongeveer 438 km2 waarmee het qua grootte vergeleken kan worden met het eiland Texel of 2x de grootte van Amsterdam. Het wordt gezien als één van de rijkste ecosystemen ter wereld. Het uitgestrekte gebied herbergt een ongelooflijke biodiversiteit, vol zeldzame en bedreigde diersoorten zoals de orang-oetan, de dwergolifant (inmiddels erkent als eigen soort), schubdieren (pangolin), spookdiertjes (tarsier), de nevelpanter en meer. In het beschermde reservaat vind je verder een grote verscheidenheid aan planten-, bomen- en vogelsoorten, wat het tot een paradijs maakt voor natuuronderzoekers, vogelspotters en ecotoeristen.
Het natuurpark heeft sinds 1980 een beschermde status en is officieel een Conservation Area (geen Nationaal Park). Bekende bezoekers die ons voorgingen zijn o.a. Sir David Attenborough, Prins William en Kate Middleton, Jane Goodall, Judi Dench en nog veel meer bekende namen. Allemaal bezoeken ze het natuurpark vanwege de enorme diversiteit en daarnaast omdat de luxe Borneo Rainforest Lodge het absolute toppunt van een exclusieve jungle-ervaring biedt. Ik verbleef daar zelf ook en je kan hier lezen hoe ontzettend gaaf dat was.
Tijdens een bezoek staan dagelijks meerdere activiteiten op het programma, met als doel wilde dieren en andere soorten te spotten. Denk aan begeleide wandelingen (met zeer ervaren gidsen), wildobservaties en nachtsafari’s om de unieke flora en fauna van het regenwoud te ontdekken. Er zijn Canopy Walkways, meerdere uitkijkplatformen en je kan ook vanaf de rivier vanuit een bootje (of tube) op verkenning gaan.
Danum Valley Field Centre (DVFC) is het onderzoekscentrum bij de ingang van het natuurpark, zie het als Park Headquarters (HQ). Verderop ligt de bijzonder luxe Borneo Rainforest Lodge, nog meer afgelegen en nog dieper in de dichte jungle. Bezoekers kunnen op één van deze plekken terecht voor hun eigen avontuur in het oerwoud.
Dit deel van Sabah bevat veel beschermde natuurgebieden en hier leeft dan ook een bijzonder grote populatie dwergolifanten en orang-oetans. Hoewel de dieren over grote afstanden vrij kunnen bewegen, is de concentratie het hoogst rond het Danum Valley Field Centre. Dit komt door de vele fruitbomen in de directe omgeving waar de wilde dieren op af komen. Ook bij de Borneo Rainforest Lodge heb je veel fruitbomen en ook daar is de spotkans vrij groot (zelfs vanuit je kamer).
Dieren hebben dus een aardig grote bewegingsvrijheid, dat betekent dat ze niet altijd rond je accommodatie zullen rondhangen. Hoewel de spotkans er hoog is, kan je bij een verblijf van hoogstens een dag of 3 a 4 ook pech hebben en geen enkel wild dier spotten. Ondanks dat zie je altijd wel toffe insecten, slangen, spinnen en veel bijzondere vogelsoorten.
Diersoorten en andere soorten die in Danum Valley leven en die je tijdens een wandeling zou kunnen tegenkomen zijn: Borneo Pygmy Elephants (dwergolifanten), orang-oetans, Sunbears (honingbeer), Red Leaf Monkeys, Gibbons, Samba Deers, Monitor Lizzards, Civet Cats (civetkat), Clouded Leopard Cats (nevelpanters), vliegende eekhoorns, slangen, spinnen (o.a. vogelspinnen), kikkers, Tarsiers (spookdiertjes), Pangolins (schubdieren) en verder diverse insecten en vogelsoorten.
Er zijn een groot aantal tours en activiteiten die je in Danum Valley kan doen en een aantal ervan zijn standaard-activiteiten die je er meestal doet als je er 2 of 3 nachten verblijft. Deze activiteiten zijn onderdeel van het pakket dat je hebt geboekt. Alle activiteiten zijn optioneel en je kunt er ook voor kiezen om lekker de hele dag zelfstandig wat wandelingen te doen of om gewoon bij de lodge of het onderzoekscentrum te blijven. Je krijgt dan echter niet de volledige jungle-ervaring mee en wat ons betreft zijn de toffe activiteiten de voornaamste reden voor een bezoek aan Danum Valley.
De 3D/2N trip naar Danum bevat meestal de volgende tours: Wandeling na de lunch, Night Safari (1e avond na aankomst), ochtend hike, middag hike of tubing en ’s avonds weer een Night Safari of nachtwandeling. De ochtend van vertrek sta je vroeg op voor een ochtendwandeling of een supervroege trip naar het uitkijkplatform bij Bukit Atur voor de zonsopkomst.
Bij de 4D/3N trip is grotendeels hetzelfde, maar op de volle extra dag doe je nog een paar andere trails en heb je ook meer tijd om wildlife te spotten. Ook heb je meer tijd om lekker te relaxen, vooral als je in de Borneo Rainforest Lodge verblijft.
Wij verbleven 3 dagen (2 nachten) in BRL en hebben er een paar toffe hikes gedaan. De langste hike was op de 2e ochtend (wekker ging om 5.00 af) naar het View Point uitkijkplatform. Deze Viewpoint Trail ging o.a. langs de Coffin Cliff (hier zijn de stamhoofden van de stam op hoogte begraven) en omdat wij de lange versie deden gingen we op de terugweg langs de Fairy Water Falls en langs de Jacuzzi Pool (waar kleine visjes aan je tenen sabbelen). Deze tocht was echt geweldig. We zagen uiteindelijk ook nog een orang-oetan met jong en diverse andere diersoorten. Als je bij het Field Center verblijft doe je vergelijkbare activiteiten, met ook een grote spotkans en diverse toffe bezienswaardigheden tijdens de hike.
Als je bij de Borneo Rainforest Lodge verblijft, heb je ook toegang tot hun eigen Canopy Walkway die 300 meter lang is en op sommige plekken tot wel 26 meter boven de grond hangt. Tuben is ook mogelijk voor gasten van de lodge. Je loopt eerst met je tube een stuk stroomopwaarts, om vervolgens in heerlijk slakkengang met de stroming mee terug naar het resort te drijven. Hoewel het misschien niet helemaal past bij het beeld van je unieke jungle-avontuur, was het toch erg leuk om te doen.
Je hebt ruim 32 kilometer aan wandelpaden rond Danum Valley Field Centre en rond de Borneo Rainforest Lodge, in totaal ruim 13 goed uitgezette en goed bewegwijzerde trails. De meeste kan je zelfstandig lopen, maar het is leuker om dit met een gids te doen. Als het niet in je tourpakket zit kan je ook bij het Field Centre een gids boeken of nagaan of er nog ruimte is bij een groep die met gids op pad gaat. Bij de Borneo Rainforest Lodge zijn gidswandelingen altijd onderdeel van je tour. De gids weet en ziet alles. Op zoek naar een Keeled Pit Viper? Grote kans dat jij er voorbijloopt, terwijl je gids de schitterende slang wel ziet. Wat ons betreft geen bezoek zonder in elk geval een paar wandelingen, meestal doe je er de meest populaire wandelroutes die je goed in een paar uur kunt doen.
In Danum Valley kan je bij drie accommodaties terecht, waarvan de eerste twee die we hieronder noemen het meest voor de hand liggend zijn omdat deze binnen het natuurpark zelf liggen:
Borneo Rainforest Lodge (BRL) is een luxe 5-sterren lodge diep in de jungle. Het is misschien wel één van de mooiste jungle-lodges ter wereld. Een verblijf is uniek en een herinnering voor het leven. Het is een bijzonder exclusief verblijf in de jungle, met maximaal 60 gasten tegelijk op enig moment. Het is ook niet goedkoop, maar wat ons betreft de prijs absoluut waard. Lees hier onze ervaringen bij de Borneo Rainforest Lodge.
Wellicht is deze overdaad aan luxe niet nodig in de jungle? Overweeg dan een verblijf bij het Danum Valley Field Centre (DVFC), dat is het complex bij Park HQ waar je meerdere soorten kamers kunt boeken. Een kamer inclusief transfers, alle maaltijden en alle activiteiten (met gids) heeft hier nog steeds een flink prijskaartje, maar vergeleken Borneo Rainforest Lodge is het al een stuk beter betaalbaar. Ook hier staat er weer een uniek verblijf op het programma, met een grote kans om bijzondere diersoorten te spotten. Reis je met (kleine) kinderen, dan is DVFC wellicht de beste keuze omdat alles er wat meer relaxt en vrijblijvend is.
INFAPRO is een derde locatie waar je een vast pakket met 2 of 3 overnachtingen kunt boeken. Dit ligt net buiten Danum Valley, maar de dagactiviteiten vinden wel binnen het natuurpark plaats. INFAPRO heeft prima (maar basic) kamers en de kosten zijn vergelijkbaar met DVFC.
Een bezoek aan Danum Valley boek je meestal op basis van volpension. Dat betekent dat alle maaltijden in de prijs inbegrepen zitten. De vrij forse prijs van een trip valt verder ook te verklaren doordat alle activiteiten bij de prijs inbegrepen zitten, met in alle gevallen een gids en daarbij een chauffeur in het geval van de safari’s. Ook de transfers vanaf Lahad Datu zijn bij de prijs inbegrepen. De trip is er meestal in 2 varianten; 3D/2N of 4D/3N. De extra nacht kost wat meer, maar bevat een volle dag extra met dus meer dagactiviteiten dan bij de 3D/2N versie. Meer activiteiten en dus meer kans op het spotten van wildlife.
Wil je Danum Valley zelf bezoeken, dan zijn er drie opties:
Borneo Rainforest Lodge ***** (rechtstreeks of via een reisorganisatie)
De meest bijzondere en exclusieve optie: Borneo Rainforest Lodge van Borneo Nature Tours. Dit kost wel wat, maar het is elke cent waard. Zie het echt als een “Once in a Lifetime” ding en niet voor niks gingen vele grote namen je voor. Het verblijf is echt uniek en de tours zijn van zeer hoge kwaliteit. De locatie is geweldig en de sfeer op het resort is onbeschrijfelijk. Boeken kan direct bij het resort of via tussenpersonen (vaak populaire en zeer goed gewaardeerde lokale reisbedrijven die alleen actief zijn op Sabah). Diverse bekende Nederlandse reisorganisaties bieden een tour naar de lodge aan als onderdeel van een reis door Sabah, zoals Van Verre, PANGEA Travel en 333travel.
Danum Valley Field Centre ** (via lokale reisorganisaties)
Wat minder luxe en daardoor ook wat beter betaalbaar is wanneer je via één van de populaire lokale tourbureaus een vrij basic verblijf in het Danum Valley Field Centre (bij Park HQ) boekt. Een boeking is inclusief eten, drinken, transfers en alle activiteiten ter plekke. Ook dit zal tot een onvergetelijke herinnering leiden, hoewel dit wel wat meer basic is terwijl de prijs nog steeds aan de hoge kant ligt.
Danum Valley Field Centre ** (zelf regelen = goedkoopst)
De meest budgetvriendelijke oplossing is door zelf het Danum Valley Field Centre te benaderen. Deze optie was oorspronkelijk vooral bedoeld voor onderzoekers en studenten in het onderzoek, maar ze ontvangen inmiddels ook net zo graag toeristen. Echter, dit is wel een aardig omslachtig geheel want de communicatie verloopt niet altijd even soepel omdat de medewerkers daar altijd de hele dag druk aan het werk zijn.
Je regelt een kamer zonder tussenkomst van touraanbieders door met het onderzoekscentrum te bellen, te mailen of te appen (+60123488437 en hier een link naar een online boekingsformulier van DVFC dat je ook in kan vullen – laatste check januari 2025). Ook kan je langs bij hun kantoor in Lahad Datu, dat op loopafstand van de luchthaven ligt. Bij het regelen door middel van een bezoek aan het Lahad Datu kantoor heb je wel een grotere kans dat alles al vol zit.
Als je direct bij het Danum Valley Field Centre boekt, kan je ook hier weer voor een compleet pakket van 3D/2N of 4D/3N kiezen. De kosten bedragen hiervoor ongeveer €450 per persoon (3D/2N) en dit bevat naast de overnachtingen ook alle maaltijden, park fees, wandelingen met gids, nachtwandeling en de transfers. Let op dat je deze kosten vooraf al dient te betalen met een creditcard. Voor aanvullende activiteiten betaal je ter plekke extra, net als voor extra maaltijden en drankjes die buiten het pakket vallen.
De uiteindelijke kosten staan vooraf niet volledig vast omdat je voor extra activiteiten ter plekke bijbetaalt. Een meer gedetailleerd kostenoverzicht van alle losse onderdelen van deze optie vind je bij de tips onderaan deze pagina.
Als je voor het eerst de prijzen bekijkt zul je waarschijnlijk schrikken van de kosten bij een 3D/2N trip naar Danum Valley. Denk bij 3D/2N aan €2000 per persoon voor een luxe chalet in de Borneo Rainforest Lodge (met airco en privé-zwembad), inclusief bijzonder goede maaltijden en een dagprogramma vol activiteiten. Voordat je denkt dat het gekkigheid is om zoveel te betalen voor een paar nachtjes in de jungle moeten we er wel bij vermelden dat dit echt het summum is van een verblijf in de jungle. De Borneo Rainforest Lodge wordt gezien als één van de meest exclusieve jungle-lodges ter wereld en wint al jaren de ene prijs na de andere.
Het alternatief is het Danum Valley Field Centre waar je minimaal €1300 per persoon voor 3D/2N in de simpelste accommodatie betaalt, namelijk een bed in een slaapzaal bij Park HQ, inclusief prima maaltijden en alle activiteiten ter plekke. Dit zijn prijzen als je bij lokale tourbureaus zoals Sticky Rice, River Junkie etc boekt, vaak als onderdeel van een grotere Sabah-reis.
Het viel ons bij de kostenvergelijking op dat de meest luxe varianten en de meest simpele varianten vaak maar weinig in prijs schelen. Vooral bij Park HQ heb je meerdere soorten accommodaties – van aardig basic tot zeer basic – maar dit scheelde bij exact dezelfde tour maar een paar tientjes (€) in prijs. Het is dus vooral een kwestie van op tijd boeken, want dan heb je voor bijna dezelfde prijs een kamer met airco. Boek je dicht op de aankomstdatum dan is er voor vrijwel hetzelfde bedrag alleen nog een bed in de slaapzaal over.
Er zijn vrijwel geen andere trips met een vergelijkbaar hoog kostenplaatje in Maleisië. Het is het echter absoluut waard, want je krijgt er een unieke ervaring voor terug. Heb je toevallig nog wat moois te vieren, gebruik dit dan als rechtvaardiging om Danum Valley te bezoeken 😊.
LET OP: We hebben hier bedragen in Euro genoemd. De prijzen van een verblijf zijn altijd aan veranderingen onderhevig. Wij doen ons best de informatie op deze pagina zo goed mogelijk up-to-date te houden. Hetzelfde geldt voor linkjes naar websites of boekingsformulieren en voor de telefoonnummers die we hier genoemd hebben.
In het geval van een georganiseerde reis of een los pakket o.b.v. 3D/2N of 4D/3N zijn alle maaltijden inbegrepen, ongeacht of je nu in de luxe Borneo Rainforest Lodge of in de accommodaties van het Danum Valley Field Centre verblijft en ongeacht of je het direct bij de accommodatie boekt, of via een tussenpersoon (bv lokale reisorganisaties of een Nederlandse reisorganisatie als onderdeel van een rondreis).
Het eten is in buffetvorm. Redelijk simpel (meer wel lekker lokaal) bij Danum Valley Field Centre en super uitgebreid en van zeer hoge kwaliteit bij de Borneo Rainforest Lodge. Bij de Lodge heb je ook nog een paar balies waar bepaalde gerechten vers gemaakt worden. Denk aan een omelet in de ochtend, of een paar stokjes saté bij het diner. Bij beide accommodaties heb je ook voldoende vegetarische opties, maar als je vegan bent kan je dit het beste vooraf aangeven (dan kunnen ze er eventueel rekening mee houden).
Als je buiten de vaste eetmomenten (vaak met begin- en eindtijd) wat wilt eten, dan moet je dat bestellen. Dit valt buiten het pakket en hier betaal je dus nog wat extra voor. Hetzelfde geldt voor frisdranken en alcoholische dranken. Op de meeste luchthavens en ook in Lahad Datu heb je wel een simpele 7/11 waar je voorafgaand aan je bezoek nog wat snacks kunt kopen. Zo hadden wij een paar zakjes met nootjes bij ons, waardoor we altijd wat te eten bij ons hadden als we tussendoor trek hadden.
De volgende lijst is essentieel bij een bezoek aan Danum Valley (en elk ander natuurpark in Maleisië). Bij je boeking krijg je ook altijd een checklist, die in grote lijnen overeen zal komen met de onze.
Er gaat 4x per dag een 55 minuten durende MASWings vlucht van Kota Kinabalu Airport naar Lahad Datu. Dit is het startpunt voor meerdere toffe avonturen aan de oostzijde van Sabah. Boek bij voorkeur de MASWings MH3012 die om 7.30 in de ochtend vanaf Kota Kinabalu Airport vertrekt (of MH3014 een uurtje later) en vlucht MH3019 vanaf Lahad Datu Airport terug. Toen wij deze retourvlucht boekten betaalden we RM438 per persoon in het laagseizoen. Als alternatief kan je ook met de (nacht)bus van Kota Kinabalu naar Lahad Datu, maar dit is een flinke tocht van wel ruim 8,5 uur. Het voordeel is dat een enkele reis maar RM52 kost, wat het mogelijk erg interessant maakt voor budgetreizigers.
Vanaf Lahad Datu gaat dagelijks een (mini-)bus naar het Danum Valley Field Centre, een afstand van zo’n 80km waar je ongeveer 2,5 uur over doet. Het eerste deel gaat redelijk voorspoedig, gevolgd door een lange rit over ongeasfalteerde (hobbelige) wegen. Let erop dat deze transfer onderdeel van een pakket is, je kan niet zomaar onaangekondigd naar Danum Valley reizen. Doe je de budgetvriendelijke 3-daagse of 4-daagse Danum-trip met overnachtingen bij het Field Centre, dan zitten de transfers bij de prijs inbegrepen.
Als je bij het schitterende Borneo Rainforest Lodge hebt geboekt is dit inclusief pick-up in een grote 4×4 vanaf het Borneo Rainforest Lodge kantoor in Lahad Datu, dat naast het Field Centre kantoor ligt. Bij aankomst in het kantoor krijg je nog wat te drinken en kan je nog even naar de WC voordat de lange rit begint.
Wees op de heenweg (en terugweg) al meteen op je hoede voor ontmoetingen met wilde dieren. De chauffeur heeft een scherp oog en het komt regelmatig voor dat je ineens stopt vanwege een olifant of een orang-oetan die vanaf de weg te zien is (ik heb dus voortaan altijd mijn camera bij de hand).
Lahad Datu ligt grofweg tussen Sandakan en Semporna in. Tussen Sandakan en Lahad Datu heb je ook nog de Kinabatangan-rivier. Veel reizigers bezoeken Danum Valley na een rivercruise op de Kinabatangan, of na een duikavontuur bij Semporna. Je kan deze afstanden met een publieke bus overbruggen, of privé-vervoer regelen. Een huurauto is op dit traject niet zo heel gebruikelijk, maar de laatste jaren horen we steeds vaker van reizigers die Sabah gewoon zelfstandig met een huurauto verkennen. De wegen zijn ok, maar qua weer kan het soms flink tegenzitten wat ogenschijnlijk korte reistijden aanzienlijk kan verlengen.
Je kan ook dichtbij Lahad Datu Airport een auto huren, voor een self-drive door de regio. Zo kan je dan een bezoek aan het Field Centre combineren met een bezoek aan Semporna of de Kinabatangan (inleveren moet wel weer in Lahad Datu).
Er is flink wat tijd en energie in dit artikel gaan zitten en we doen ons best (met hulp van anderen) om de informatie in dit artikel zo goed als mogelijk up to date te houden. Mocht je zelf zaken tegenkomen die inmiddels achterhaald of veranderd zijn, laat dit ons dan weten door hieronder een reactie te plaatsen. Dan werken we het zo snel mogelijk bij.
Als je graag wat meer input wilt m.b.t. een eigen trip door Sabah, laat dan hieronder een reactie achter met je vragen of opmerkingen. Je kan ook onze besloten Facebook-groep “Vrienden van Maleisië” bezoeken, waar veel ervaringsdeskundigen klaarstaan om je verder op weg te helpen.