Cameron Highlands

Van Verre Cameron HighlandsEén de van meest bezochte bestemmingen van Maleisië en vaak een absoluut hoogtepunt van een vakantie door het land zijn de koele Cameron Highlands. Hier geen Aziatische hectiek, geen grootschalige hotels of resorts. In plaats daarvan natuur, prachtige vergezichten en theevelden tot zover het zicht reikt. Voor veel reizigers een fijne afwisseling na snikhete steden, eilanden en stranden en de vochtige jungles. Tijd voor typisch Britse scones, natuurlijk met verse aardbeien uit de streek en een dot slagroom. Je zult niet de eerste zijn voor wie dit het ultieme ontbijt is in deze schitterende hooglanden.

Cameron Highlands is een hooglandvlakte op ongeveer 150 kilometer ten noorden van Kuala Lumpur, maar waar je door de kronkelige bergweggetjes makkelijk 4 uur of langer over doet om er te komen. De dichtstbijzijnde stad is Ipoh dat zo’n 20 kilometer ten westen van de highlands ligt. Door de hoge ligging is het er met gemiddeld zo’n 22 graden flink koeler dan in de rest van Maleisië. ’s Nachts kan het er zelfs tot wel 10 graden afkoelen, heerlijk fris dus.

slider-cameron-highlands-1-1

slider-cameron-highlands-1-1

slider-cameron-highlands-1-2

slider-cameron-highlands-1-2

slider-cameron-highlands-1-3

slider-cameron-highlands-1-3

slider-cameron-highlands-1-4

slider-cameron-highlands-1-4

slider-cameron-highlands-1-5

slider-cameron-highlands-1-5

slider-cameron-highlands-1-6

slider-cameron-highlands-1-6

slider-cameron-highlands-1-7

slider-cameron-highlands-1-7

slider-cameron-highlands-1-8

slider-cameron-highlands-1-8

slider-cameron-highlands-1-9

slider-cameron-highlands-1-9

slider-cameron-highlands-1-10

slider-cameron-highlands-1-10

slider-cameron-highlands-1-11

slider-cameron-highlands-1-11

slider-cameron-highlands-1-12

slider-cameron-highlands-1-12

previous arrow
next arrow

De hooglandvlakte is vernoemd naar William Cameron, een Britse expeditieleider. Hij ontdekte de locatie tijdens een expeditie in 1885. Vanaf dat moment groeide Cameron Highlands uit tot een populaire bestemming onder de Britse kolonisten, die hier de hitte in de rest van het land even konden ontvluchten. Door het perfecte klimaat kon men er verder goed thee en andere gewassen verbouwen, waardoor de regio uitgroeide tot de grootste theeplantage van het land.

Nog steeds wordt het gebied gekenmerkt door uitgestrekte theevelden. De lokale bevolking komt er graag om de hitte te ontvluchten en om mooie wandelingen te maken. Naast de theevelden heb je er ook nog diverse andere bezienswaardigheden zoals een Butterfly farm, aardbeienplantages, rozentuinen, de Chinese Sam Poh tempel, een cactusvallei en groentetuinen. Wij komen er zelf vooral voor de schitterende uitzichten over de theevelden, het fijne klimaat en het heerlijke eten.

Tanah Rata

Tanah Rata is het toeristische centrum van Cameron Highlands. Het is een klein dorp met een hoofdstraat met daar langs een aantal winkeltjes en eetgelegenheden. Je hebt er een paar banken waar je kunt pinnen. Ook heb je er een benzinestation, een paar kleine supermarktjes, een klein ziekenhuis, een busstation en een taxistandplaats. In en rondom het dorp liggen alle accommodaties, de wat meer luxe resorts liggen wat verder van het dorp af.

Een tweede dorp binnen Cameron Highlands is Brinchang. Dit is minder toeristisch hoewel ook hier de laatste jaren veel hostels en restaurants gericht op toeristen bij zijn gekomen. Ook hier heb je weer diverse winkeltjes, een paar attracties en flink wat lokale restaurantjes. Tenzij je in één van de wat luxere plekjes verblijft, raden we aan om accommodatie in Tanah Rata te zoeken. Dit is een goede uitvalbasis met voldoende voorzieningen (vooral qua eten en drinken). Ook heb je er de grootste keuze qua betaalbare hostels en B&B’s.

Wat is er allemaal te doen?

BOH theeplantage

De Sungai Palas BOH theeplantage is het hoogtepunt van je bezoek aan de Cameron Highlands. Bij het bezoekerscentrum heb je elk uur de mogelijkheid een korte rondleiding met een uitgebreide uitleg over BOH-thee bij te wonen, met op de achtergrond een schitterend zicht op de theevelden. Na de uitleg loop je door naar het restaurant, om een lekker kopje thee te drinken, vergezeld door een heerlijke snack (o.a. heerlijke taartjes en scones). Ook hier weer heb je een schitterend uitzicht over de theevelden en in de verte zie je medewerkers theeblaadjes plukken. In het winkeltje koop je vervolgens originele BOH-thee voor thuis.

Let erop dat de BOH theeplantage in het weekend enorm drukbezocht is (soms zijn er zelfs files naar het bezoekerscentrum). Op maandagen is BOH gesloten. Mocht je er op die dag zijn kun je een bezoek aan de Bharat theeplantage overwegen, die dan wel open is.

Mount Brinchang

Mount Batu Brinchang is de hoogste berg in Cameron Highlands. Op de top heb je een uitkijkplatform met uitzicht op de Titiwangsa bergketen. De berg is goed bereikbaar met eigen vervoer, de weg vanaf de afslag ten noorden van het dorpje Brinchang gaat helemaal naar de top. Zo nu en dan is het vrij smal, dus pas goed op als je er met je huurauto rijdt.

Mossy Forest

Een tof hoogtepunt is een bezoek aan ‘Mossy Forest’, een prachtig stuk bos langs de weg naar de top van Mt. Brinchang. Je klautert langs wat smalle paadjes en ziet vervolgens prachtige bemoste bomen (soort parasiet waardoor alle bomen een laag mos hebben). Vooral als het bewolkt is, ligt dit deel van de berg vaak tussen de wolken. Een betoverend geheel. Je hebt er ook diverse pitcher planten en wij kwamen er een prachtige tor tegen (van zo’n 8cm). Ook hier heb je verder weer een prachtig uitzicht over de wijde omgeving (aan het einde van het smalle pad). Let wel op; het kan er flink glad zijn vanwege de vochtige en bemoste bodem.

Mossy Forest in Cameron Highlands

Als je van plan bent rond Cameron Highlands te hiken, dan kan je Mossy Forest overslaan, want langs diverse wandelpaden (in elk geval nr10 & nr6) heb je ook prachtige stukken bemost bos.

Vlindertuin

Als je nog niet eerder een vlindertuin hebt gezien is het best leuk, maar op zich stelt het niet zo heel veel voor. Je hebt er wel een mooie verzameling insecten die in de regio voorkomen, maar die zien we liever in het wild. Een bezoek aan de vlindertuin is onderdeel van de Cameron Highlands dagtour (RM90), die aangeboden wordt door tourbureau Cameron Secrets.

Orang Asli

In de omgeving van de Cameron Highlands heb je tevens een aantal Orang Asli nederzettingen die je kunt bezoeken. Hier kun je de oorspronkelijke bewoners van Maleisië zien in hun authentieke leefgemeenschap. Een bezoek aan de Orang Asli is altijd op basis van een georganiseerde tour, maar niet altijd mogelijk. Ga vooraf of ter plekke na of toeristen er rond die periode welkom zijn en of er tours naartoe worden aangeboden.

Dag- en avondmarkten

Iets ten noorden van Tanah Rata heb je op vrijdag- en zaterdagavond de Pasar Malam Golden Hill (nachtmarkt). Hier is het altijd een gezellige drukte, met veel kraampjes met heerlijk eten. In het centrum van Tanah Rata heb je ook een kleine avondmarkt. Direct naast de vlindertuin heb je nog een leuke lokale markt waar je verse groente en vers fruit kunt kopen.

Verse aardbeien

In Cameron Highlands heb je verder veel aardbeienplantages, waar je heerlijk verse aardbeien kunt kopen. Aanraders zijn Raju Hill Strawberry Farm, Big Red Strawberry Farm en Time Tunnel Strawberry Farm. Bij een aantal van deze boerderijen mag je zelf aardbeien plukken.

Typisch Engelse scones

Een ander ‘hoogtepunt’ van Cameron Highlands zijn de verse Engelse scones. Scones zijn een soort gebakjes die je met wat verse room en jam eet. De beste plek voor scones is bij het Smokehouse Hotel. Hier kun je niet alleen lekkere scones krijgen, de sfeer is er vooral erg gezellig. Voor RM25 heb je een theeset met 1 kop thee en 2 scones. Het hotel heeft verder ook een prima diner menu (hoewel het wat aan de prijzige kant is). Bij The Bala’s Holiday Chalet iets verderop verkopen ze ook altijd lekkere scones.

Schitterende uitzichtpunten

Rondom de Cameron Highlands heb je diverse uitkijkpunten met fantastisch uitzicht over de omgeving. Een aantal ervan zijn lopend, direct vanaf de parkeerplaatsen bereikbaar en als je een huurauto hebt kun je ze makkelijk allemaal bezoeken. Er zijn rond Tanah Rata ook een aantal wandelroutes, met ook weer schitterende uitkijkpunten.

Diverse mooie wandelroutes

Er zijn diverse wandelpaden in Cameron Highlands waarbij je grotendeels door dichte jungles loopt. Wandelroute nr10 is de leukste, vanaf de top van Mt. Jasar heb je een mooi uitzicht over de omgeving en nadien kun je terug naar Tanah Rata (of naar het weersstation als je de route andersom loopt) of je vervolgt de hike via route nr6. Deze komt uit bij de Cameron Bharat theeplantage en het Cameron Valley theehuisje. Hierna regel je een Grab om weer terug naar Tanah Rata te reizen.

Laat altijd bij je guesthouse of hotel weten dat je gaat wandelen. Start de wandeling vroeg in de morgen en hou er rekening mee dat het in Maleisië altijd rond 19.00 donker wordt. Kies bij voorkeur een zonnige dag, hoewel het weer gedurende de dag zomaar kan omslaan. Koop bij je guesthouse of in het centrum van Tanah Rata een gedetailleerde kaart van de regio, of download vooraf de kaart op je telefoon (maps.me heeft handige offline kaarten).

Neem genoeg water mee en eventueel een poncho of regenjas. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt, vooral bij minder goed weer. Draag een wandelbroek (of gewone lange broek) om geen last te hebben van takken, hoge begroeiing en bloedzuigers. Een softshell of dunne sweater kan ook geen kwaad om mee te brengen, het kan er soms flink afkoelen.

Cameron Highlands (halve) dagtour

De grootste attractie van de Cameron Highlands is waarschijnlijk de ‘standaard’ tour langs de plantages en enkele andere hoogtepunten. Je vertrekt vrij vroeg in de ochtend en rijdt dan direct naar de grote Sungai Palas BOH theeplantage. Hier krijg je een leuke uitleg en kun je tegelijk genieten van spectaculaire uitzichten over de uitgestrekte plantages. Daarna bezoek je de fabriek zelf en kun je tevens even relaxen bij het restaurant (met ook weer een prachtig uitzicht). Je kunt hier verse thee proeven (naast diverse lekkere snacks) en thee kopen bij de theeshop. De meeste dagtours gaan vervolgens door richting de top van Mt. Brinchang, één van de hoogste bergen op het schiereiland Maleisië. Hier kun je ook weer genieten van prachtige vergezichten. Vervolgens is er nog een stop bij Mossy Forest en afsluitend bezoek je nog een vlindertuin.

slider-cameron-highlands-2-1

slider-cameron-highlands-2-1

slider-cameron-highlands-2-2

slider-cameron-highlands-2-2

slider-cameron-highlands-2-3

slider-cameron-highlands-2-3

slider-cameron-highlands-2-4

slider-cameron-highlands-2-4

slider-cameron-highlands-2-5

slider-cameron-highlands-2-5

slider-cameron-highlands-2-6

slider-cameron-highlands-2-6

slider-cameron-highlands-2-7

slider-cameron-highlands-2-7

slider-cameron-highlands-2-8

slider-cameron-highlands-2-8

slider-cameron-highlands-2-9

slider-cameron-highlands-2-9

slider-cameron-highlands-2-10

slider-cameron-highlands-2-10

slider-cameron-highlands-2-11

slider-cameron-highlands-2-11

slider-cameron-highlands-2-12

slider-cameron-highlands-2-12

previous arrow
next arrow

De tour wordt met vergelijkbare opzet door diverse bureautjes aangeboden. Je kunt het vooraf al via een Nederlandse reisorganisatie laten vastleggen, maar ook makkelijk bij de accommodatie waar je verblijft. Zelfs als je over een huurauto beschikt is het de moeite waard om deze dagtour te doen. Je doet de tour namelijk met gids die onderweg van alles verteld over de streek. Verder zit je tijdens de tour in een enorme 4×4, een ervaring op zich daar in de bergen.

Wij deden de tour via Cameron Secrets (onderdeel van Fathers Guesthouse/Gerards Place), wat ook meteen één van de meest populaire tourbureautjes is. We betaalden maar RM50 per persoon voor de ‘Half Day Tour’, echt een supergoedkope tour als je naar de kwaliteit ervan kijkt. Ze rijden met 3 wagens, met in elke wagen 8 personen. Een privétour in de terreinwagen kost RM400. De tour begint om 8.00 en is om 13.00 afgelopen. De ‘Full Day Tour’ bevat net wat meer stops, maar die zijn wat ons betreft onnodig (RM90). Een ander populair tourbureau is Eco Cameron Tours. Als je graag vooraf bij een grote, bekende partij boekt kan dit ook. Klook.com heeft diverse tours in Cameron Highlands, waaronder de ‘Half Day Tour’ waar we altijd zo enthousiast over zijn.

Of verken het gebied op eigen gelegenheid

In plaats van een georganiseerde dagtour kun je de hoogtepunten van Cameron Highlands ook zelfstandig bezoeken. Het grootste deel van de highlights liggen allemaal in dezelfde regio, op rij-afstand van elkaar. Bezoek je Cameron Highlands met een huurauto, dan kun je makkelijk naar de BOH-theeplantage rijden. Verderop ligt de top van Mount Brinchang en Mossy Forest. Je kunt ook makkelijk met eigen vervoer naar de startlocaties van de diverse wandelroutes rijden.

Je kunt in Tanah Rata een scooter huren bij één van de vele verhuurders langs de hoofdweg Jalan Besar (bijvoorbeeld een paar deuren voorbij het populaire Jasmine Café)). Let erop dat het aardig druk kan zijn op de hoofdwegen, maar ook op de smalle weggetjes die naar de bezienswaardigheden leiden.

In het centrum van Tanah Rata kun je een taxi huren voor +/- RM50 per uur. Dit is ook een manier om op eigen houtje (met chauffeur die de omgeving kent) Cameron Highlands te verkennen.

Eten en drinken

In Cameron Highlands heb je een enorme hoeveelheid lokale restaurants. Vooral Steamboat (een typisch Chinees-Maleisisch gerecht) is er erg populair, hoewel dit normaal gesproken niet helemaal ons ding is. Je hebt er ook meerdere Indiase restaurants, goedkoop Indiaas eten doe je bij Sri Brinchang of bij G.V. Stall in het centrum van Tanah Rata. Er is een leuk Japans restaurant genaamd KouGen wat goed beoordeeld is en vaak vol zit rond etenstijd (reserveer vooraf). Andere aanraders in Tanah Rata zijn Yong Teng Cafe en Pizzarella. Je kan ook gewoon naar de avondmarkt, waar ze diverse heerlijke lokale snacks verkopen.

Wil je een avondje goed uit eten? Reserveer dan bij The Dining Room in het exclusieve Cameron Highlands Resort. Je kunt ook heerlijk eten in het Smokehouse Hotel (een wat meer koloniaal sfeertje). Ook het Golfers Cafe bij de Sultan Ahmad Shah Golf Club is een prima restaurant.

Ontbijt & lunch

De meeste basic guesthouses hebben vaak een vrij simpel ontbijt en soms helemaal geen ontbijt (wel een gedeelde keuken waar je zelf wat kunt klaarmaken). Aanraders voor een prima ontbijt is Scott’s Cafe, Jasmine Cafe, Mossy Forest Cafe, 200 Seeds Cafe en Amsterdam Cafe. Verder kun je als niet-gast van Father’s Guesthouse (enorm populair hostel) terecht in het gezellige Secret Garden Cafe.

Ga voor heerlijke scones (en andere lekkere ontbijt- en lunchgerechten) naar het populaire Smokehouse Hotel. Altijd een aanrader!

In het centrum van Tanah Rata heb je verder een Starbucks met lekkere snacks die prima als ontbijt kunnen dienen. De Starbucks in Cameron Highlands is dagelijks vanaf 8.00 geopend.

Accommodatie

Cameron Highlands is populair onder locals die er komen voor een weekendje weg. De meeste toeristen die de highlands bezoeken blijven er meestal 2 nachten, om in 1 volle dag alle hoogtepunten in het gebied te bezoeken. Eén overnachting is te kort wat ons betreft, hoewel je op zich prima met eigen huurauto vroeg in de ochtend richting de BOH theeplantage kunt rijden en dan later in de middag door kunt rijden naar bijvoorbeeld Ipoh (of naar Kuala Lumpur of het eiland Penang). Wat meer tijd en rust tijdens je verblijf is echter net wat leuker.

Wil je er uitgebreid hiken, dan is een langer verblijf aanbevolen. Je hebt een paar luxe hotels, maar vooral heel veel betaalbare hostels. Sommige zijn zeer populair en daarom dien je er ruim vooraf te reserveren. Cameron Highlands is ook een populaire stop onder backpackende reizigers, die er een korte stop plannen. Het bekende Fathers Guesthouse is zo’n populair plekje en is vaak al vele maanden vooraf volgeboekt.

Je kunt makkelijk vooraf in Nederland hotels in Cameron Highlands boeken. Wij boeken zelf meestal via Booking.com of Agoda.nl, afhankelijk van welke vergelijker de beste prijs heeft. Enkele bekende hotels in Cameron Highlands zijn:

Je hebt verder een keur aan betaalbare hostels, waar je al voor een paar tientjes per kamer per nacht kunt overnachten. We noemden al Fathers Guesthouse, waar alle backpackers bijeenkomen. Vergelijkbare alternatieven zijn Eight Mentigi, The Mentigi (Rovers Inn), Gerard’s Place, Traveller Bunker en het leuke Snooze Too Hotel.

In een aantal gevallen verwerken de diverse reisorganisaties een bezoek aan Cameron Highlands binnen een rondreis door Maleisië. Bij andere reisorganisaties kun je de Cameron Highlands als los reisonderdeel vanuit Nederland boeken. Reisorganisaties 333travel, ANWB Reizen en Van Verre bieden bijvoorbeeld losse bouwstenen naar Cameron Highlands aan. Je kunt er ook makkelijk zelfstandig naartoe reizen.

Wanneer je in basic accommodatie verblijft is het ontbijt meestal ook vrij basic. Dat vonden wij een kleine tegenvaller omdat je in de Cameron Highlands toch vaak actief bezig bent en dit werkt allemaal net wat prettiger na een goed ontbijt. Het centrum van Tanah Rata heeft voldoende eetgelegenheden en meerdere plekken voor een prima ontbijt. De Starbucks heeft geen ontbijt- of lunchkaart, wel verkopen ze er wat snacks (zoals muffins) wat op zich ook wel redelijk door kan gaan als ontbijt. Verblijf je in wat meer luxe accommodatie dan zit het altijd wel goed met het ontbijt.

Hoe kom je er?

Cameron Highlands is goed met een huurauto te bereiken (wij huren meestal via Rentalcars.com). Vanaf Kuala Lumpur doe je er zo’n 3 uur over om de frisse bergregio te bereiken. Het eerste deel van de route gaat over brede, moderne snelwegen. Het laatste deel duurt het langst en gaat door een bergachtig gebied met veel scherpe bochten. De snelste manier om Cameron Highlands te bereiken is door de afslag bij Simpang Pulai (afslag 137) te nemen. De alternatieve route via Tapah lijkt sneller, maar duurt langer vanwege de enorme hoeveelheid bochten. We zouden zelf geen taxi vanaf KL nemen, de prijs hiervan is te hoog.

Je kunt een paar dagen Cameron Highlands goed combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Ipoh, Penang, of je rijdt via het noorden van het schiereiland door richting Kota Bharu voor een bezoek aan het bountyeiland Perhentian. Tussen Cameron Highlands en Kota Bharu heb je nog het toffe Royal Belum State Park.

Vanaf Kuala Lumpur rijden er dagelijks bussen naar Cameron Highlands (de rit kost een paar ringgit en duurt ruim 4 uur). Cameron Highlands is ook goed te bereiken vanaf het eiland Penang. Je kunt op Penang een auto huren en hiermee rij je zo’n 2,5/3 uur naar de highlands. Ook gaan er dagelijks meerdere bussen vanaf Georgetown (boek hier je bustickets!).

Er zijn enkele kleine vervoerders die samen een netwerk van minibusjes zijn gestart tussen enkele populaire attracties op het schiereiland. Zo biedt de lokale reisorganisatie Cameron Secrets vervoer aan naar Kuala Besut (voor de boot naar Perhentian) en Taman Negara. Watercolours op Perhentian vervoert tussen Kuala Besut en Cameron Highlands/Taman Negara. Han Travel vervoert vanaf Taman Negara naar Cameron Highlands/Kuala Besut (en van/naar Kuala Lumpur, opstappen bij Swiss Inn in Chinatown). De prijs is RM95 per enkele reis in een moderne minivan. De vervoerders rijden je overigens niet helemaal naar de eindbestemming; alle drie nemen ze ‘hun’ deel van het traject voor hun rekening. Je stapt altijd over in het centraal gelegen stadje Gua Musang.

Vervoer binnen Cameron Highlands

Als je een huurauto hebt, kun je makkelijk alle hoogtepunten zelf bezoeken. Wanneer je geen eigen vervoer hebt en in Tanah Rata verblijft, zijn een hoop plekken lopend of met de bus bereikbaar. Inmiddels heb je ook de taxi-app Grab waarmee je op elke locatie makkelijk een taxi kunt pakken. Let er wel op dat het rond het BOH-bezoekerscentrum vaak druk is op de weg die er naartoe leidt, waardoor je beter eerst zelf een stukje kunt lopen naar een rustiger deel, voordat je een Grab besteld.

Als het verder om korte stukjes vanaf je accommodatie gaat kun je ook altijd aan de hoteleigenaar vragen of ze je ergens naartoe kunnen rijden (al dan niet tegen kleine betaling).

Ook kun je op diverse plekken een scooter huren. Je huurt per 24 uur waardoor je ook ’s avonds prima met de scooter naar bv restaurants of de night market kunt (wees wel alert en voorzichtig in het verkeer).

Mooie stopover bestemming op het schiereiland

Een bezoek aan Cameron Highlands is goed te combineren met een bezoek aan één van de eilanden aan de westzijde Penang of Perhentian of Redang aan de oostzijde. Dichtbij Cameron Highlands ligt de grote stad Ipoh. Deze stad wordt vaak overgeslagen, maar is enorm in opkomst en heeft meerdere schitterende bezienswaardigheden (grottenstelsels, tempels in grotten, pretparken en veel meer).

Met een huurauto kun je ook vanaf de Cameron Highlands het noorden van het schiereiland doorkruisen, je komt dan uit bij Royal Belum State Park. Wanneer je verder rijdt kom je uit bij Kota Bharu (voor bv. de boot naar Perhentian of Redang).

Ons eigen reisplan op basis van een huurauto start meestal in Kuala Lumpur en eindigt in Penang. Onderweg pakken we dan 2 nachten (1 volle dag) Cameron Highlands mee en 2 nachten Ipoh. Dit zijn wat ons betreft bliksembezoekjes, maar we zijn er inmiddels al zo vaak geweest dat we er puur voor een lunch op de theeplantage komen (en vooral voor het heerlijke klimaat).

slider-cameron-highlands-3-1

slider-cameron-highlands-3-1

slider-cameron-highlands-3-2

slider-cameron-highlands-3-2

slider-cameron-highlands-3-3

slider-cameron-highlands-3-3

slider-cameron-highlands-3-4

slider-cameron-highlands-3-4

slider-cameron-highlands-3-5

slider-cameron-highlands-3-5

slider-cameron-highlands-3-6

slider-cameron-highlands-3-6

slider-cameron-highlands-3-7

slider-cameron-highlands-3-7

slider-cameron-highlands-3-8

slider-cameron-highlands-3-8

slider-cameron-highlands-3-9

slider-cameron-highlands-3-9

slider-cameron-highlands-3-10

slider-cameron-highlands-3-10

slider-cameron-highlands-3-11

slider-cameron-highlands-3-11

previous arrow
next arrow

Tips

 • Ben je met eigen vervoer, dan maakt het in principe niet uit waar je verblijft. Ben je met openbaar vervoer (wij boeken onze bustickets meestal via 12go.asia), dan kom je aan op Tanah Rata busstation en doorgaans vertrek je hier ook weer. Tanah Rata is daarom de meest voor de hand liggende plek om te overnachten. Dit is ook veruit de gezelligste plek. De overige dorpjes binnen Cameron Highlands zijn minder sfeervol.
 • Naast het busstation in Tanah Rata heb je de taxistandplaats. Hier kun je voor RM50 per uur een taxi huren om jezelf rond te laten rijden. De Cameron Highlands dagtour kost echter RM50 per persoon en is vele malen leuker.
 • Grab is ook beschikbaar in Cameron Highlands, maar deze taxidienst gebruik je vooral voor specifieke ritjes (van A naar B).
 • Tours gaan altijd per 4×4. Als je een privétour wilt, dan moet je een complete 4×4 huren (8 personen). Bij de standaard tour betaal je een vast bedrag per persoon. De tour gaat altijd door.
 • De Orang Asli tours vinden onregelmatig plaats. Soms worden de tours tijdelijk geschrapt om de lokale stammen niet te veel te belasten. Ga vooraf na of er een tour naar één van de dorpen gaat.
 • De Sultan Ahmad Shah Golf Club is de enige publieke 18-hole golfbaan in Cameron Highlands, de baan ligt tussen Tanah Rata en Brinchang. Golfliefhebbers kunnen hier terecht voor een 9 of 18-hole golfsessie in het koele klimaat van Cameron Highlands. Je betaalt RM85 green fee en kunt verder los alles huren dat je nodig hebt (golfset, schoenen, trolley en zelfs een caddy).
 • Heerlijk Italiaans schepijs haal je bij MR. AISU Ice Cream Cafe in het centrum van het dorp Brinchang.
 • In de jungles rond Cameron Highlands groeit de Rafflesia, de grootste bloem ter wereld. Je kunt een Rafflesia tour doen in Cameron Highlands, ga daarvoor ter plekke na of de Rafflesia in bloei is.
 • Cameron Highlands is bekend vanwege de aardbeien. Bij een van de tours ga je zelf aardbeien plukken bij een van de aardbeienplantages. Zo’n tour is echter niet echt nodig, want er zijn zat plekken waar je aardbeien kunt kopen (zoals langs de weg bij de kleine kraampjes).
 • Let er bij het huren van een scooter op dat de wegen verraderlijk glad kunnen zijn tijdens (of vlak na) regen. Op de hoofdwegen moet je sowieso voorzichtig rijden want een ongeluk zit er in een klein hoekje.
 • Wanneer je één van de vele wandelroutes aflegt geldt hetzelfde. Tijdens en na heftige regenval kan het er flink glad zijn. Draag daarom goede schoenen. Het regent vaak aan het eind van de middag, dus vertrek bij voorkeur vroeg in de ochtend (ook het uitzicht is dan stukken beter). Wandelstokken komen bij bepaalde trails goed van pas. Als je ze zelf niet hebt, dan kun je deze eventueel in Tanah Rata (vraag na via je accommodatie) lenen/huren. Zorg tevens voor een simpel EHBO-kitje, samen met zonnebrand en DEET (OFF in Maleisië).

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *