Bako National Park

Bako nationaal park is het oudste en één van de kleinste nationale parken in Sarawak. Het park ligt op ongeveer 37 km van de stad Kuching; wat het een makkelijk te bereiken parken maakt. Eén van de hoogtepunten van het park zijn de neusapen (proboscis). Elke avond begeven ze zich naar de rivieroever om voedsel te verzamelen en om zich voor te bereiden op de nacht (ze slapen meestal hoog in de bomen langs de rivieroevers). Omdat Bako een klein natuurpark is, heb je een grote kans om de prachtige aapsoort te zien tijdens een bezoek.

Een ander uniek kenmerk van Bako NP zijn de zeven complete eco-systemen; strand vegetatie, klif vegetatie, heidebos, mangrovebos, gemengd dipterocarpbos (laaglandbos), weiland vegetatie en veenmoerasbossen.

Proboscis in Bako Nationaal Park

De weg naar het park is al een hele ervaring. De enige manier om het hoofdkwartier van het park te bereiken is met een boot over de schilderachtige Santubong Rivier (het laatste stuk over de Zuid-Chinese Zee). Je kunt soms zelfs een zeekrokodil langs de oever zien liggen aangezien deze in de rivieren en mangroven leven.

Activiteiten

Korte wandelingen en langere jungletreks staan centraal in het nationale park. Er zijn in totaal 16 duidelijk aangegeven wandelpaden en deze verschillen in afstand en moeilijkheid. De meeste tochten doe je niet meer dan 3 uur over. Drie trekkings nemen meer tijd in beslag; Bukit Gondol (4,5 uur), Telok Limau (7 uur) en Telok Kruin (7,5 uur). De meeste paden gaan langs prachtige watervallen en stranden. Enkele van de paden eindigen op een verlaten strand en in dat geval regel je het beste vooraf bij park HQ dat een boot je op een bepaalde tijd komt oppikken.

Als je de langere paden wilt nemen, dan kun je het beste overnachten in één van de lodges binnen het nationale park. Bekijk een overzicht met de verschillende wandelroutes op de officiële website van Bako NP (en reserveer op tijd want vol = vol).

Tijdens een meerdaagse trek kun je op verschillende campsites overnachten. Soms zijn de langere afstanden tijdelijk gesloten voor bezoekers om ervoor te zorgen dat het gebied kan herstellen en daarbij goed onderhouden kan worden.

Wagner Pit Viper in Bako Nationaal Park

De beste stranden vind je bij Pulau Lakei; een klein eiland ten noorden van Bako nationaal park. Je kunt bij Park HQ een bootje huren om dit eiland te bezoeken, maar heel spectaculair is het niet want de zee rond Sarawak is niet de mooiste van Maleisisch-Borneo. Voor de mooiste stranden kun je beter naar Sabah en bij voorkeur naar één van de vele bountyeilanden die je daar hebt.

Wildlife in Bako NP

Eén van de hoofdredenen van een bezoek is voor velen de kans om de ernstig bedreigde proboscis (neusaap) van dichtbij te zien. De aapsoort komt veelvuldig voor in het nationale park en vaak zie je een hele familie in de toppen van de bomen zitten. Om ze te spotten hoef je niet eens ver te wandelen, want er wonen een aantal families in de directe omgeving van Park HQ. Er zijn verder een paar korte wandelroutes waarbij je ook een grote kans hebt ze te spotten.

Je hebt nog diverse andere aapsoorten in het natuurpark. De Silvered-leaf aap (Silvery lutung) is een bijzondere soort, die je vaak langs de kust in de mangroves tegenkomt. Ook hier zie je vaak weer hele families inclusief diverse kleintjes. Ook heb je veel ‘standaard’ long-tail makaken. Die worden over het algemeen als wat minder schattig ervaren, omdat ze soms nogal agressief kunnen zijn naar toeristen. Houd bij een ontmoeting met de long-tail makaken altijd je spullen in de gaten; ze staan erom bekend er in een handomdraai met je spullen vandoor te gaan.

Binnen Bako NP heb je verder tientallen slangensoorten waarvan de meeste niet giftig zijn, diverse spinnensoorten, veel soorten kikkers en padden, en ook families met wilde zwijnen (bearded pigs). Wij hadden het geluk er zelfs een familie met otters te spotten. Overigens is de Wagler’s pit viper de enige giftige slang die veelvuldig in het gebied voorkomt. De gidsen weten meestal wel waar de kans op het spotten van deze slangensoort het grootst is. Wij hadden het geluk er uiteindelijk twee te zien.

slider-bako-nationaal-park-1-1

slider-bako-nationaal-park-1-1

slider-bako-nationaal-park-1-2

slider-bako-nationaal-park-1-2

slider-bako-nationaal-park-1-3

slider-bako-nationaal-park-1-3

slider-bako-nationaal-park-1-4

slider-bako-nationaal-park-1-4

slider-bako-nationaal-park-1-5

slider-bako-nationaal-park-1-5

slider-bako-nationaal-park-1-6

slider-bako-nationaal-park-1-6

slider-bako-nationaal-park-1-7

slider-bako-nationaal-park-1-7

slider-bako-nationaal-park-1-8

slider-bako-nationaal-park-1-8

slider-bako-nationaal-park-1-9

slider-bako-nationaal-park-1-9

slider-bako-nationaal-park-1-10

slider-bako-nationaal-park-1-10

slider-bako-nationaal-park-1-11

slider-bako-nationaal-park-1-11

slider-bako-nationaal-park-1-12

slider-bako-nationaal-park-1-12

previous arrow
next arrow

Overnachten in Bako NP

Bij het hoofdkantoor (Park HQ) bij de ingang van het natuurpark kun je overnachten. Hier heb je een aantal kamers die je vooraf kunt reserveren. Reserveren is belangrijk, want soms zijn er hele scholen of bedrijven die alle accommodatie bezetten. Een groot voordeel bij een overnachting is dat je een veel grotere kans hebt om diersoorten te spotten. Aangezien de wilde dieren ’s avonds of ’s nachts het meest actief zijn, kun je een nachtrondleiding boeken met gids bij het hoofdkantoor. Verder zijn aan het eind van de middag en ’s avonds alle dagjesmensen weer terug naar hun hotel, waardoor het lekker rustig is in het natuurpark.

Je kunt een overnachting het beste vooraf online boeken via het eBooking System van Sarawak National Parks, het online boekingsportaal van Tourism Sarawak. Op het hoofdscherm kies je eerst de bestemming Kuching en vervolgens voer je de gewenste data in. In het volgende scherm worden de verschillende natuurparken waar je accommodatie kunt boeken getoond. Selecteer vervolgens Bako National Park en klik op de knop ‘Check Availability & Price’. Kies de beschikbare accommodatie en doorloop de verdere stappen. Betalen doe je tijdens de boeking met creditcard.

Beschikbare accommodatie gaat van erg eenvoudig, bijvoorbeeld een simpel bed in een slaapzaal, tot een comfortabel huisje voor twee personen. Forest Lodge Type 6 is een simpel huisje met fan (voor RM100 per nacht). De meest luxe overnachting heb je in Forest Lodge Type 4, daar heb je namelijk voor RM225 per nacht een privé-huisje met o.a. airco en een koelkast. Voor de accommodatie geldt dat je vanaf 14.00 kunt inchecken en de volgende dag om 11.00 moet uitchecken.

Checklist

  • EHBO reistas met persoonlijke medicijnen
  • Statief voor je camera (om foto’s te maken bij weinig licht)
  • Zonnebrandcrème
  • Muggenspray
  • Stevige wandelschoenen
  • Regenjas, poncho of paraplu
  • Hersluitbare plastic zakken om je reservekleding droog te houden
  • Handdoek (in een plastic tas)
  • Fles water

Als je van plan bent te overnachten in Bako nationaal park, zorg er dan voor dat je een lichtgewicht tentje, een zaklantaarn of hoofdlamp meeneemt, een muggennet, een laken of slaapzak (al is dit niet nodig) en een draagbaar kooktoestel. Ga eventueel vooraf na of je via Park HQ een tentje kunt huren.

Beste periode voor een bezoek

De beste tijd om Bako nationaal park te bezoeken is tussen maart en oktober, hoewel je het natuurpark het hele jaar door kunt bezoeken. Door het regenseizoen bij de Zuid-Chinese Zee kun je van november tot februari te maken krijgen met meer regen en een ruwe zee.

slider-bako-nationaal-park-2-1

slider-bako-nationaal-park-2-1

slider-bako-nationaal-park-2-2

slider-bako-nationaal-park-2-2

slider-bako-nationaal-park-2-3

slider-bako-nationaal-park-2-3

slider-bako-nationaal-park-2-4

slider-bako-nationaal-park-2-4

slider-bako-nationaal-park-2-5

slider-bako-nationaal-park-2-5

slider-bako-nationaal-park-2-6

slider-bako-nationaal-park-2-6

slider-bako-nationaal-park-2-7

slider-bako-nationaal-park-2-7

slider-bako-nationaal-park-2-8

slider-bako-nationaal-park-2-8

slider-bako-nationaal-park-2-9

slider-bako-nationaal-park-2-9

slider-bako-nationaal-park-2-10

slider-bako-nationaal-park-2-10

slider-bako-nationaal-park-2-11

slider-bako-nationaal-park-2-11

previous arrow
next arrow

Accommodatie

Naast de mogelijkheid om in het park zelf te overnachten, bezoeken veel reizigers het park in één dag waarbij ze ’s avonds in de dichtbij gelegen stad Kuching overnachten. Hieronder volgt een overzicht met populaire accommodatie in Kuching en in de omgeving van Kuching (bekijk alle accommodatie in Kuching hier):

Attracties in de omgeving

Bako ligt dichtbij de grote stad Kuching. Hier kun je makkelijk een paar dagen verblijven; er is genoeg te doen in de directe omgeving. Enkele leuke attracties rond Kuching zijn: Sarawak Cultural Village, Annah Rais Hotsprings, duiken bij Talang-Talang eiland, Irrawaddy dolfijnen spotten bij de Santubong riviermonding, Kuching Wetlands nationaal park, Bario & Kelabit hooglanden, Matang wildlife centrum, Semenggoh orang-oetan rehabilitatiecentrum, Gunung Gading nationaal park en Kubah nationaal park. Een cultureel hoogtepunt in de regio is een bezoek aan de Batang Ai Iban longhouses.

Hoe kom je er?

Bako nationaal park ligt 37 km ten noorden van de stad Kuching; de grootste stad in de deelstaat Sarawak. Er gaan vele dagelijkse vluchten van talrijke steden binnen (en buiten) Maleisië naar Kuching. Van Kuching reis je makkelijk naar Bako nationaal park. De trip naar het park bestaat uit twee delen. Eerst reis je naar Bako village en daarvandaan neem je de boot naar het park hoofdkwartier.

Er zijn drie mogelijkheden om van Kuching naar Bako village te reizen; een privé taxi, openbare bussen of een minibus. De taxi is veruit de makkelijkste en snelste manier, maar ook de duurste om naar het nationale park te reizen (zorg ervoor dat je een taxicoupon koopt bij de taxistand op Kuching vliegveld; RM65 enkele reis). De openbare bus is de goedkoopste manier, maar je doet er het langst over om Bako village te bereiken. RM4 voor een enkele reis van een uur, vertrek elk heel uur tot 18.00, bus nr.1 tegenover Riverside Majestic Hotel. Nog een optie is om voor zo’n RM60 een minibus te delen, wat sneller is dan de openbare bus.

Bij Bako village betaal je de entree voor het nationale park (RM20). Daarna ga je naar de balie van het Nationaal park voor je bootkaartje; RM30 per boot enkele reis, maximaal vijf passagiers per boot. Een privé-boot kost RM150. De trip van de steiger naar Bako nationaal park hoofdkwartier duurt ongeveer 20 minuten. Let erop dat er niet wordt uitgevaren bij eb. De boot kan dan namelijk niet bij het Park HQ komen vanwege de ondiepe zee. Ga indien mogelijk vooraf na (door bv even met het nationale park te bellen) wat de getijden zijn. Je weet dan wanneer je uiterlijk bij Bako Village moet zijn om de boot naar Park HQ te kunnen nemen. Normaal gesproken gaan boten alleen tussen 9.00 en 15.00 (tussen mei en september van 8.00 tot 16.00).

Contactgegevens

National Parks Booking Office
Jalan Tun Abang Haji Openg
93000 Kuching Sarawak
Tel: (+6) 082 248088 Fax: (+6) 082 248087
Website Bako National Park

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *