Alles voor de eerste keer Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is ‘ons stadsie’. We kwamen er tientallen keren om er vervolgens een aantal jaar met groot plezier te wonen. Nu komen we er met onze twee kleine kinderen en altijd voelt het als thuiskomen. De sfeer, het Aziatische, het rommelige (hoewel dit flink afneemt door de enorme ontwikkelingen die de stad doormaakt), het heerlijke eten en veel meer.

Een eerste keer Kuala Lumpur, vaak is het tevens een eerste keer Maleisië want je komt over het algemeen aan op KLIA, de internationale luchthaven dichtbij de hoofdstad van Maleisië. Als je de op de luchthaven bent is het lekker fris en vooral modern. Loop je door de schuifdeuren naar buiten dan schrik je van de hitte, de vooral klamme, vochtige hitte. Vaak stap je direct een taxi in die je meteen bij je hotel afzet. In de stad maak je doorgaans gebruik van een Grab, AirAsia Ride of de Maxim Taxi App (of de metro), maar vanaf de luchthaven rijden alleen gewone – ouderwetse – taxi’s via een taxicentrale op basis van vaste prijzen. Vanaf KLIA kun je ook met de speciale trein, de KLIA Ekspres, naar het centrum van de stad reizen. Qua prijs zijn beide opties vergelijkbaar. Betalen doe je met contanten, dus bij aankomst eerst even pinnen. Dat kan op de luchthaven, maar verder ook zo goed als overal in de stad.

eerste-keer-kuala-lumpur-1

eerste-keer-kuala-lumpur-1

eerste-keer-kuala-lumpur-2

eerste-keer-kuala-lumpur-2

eerste-keer-kuala-lumpur-3

eerste-keer-kuala-lumpur-3

eerste-keer-kuala-lumpur-4

eerste-keer-kuala-lumpur-4

eerste-keer-kuala-lumpur-5

eerste-keer-kuala-lumpur-5

eerste-keer-kuala-lumpur-6

eerste-keer-kuala-lumpur-6

previous arrow
next arrow

Accommodaties

Voorafgaand heb je meestal al een hotel of ander soort accommodatie geboekt. De kosten van een hotelovernachting zijn erg goedkoop in de stad, zelfs als je een luxe hotel in het centrum uitzoekt. Denk aan zo’n €50 per kamer per nacht inclusief prima ontbijt. Vanaf €100 per kamer zit je in de meest luxe hotels met alles erop en eraan en tevens een geweldig ontbijt. Wij boeken meestal ruim vooraf en vaak komen we terecht bij Booking.com of Agoda.nl. Soms heb je via het hotel zelf een goed aanbod, maar dat is meestal in de vorm van een package waarbij je er meerdere nachten verblijft.

Wat ons betreft zijn dit de beste plekjes (met infinity pool) in het centrum van de stad:

Ook tof is één van de vele condo’s via Airbnb. Soms heb je echt ultraluxe plekjes op geweldige locaties, voor niet meer kosten dan een 5-sterren hotel. Wij doen dit de laatste jaren steeds vaker, omdat het simpelweg ideaal is met een gezin. De condo heeft meestal standaard 2 slaapkamers en een kleine maar prima keuken. Verder heb je er diverse faciliteiten zoals een zwembad en een gym. Een condo boven een winkelcentrum en/of bij een metrostation is helemaal perfect.

Toeristische centra: Waar verblijven toeristen?

Kuala Lumpur is een miljoenenstad. Je hebt er diverse wijken waarvan er een aantal in het bijzonder geschikt zijn om te verblijven. Niet alleen zijn veel dingen dan lopend te doen, maar ook verblijf je dichtbij attracties, restaurants, winkelcentra en meer.

KLCC is het zakelijke centrum van de stad. Deze centraal gelegen wijk staat vol luxe hotels, winkelcentra en bezienswaardigheden. Het is perfect te belopen via de voetgangerstunnels en ook heb je overal metrostations. De iconische Petronas Twin Towers vind je binnen KLCC.

Bukit Bintang grenst aan KLCC en staat ook weer vol winkelcentra. Het is het winkelhart van de stad, vol restaurants en attracties. Ook dit is zeer centraal gelegen en goed lopend te verkennen. Verder heb je hier weer een keur aan hotels, waaronder meerdere hippe, betaalbare accommodaties. De bekende eetstraat Jalan Alor vind je hier en ook de Menara KL Tower.

Chinatown is de bruisende Chinese wijk. Je hebt er tempels, restaurants en het populaire Petaling Street, die in de avond tot enorme night market omgetoverd wordt (stel je niet te veel voor bij de kwaliteit van de producten die er verkocht worden). Ook heb je hier de populaire Central Market met erachter de River of Life (dat is een populaire attractie in de avond). Hier heb je vooral veel goedkopere accommodatie en het is dan ook een populair gebied onder backpackende reizigers.

In buitenwijken als Bangsar, Ampang en verderop Damansara en Mt. Kiara heb je vaak schitterende appartementen, luxe winkelcentra en veel van de beter beoordeelde restaurants van de stad. Het voordeel is dat het vaak relatief rustige gebieden zijn waarbij de prijs van een overnachting erg laag is. Het nadeel is de afstand tot het centrum.

eerste-keer-kuala-lumpur-7

eerste-keer-kuala-lumpur-7

eerste-keer-kuala-lumpur-8

eerste-keer-kuala-lumpur-8

eerste-keer-kuala-lumpur-9

eerste-keer-kuala-lumpur-9

eerste-keer-kuala-lumpur-10

eerste-keer-kuala-lumpur-10

eerste-keer-kuala-lumpur-11

eerste-keer-kuala-lumpur-11

eerste-keer-kuala-lumpur-12

eerste-keer-kuala-lumpur-12

previous arrow
next arrow

Lekker eten en drinken

Als je de stad voor de eerste keer bezoekt heb je over het algemeen geen idee waar je nou het beste kunt eten. Toen wij jaren geleden voor het eerst in de stad waren, liepen we vaak het eerste restaurant in wat we zagen en vaak op basis van of er nog andere toeristen zaten. Ook aten we wel eens in ons hotel of in een westerse keten. Toen we er eenmaal woonden ging het heel anders. We kwamen werkelijk overal met onze mix van lokale en buitenlandse vrienden. Ook ontdekten we supergoeie restaurants met internationale keuken.

Inmiddels kennen we de stad en ook een enorme hoeveelheid geweldige eetplekjes. Van simpele kraampjes langs de weg tot fijne restaurants in winkelcentra. Van foodcourts in buitenwijken tot verborgen plekjes waar zelfs locals niet vanaf weten.

Als je in het centrum van de stad verblijft kan je prima naar een foodcourt. Pavilion KL heeft bijvoorbeeld helemaal onderin de FoodRepublic. Onderin Lot10 heb je Hutong, een foodcourt met alleen (authentieke) Chinese eettentjes. Verder heb je natuurlijk tig goed beoordeelde restaurants, waarvan de meeste binnen de luxe hotels te vinden zijn. Via Google Maps vinden wij vaak leuke plekjes, herkenbaar aan de enorme hoeveelheid positieve beoordelingen. Met een Grab ben je overigens makkelijk in één van de foodcourts in de buitenwijken. Wij zijn al vele jaren groot fan van K88 langs Old Klang Road. Wel een beetje overweldigend in het begin, maar dat hoort erbij. Gewoon naar een kraampje lopen en wat bestellen. Als het bij je tafel(nummer) bezorgd wordt reken je contant af.

Van Kuala Lumpur naar?

De meeste reizigers starten hun reis met een aantal dagen Kuala Lumpur. Wij verbleven er na aankomst meestal 2 nachten om vervolgens naar de volgende bestemming te reizen. Aan het eind sloten we de reis in stijl af met een paar overnachtingen in een luxe hotel (bij voorkeur met Skybar).

Veel bestemmingen op het schiereiland bezoek je het beste met een huurauto. Rijden in Maleisië is makkelijk en veilig en met een eigen huurauto kom je overal en in je eigen tempo. Soms wil je naar Borneo, of bijvoorbeeld naar een eiland als Langkawi of Perhentian en in dat geval maak je meestal gebruik van een korte binnenlandse vlucht.

Vliegtickets zijn goedkoop, mits je ze op tijd boekt. Dicht op de vertrekdatum schieten de prijzen vaak omhoog. Boek vliegtickets bij voorkeur enkele maanden vooraf tijdens een speciale actieperiode. Sommige bestemmingen zijn bereikbaar met de bus of nachtbus. Deze optie scheelt aanzienlijk in de prijs. In een aantal gevallen heb je te maken met een netwerk van minibusjes. De trein is minder populair in Maleisië maar het spoornetwerk wordt langzaam steeds beter.

Logische bestemmingen na Kuala Lumpur met een huurauto zijn: Malakka, Taman Negara, Genting Highlands, Pulau Pangkor, Ipoh, Cameron Highlands en Penang. Met het vliegtuig kan je overal naartoe, maar bestemmingen als Langkawi, Penang, Perhentian (via Kota Bharu) en diverse bestemmingen op Maleisisch-Borneo zijn het populairst. Er gaan dagelijks bussen naar o.a. Taman Negara (via Han Travel), Cameron Highlands en naar Mersing (voor de boot naar Tioman). Wij pakten zelf vroeger ook regelmatig de luxe Aeroline bus naar Singapore.

eerste-keer-kuala-lumpur-13

eerste-keer-kuala-lumpur-13

eerste-keer-kuala-lumpur-14

eerste-keer-kuala-lumpur-14

eerste-keer-kuala-lumpur-15

eerste-keer-kuala-lumpur-15

eerste-keer-kuala-lumpur-16

eerste-keer-kuala-lumpur-16

eerste-keer-kuala-lumpur-17

eerste-keer-kuala-lumpur-17

eerste-keer-kuala-lumpur-18

eerste-keer-kuala-lumpur-18

previous arrow
next arrow

Veel voorkomende vragen voor first-timers die KL bezoeken

Hieronder de meest voorkomende vragen en onze antwoorden:

1. Is het een leuke stad voor toeristen?

Absoluut. Kuala Lumpur is een geweldige stad boordevol toffe attracties. Daarnaast zijn er een groot aantal (georganiseerde) activiteiten. Tel hierbij het lekkere eten op, de tempels, de vele winkelmogelijkheden en de prachtige parken en je hebt het perfecte recept voor een toffe stedentrip.

2. Is het een schone stad?

Kuala Lumpur heeft regelmatig met sterke luchtvervuiling te maken. Omdat er echter vaak een prettig windje waait merk je hier meestal niet zo heel veel van. Binnen toeristische centra en bij attracties is het vaak schoon en opgeruimd. In winkelcentra is het vaak brandschoon. In buitenwijken en achteraf gelegen steegjes in het centrum is het soms een smerige bende. Dit geeft het ook wel wat charme, het chaotische en rommelige is juist wat de stad zo leuk maakt.

3. Is het een veilige stad?

Kuala Lumpur is een relatief veilige stad en wat ons betreft veiliger dan veel West-Europese steden (incl. Amsterdam). Net als bij elke andere wereldstad geldt dat je geen dingen moet doen die je ook in Nederland zou laten. Je kan er prima na zonsondergang buiten rondlopen en ook zijn er zo goed als geen gebieden die je zou moeten vermijden. In het holst van de nacht door donkere steegjes wandelen is een slecht plan. Let altijd op zakkenrollers en tasjesdieven, het zijn vooral de brommertjes die stilletjes op je af komen rijden om vervolgens je tas, telefoon of camera te stelen (soms met grof geweld dus wees gewaarschuwd). Gezond verstand is hierbij belangrijk, je hebt als toerist weinig te zoeken in achterafsteegjes. Ook kan je op elk uur van de dag prima een Grab (vergelijkbaar met Uber) pakken om door de stad te reizen.

4. Hoe duur is Kuala Lumpur vergeleken andere grote steden op de wereld?

Kuala Lumpur is spotgoedkoop. Sterker nog, luxe 5 sterren hotels vallen onder de goedkoopste ter wereld. Zo kan je er al vaak voor minder dan €50 per nacht (per kamer incl. ontbijt) in een 5 sterren hotel verblijven. Lokaal eten en drinken kost er haast niks. Vanzelfsprekend kan je het zo duur maken als je zelf wilt. Zo heb je er luxe (vergelijkbaar met sterrenrestaurants) eetplekken, waar je zo €100 of meer per persoon voor betaalt.

5. Hoeveel dagen kan je het beste voor een bezoek uittrekken?

Wij verblijven er meestal minimaal een nacht of 5. Met 2 volle dagen (3 overnachtingen) krijg je vaak al een prima indruk. Wij boeken meestal een vrij luxe hotel of een compleet appartement via Airbnb en dan is een dagje relaxen aan het zwembad ook een leuke dagbesteding.

6. Welke taal spreekt men in Kuala Lumpur?

Net als in de rest van Maleisië kun je in Kuala Lumpur overal Engels met elkaar praten. Engels is de verbindende taal waardoor iedereen het er spreekt.

7. Op welke manier verken je de stad het beste?

De toeristische wijken kun je prima lopend verkennen. Tussen de wijken gaat de GOKL-busdienst (gratis) of pak je de metro of een Grab. Let er bij een Grab op dat er soms flinke file is in het centrum, vooral tijdens de spits aan het begin van de avond of wanneer het hard regent in de namiddag. Wij kiezen meestal onze accommodatie dichtbij een metrostation zodat we op drukke momenten altijd met de metro kunnen reizen. Op de terugweg pakken we dan vaak alsnog een Grab of een AirAsia Ride, de populaire taxi-app van AirAsia.

8. Kan je overal (ook langs de straat of bij foodcourts) eten zonder risico’s om er ziek van te worden?

Ja. Wij doen meestal de eerste dagen rustig aan om te wennen aan de kruiden etc. Maar daarna eten we vrijwel dagelijks (soms meerdere keren per dag) lokaal aan de weg of bij foodcourts. Vanzelfsprekend is de kwaliteit van het eten in de goed beoordeelde (luxe) restaurants fantastisch. Wij gebruiken altijd Tripadvisor en Google Maps voor leuke restauranttips.

9. Kan je de stad het hele jaar door bezoeken?

Ja. Kuala Lumpur is het hele jaar door prima te bezoeken. De koelste maanden zijn meestal november en december, waarbij de temperaturen soms ruim onder het gemiddelde van zo’n 25/26 graden ligt. De stad is vaak extra sfeervol tijdens vieringen en elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen vieringen, vaak meerdere per jaar. Ramadan roept altijd veel vragen op. Een stad als Kuala Lumpur is prima om tijdens de Ramadan te bezoeken. Door de diverse bevolkingsgroepen kun je overal wel terecht om overdag wat te eten. Veel (niet-Maleise) restaurants zijn gewoon geopend en ook winkelcentra, attracties en bezienswaardigheden zijn gewoon te bezoeken.

10. Raden jullie de stad aan als je met (kleine) kinderen reist?

Jazeker. Kuala Lumpur heeft een hoop leuke attracties en bezienswaardigheden die kinderen geweldig vinden. Daarbij heb je veel indoor-bestemmingen waar je prima met kinderen kunt toeven. Zo heb je in bij elk winkelcentrum wel een bioscoop, bowlingbaan en zelfs een winkelcentrum met indoor pretpark. Ook heb je van die Monkey Town-achtige speelzalen, vaak bovenin een winkelcentrum. Oudere kinderen kan je er prima alleen laten, maar je kan ook wachten terwijl je kinderen er leuk spelen. Soms is de wachtruimte een heus koffietentje.

11. Kan ik er met de pinpas betalen?

Nee. Wel met je creditcard (met pincode). In de meeste gevallen betaal je met contant geld. Dit kan je overal pinnen met je Nederlandse bankpas. Vergeet niet pinnen in het buitenland te activeren. Geld wisselen kan ook, maar is uiteindelijk niet veel goedkoper en wel wat meer omslachtig.

12. Is KL rolstoelvriendelijk?

Ondanks de zeer prettige verhoogde voetgangersbrug in het centrum van de stad is Kuala Lumpur geen stad voor voetgangers en je moet altijd zeer alert zijn op gevaarlijke situaties wanneer je langs drukke wegen loopt. De stad blinkt ook niet uit qua rolstoelvriendelijkheid, hoewel je in het stadscentrum op zich best mobiel kunt zijn in een rolstoel. De stad is wat dat betreft enorm verbeterd vergeleken een jaar of 15 geleden.

13. Wat te doen bij een noodgeval

De Nederlandse ambassade heeft een kantoor bij Platinum Park KLCC (Naza Tower, Unit 1-12, Level 12, 10, Persiaran KLCC). Hier kun je terecht met vragen (bv bij vermissing paspoort). Je kunt bij nood of problemen ook eerst een mail sturen.

14. Is het er leuk tijdens Oud & Nieuw?

Wij vonden Oud & Nieuw altijd een beetje tegenvallen. Het valt in Maleisië ook een beetje tussen wal en schip, tussen de kerstperiode en Chinees Nieuwjaar. Oud & Nieuw is een westers feestje. In KLCC heb je vaak bij de Petronas Towers vuurwerk om 0.00, maar na het vuurwerk gaat iedereen vrijwel meteen weer naar huis. Geen grote feesten, tenzij je vooraf tickets voor speciale events koopt. Er zijn namelijk wel besloten feesten, vaak in westerse bars of disco’s.

15. Stopover maar niet voldoende tijd voor een overnachting?

Probeer bij het boeken van je tickets altijd genoeg tijd over te houden voor minimaal 1 of 2 overnachtingen. Lukt dit niet, ga dan voor een zo kort mogelijke stopover. Verblijf je er toch een aantal uur, neem dan de KLIA Ekspress naar KLIA T2 (5 minuten vanaf KLIA T1) waar je geweldig kunt shoppen, relaxen en eten in Gateway@KLIA2. Dit enorme winkelcentrum heeft ruim 400 winkels en restaurants (waaronder koffieketens, fastfood en meer). Bij een stopover van enkele uren heeft het geen nut om naar het centrum van de stad te reizen.

eerste-keer-kuala-lumpur-19

eerste-keer-kuala-lumpur-19

eerste-keer-kuala-lumpur-20

eerste-keer-kuala-lumpur-20

eerste-keer-kuala-lumpur-21

eerste-keer-kuala-lumpur-21

eerste-keer-kuala-lumpur-22

eerste-keer-kuala-lumpur-22

eerste-keer-kuala-lumpur-23

eerste-keer-kuala-lumpur-23

eerste-keer-kuala-lumpur-24

eerste-keer-kuala-lumpur-24

previous arrow
next arrow

Goed om te weten

  • Wil je niet te veel dagen kwijt zijn aan een grote stad als KL, overweeg dan direct bij aankomst door te reizen en juist op het eind een paar dagen in de stad te verblijven. Wij vonden een bezoek aan de stad op het eind van ons avontuur in Maleisië altijd fijner dan meteen in het begin.
  • Boek je accommodatie bij voorkeur ruim vooraf. Dit geldt voor Booking.com en Agoda.nl, maar ook voor Airbnb. Bij Airbnb is de prijs per maand vaak het voordeligst, gevolgd door de prijs per week.
  • Qua locatie is vrijwel elke accommodatie binnen Kuala Lumpur wel prima te doen vanwege het gemak van Grab, de populaire taxi-app die iedereen gebruikt. Echter, het loont om direct aan een metrolijn te zitten zodat je files kunt omzeilen. Ook liggen de kosten van accommodaties buiten het centrum vaak aanzienlijk lager.
  • Maak een dagprogramma en neem niet te veel bezienswaardigheden op. Je zou makkelijk een week of langer kunnen vullen, maar als je maar een paar dagen hebt kan je beter vooraf wat keuzes maken.
  • Must-sees zijn de Menara KL Tower, één van de Skybars, Petaling Street & River of Life, relaxen in Suria KLCC park, winkelen bij Pavilion & een wandeling door Bukit Bintang met een lunch of avondhap bij Jalan Alor, de Batu Caves, Thean Hou en de Saloma Link Bridge. Een toffe manier om de stad te verkennen is per fiets, bijvoorbeeld via MikeBikes.
  • Koop direct bij aankomst op KLIA T1 (of T2) een simkaart met databundel. Je hebt dan direct snel internet en al je apps werken ook meteen (o.a. het in Maleisië belangrijke Grab of het alternatief AirAsia Ride). Elke simkaart voldoet, de keuze hangt af van welke provider een goede deal heeft en wat je eigen wensen zijn (wij gaan meestal direct voor een 10GB databundel of meer).
  • Check vooraf de populaire website Klook.com voor het aanbod aan attracties en activiteiten. Als je ze op deze website tegenkomt, is de kans groot dat je er entreetickets voor flink lagere prijzen kunt kopen.
  • Als je met kleine kinderen reist is een hotel of appartement met zwembad een pre. Alleen de luxe 5-sterren hotels in de stad hebben een zwembad. Als je een appartement via Airbnb huurt is dat vrijwel altijd met gedeeld zwembad. Wil je liever in een resort verblijven, bekijk dan de opties buiten Kuala Lumpur. Zo heb je meerdere luxe resorts in Putrajaya (dichtbij KLIA T1 & T2) en ook bij Port Dickson en bij het eiland Pangkor iets verder weg gelegen.

 

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, PANGEA Travel, KidsReizen of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep ‘Vrienden van Maleisië’ of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.

2 reacties op Alles voor de eerste keer Kuala Lumpur

  1. Nethanja
    woensdag, 21 februari 2024 om 19:57 (9 maanden geleden)

    Hi,
    Heb je tips voor condo’s via air bnb? Wij reizen in het hoogseizoen met 2 kinderen en dan is een studio wel heel fijn:) Bedankt alvast!

    Beantwoorden
    • Ilya
      maandag, 10 juni 2024 om 22:46 (5 maanden geleden)

      Een wat late reactie :). Er zijn in KL veel luxe condo’s die op Airbnb verhuurd worden. De locatie en nieuwheid zijn voor mij altijd bepalend, los van standaard zaken als zwembad etc. Je hebt hier condo’s met 1 slaapkamer maar ook met 2 en 3 slaapkamers. Hoe hoger hoe beter maar ook des te duurder. Ik heb net zelf een toffe condo boven Lalaport geboekt.

      Op Airbnb kan je vrij gemakkelijk zoeken obv allerlei vereisten. De perfecte locaties moet je maar net kennen, maar Star zit op max 5min lopen van Suria KLCC (metrostation) en Lucentia zit pal naast Hang Tua metrostation.

      Populair zijn:

      Star Residences
      Scarletz
      Royce Residence
      The Axon Bukit Bintang
      Eaton Residence
      The Face Suites

      Dit is maar een greep, er is veel meer te huur in KL 🙂

      Beantwoorden

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *