Reisaanbod
 • Cameron Highlands

  Cameron Highlands

  Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisië. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.

  Lees meer

 • Perhentian

  Perhentian

  Perhentian bestaat uit een groot en een kleiner eiland. Beide bountyeilanden bieden een fantastische duik- en snorkelfaciliteiten. Er heerst een relaxte sfeer en er zijn leuke resorts, gezellige restaurants en diverse duikscholen.

  Lees meer

 • Langkawi

  Langkawi

  Langkawi is een populaire bestemming en heeft diverse bezienswaardigheden, prachtige jungles en mooie stranden. Er is accommodatie voor elk type reiziger; variërend van basic guesthouses tot luxe 5-sterren resorts.

  Lees meer

 • Taman Negara

  Taman Negara

  Taman Negara is een van 's werelds oudste primaire regenwouden en is een populaire bestemming voor ecotoerisme. Het nationale park is gemakkelijk bereikbaar vanaf Kuala Lumpur en biedt een perfecte jungle-experience.

  Lees meer

 • Lake Kenyir

  Lake Kenyir

  Lake Kenyir is een schitterend merenstelsel dat nog nauwelijks door toeristen ontdekt is. Je hebt er honderden kleine eilanden, prachtige watervallen en mysterieuze grotten. Vanaf een bootje kun je wilde dieren en vogelsoorten spotten.

  Lees meer

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, binnen de volksmond ook wel KL genoemd, is de bruisende hoofdstad van Maleisie en ligt op het Maleisische schiereiland. Het is een populaire toeristische bestemming, en tevens een wereldstad van formaat. De stad ligt zo'n 40 kilometer van de kust binnen de deelstaat Selangor (hoewel het onder het federale bestuur valt). De haven van Kuala Lumpur, Port Klang, is de grootste haven van Maleisie. De stad is ongeveer 243 km2 groot, en er wonen zo'n 2,3 miljoen mensen in de binnenring (2014). Kuala Lumpur is een veelzijdige stad, met diverse interessante bezienswaardigheden en attracties. De meeste attracties bevinden zich binnen de Golden Triangle, het centrale gebied in KL. Het is een leuke stad om een paar dagen te bezoeken tijdens een vakantie in Maleisie. Er is veel te doen in en rond de stad, en daarbij is accommodatie in de stad goed betaalbaar.

Panorama van Kuala Lumpur 1 Panorama van Kuala Lumpur 2 Panorama van Kuala Lumpur 3

Hoewel het niet voor iedereen is weggelegd is shoppen in de vele shopping malls een van de meest populaire bezigheden van de lokale bevolking. Kuala Lumpur heeft verder enorm veel variatie wat betreft eetgelegenheden, je kunt terecht bij simpele foodcourts tot exclusieve restaurants.

Op deze pagina:

 

Stad van contrasten

Naast moderne wolkenkrabbers, vind je er ook veel prachtige oude gebouwen uit vroegere tijden. Het contrast uit zich op meerdere manieren. Je ziet afwisselend moderne shopping malls met daarnaast simpele kraampjes langs de weg. Er rijden enorm dure auto's rond met daarnaast veel oudere auto's en ontelbaar veel brommers. Echte armoede heb je bijna niet meer in Kuala Lumpur, hoewel er natuurlijk wel wijken zijn die je bijna als sloppenwijken zou kunnen typeren. Locals die binnen het toeristische centrum wonen hebben het meestal niet zo slecht. In KLCC heb je dan ook alleen maar luxe hotels, afgewisseld met grote bedrijfspanden en dure appartementencomplexen.

I heart KL t-shirts Centrum van Kuala Lumpur 1

Kuala Lumpur is een redelijk schone stad, het zit qua mate van hygiëne grofweg tussen Singapore en Bangkok (of Jakarta) in. Vooral het toeristencentrum is vrij schoon en opgeruimd. Er zijn echter plekken in de stad waar je liever nooit had willen zijn zo vies dat het er is. Wijk even af van de gebaande paden en je merkt snel dat ook Kuala Lumpur een stad in te tropen is; met alle nadelen van dien (kijk niet vreemd op als je kakkerlakken en ratten over straat ziet lopen).

Centrum van Kuala Lumpur 2 Centrum van Kuala Lumpur 3 Bukit Bintang by night

Ondanks de zeer prettige verhoogde voetgangersbrug in het centrum van de stad is Kuala Lumpur geen stad voor voetgangers en je moet altijd zeer alert zijn op gevaarlijke situaties wanneer je langs drukke wegen loopt. De stad blinkt ook niet uit qua rolstoelvriendelijkheid; hoewel je in het stadscentrum op zich best mobiel kunt zijn in een rolstoel. Kuala Lumpur is een relatief veilige stad. Net als voor elke andere wereldstad geldt dat je geen dingen moet doen die je ook in Nederland zou laten. In het holst van de nacht door kleine steegjes wandelen is bijvoorbeeld een slecht plan. In de avond langs een drukke weg lopen moet prima kunnen. Let wel altijd op zakkenrollers en tasjesdieven; het zijn vooral de brommertjes die stilletjes op je af komen rijden om vervolgens je tas, telefoon of camera te stelen (soms met grof geweld dus wees gewaarschuwd).

Centrum van Kuala Lumpur 4 Prachtig uitzicht over Kuala Lumpur Skyline Kuala Lumpur  

Geschiedenis

Kuala Lumpur werd in 1857 gesticht op een strategische plek waar een groep Chinese arbeiders zich vestigden, precies waar twee belangrijke rivieren bij elkaar kwamen. De start was op zijn minst stroef te noemen; dood en verderf stond in die tijd centraal en niemand zou denken dat het ooit zou uitgroeien tot de bruisende stad die het nu is. Toen in de omgeving van de nederzetting een enorme hoeveelheid tin gevonden werd, kwam alles in een stroomversnelling. Het gevolg was een explosieve groei in rijkdom en welvaart waarbij de stad over de eeuwen heen uitgroeide tot de enorme metropool die het nu is.

 

Attracties in de omgeving

De stad heeft een enorme waslijst aan toffe attracties en bezienswaardigheden. Reizigers kunnen zich er vaak makkelijk meerdere dagen prima vermaken, vooral als men van winkelen houdt. Kuala Lumpur is een absoluut shopping walhalla met vele tientallen enorme overdekte winkelcentra op loopafstand van elkaar. Daarnaast heb je diverse toffe attracties die je zeker niet gemist mag hebben.

Bezienswaardigheden Kuala Lumpur Petronas Twin Towers

Kuala Lumpur vormt verder het startpunt van de volgende populaire attracties en bezienswaardigheden in de regio:

Wegwijzer naar bezienswaardigheden  

Winkelcentra in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is internationaal bekend als het ultieme winkelparadijs. In het centrum van de stad heb je tientallen luxe winkelcentra met vele honderden winkels per complex. De meeste malls liggen langs Bukit Bintang; alles draait er om winkelen. Winkelcentra in Kuala Lumpur zijn dagelijks van 10.00 tot 22.00 geopend; 7 dagen per week. Je hoeft zo'n winkelcentrum overdag niet te verlaten, want naast winkels heb je er diverse andere faciliteiten zoals restaurants, spa's, bioscopen, bowlingbanen en meer. Je hebt meerdere keren per jaar een salesperiode. De periodes met de hoogste kortingen zijn augustus (Mega Sale) en rond Kerst (Christmas Sale). Andere momenten met uitverkoop liggen rond Chinees Nieuwjaar en rond de formule 1 race op Sepang.

Suria KLCC winkelcentrum Low Yat Plaza winkelcentrum Pavilion KL winkelcentrum  

Restaurants

Na veel wereldsteden met elkaar vergeleken te hebben kunnen we concluderen dat Kuala Lumpur een echte 'food capital' is, waarvan je er maar weinig hebt. Ook binnen Azië zelf wordt KL als foodbestemming gezien; wat betekent dat men er soms puur naartoe reist voor het eten. Zelden zie je zo'n enorm aanbod aan restaurants, eettentjes, foodcourts en eetstraten. En wat te denken van de vele honderden (misschien wel duizenden) losse hawkers aan de weg. Alles draait in de stad om eten; en om lekker eten in het bijzonder. Lekker eten is in KL een relatief begrip. Als jij zegt dat restaurant A super is, zegt een ander dat ze daar wel eens gegeten hebben en dat ze restaurant B toch net wat beter vonden. Zo werkt het in KL; iedereen heeft zijn eigen top 10 favoriete eetplekjes; en zal ook altijd iedereen naar deze plekjes proberen mee te nemen. Zo hebben wij in 4 jaar tijd honderden eettentjes ontdekt. In Kuala Lumpur eet je namelijk standaard buiten de deur; en dus is het elke avond feest.

Eten langs de straat in KL 1 Eten langs de straat in KL 2

Hieronder volgen een paar leuke en vooral goede restaurants in Kuala Lumpur, waar wij zelf altijd met groot plezier gegeten hebben. Het is leuk avondje uit voor toeristen omdat het naast de hoge kwaliteit ook goed bereikbaar is (al dan niet na een kort taxiritje). Het is een mix van goede eetgelegenheden in de stad. Sommige plekjes liggen in het centrum van de stad, anderen in gezellige buitenwijken:

 • Ril's (Bangsar)
 • Flying Chillies (The Gardens)
 • Fierce Curry House (Bangsar)
 • Kim Lian Kee (Chinatown)
 • Ben's Restaurant (div. vestigingen)
 • My Elephant (Petaling Jaya)
 • Giovino (Changkat)
 • Simply Mel's (Bangsar South)
 • Express Teppanyaki (Pavilion KL)
 • Ichiban Boshi (Pavilion KL)
 • Ikkyu (Taman Desa)
 • Jogoya (Starhill)
 • YUZU (The Gardens)
 • Fatty Crab (Petaling Jaya)

Omdat het onmogelijk is om hier elk goed restaurant in Kuala Lumpur te noemen, verwijzen we naar de pagina met eetgelegenheden waar we diverse restaurants en andere eetgelegenheden (zoals foodcourts of losse hawkers) beschreven hebben.

Lokaal restaurant in KL  

Accommodatie

Kuala Lumpur heeft een groot aantal hotels, guesthouses, B&B's en hostels. Niet alleen reizigers die wat luxe willen tijdens hun verblijf in de hoofdstad, maar ook reizigers met een minder ruim budget kunnen prima terecht in het centrum van de stad. Naast grote 5-sterren hotels, heb je ook een ruim aanbod aan gezellige, sfeervolle boutique hotelletjes. Verder heb je diverse guesthouses en B&B's, soms op zeer centrale locaties. Backpackers hebben ook voldoende keuze, je kunt al vanaf RM15 per nacht in de stad overnachten; reken dan wel op een bed op een slaapzaal. Op de pagina over accommodatie in Kuala Lumpur gaan we in op de verschillende accommodatie per wijk, de beste manier om een reservering te doen en geven we een overzicht met de meest populaire plekjes.

 

Uitgaansgebieden in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een bruisende hoofdstad waar veel expats wonen. Ook zijn er dagelijks vele duizenden reizigers die een nachtje in de stad verblijven. Ook locals houden zo nu en dan van een leuk avondje uit. Je hebt dan ook een flink aantal populaire wijken waar je leuke barretjes en danstenten hebt. Het belangrijkste uitgaansgebied van de stad is Changkat Bukit Bintang; een straat vol barretjes die tot de vroege uurtjes open zijn. Changkat Bukit Bintang ligt, zoals de naam al aangeeft, in de wijk Bukit Bintang in het centrum van Kuala Lumpur. Dichtbij Changkat ligt de bekende eetstraat Jalan Alor, en hier heb je tevens een dichte concentratie met backpackaccommdatie.

Changkat Bukit Bintang

Andere populaire uitgaansgebieden vind je langs Jalan P. Ramlee (o.a. Beach Club), Jalan Ampang (o.a. Zouk disco en diverse tentjes dichtbij Suria KLCC), Chinatown (vooral wat kleine barretjes bij de hostels), Bangsar (terrasjes), diverse tentjes in de wijk Mutiara Damansara en de vele gezellige tentjes aan de Asian Heritage Row.

Je hebt verder ook nog diverse losse locaties in Kuala Lumpur, waar het elke nacht een gezellig feest is. Zo heb je de populaire danstent Zouk, de Heli Lounge Bar, Rootz Rooftop Bar (boven Lot10), Traders Skybar, Luna Bar, Club Neverland, Butter Factory, Frangipani en Vertigo (Gardens winkelcentrum).

 

Skybars in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is een wereldstad vol enorme wolkenkrabbers. Het is dus niet vreemd dat je tientallen restaurants en barretjes hebt op de hoogste verdiepingen van deze gebouwen. Tijdens een drankje of een maaltijd kun je van schitterende uitzichten genieten. De volgende Skybars/Rooftop bars zijn absoluut een bezoek waard; het is de perfecte plek om je verblijf in Kuala Lumpur in stijl af te sluiten (of te beginnen):

 • Traders Skybar
 • Heli Lounge Bar
 • Rootz Rooftop Bar
 • Luna Bar
 • Marini's on 57
 • View @ G Tower
 • Atmosphere 360
 • Skylounge at Ascott
 • Il Lido
 

Koffietentjes in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur heeft diverse leuke en vooral lekkere koffietentjes. Het centrum van de Maleisische koffiecultuur vind je dan ook in de hoofdstad. In het centrum, maar vooral erbuiten, heb je tientallen koffietentjes waar bevlogen baristas op je wachten om hun beste bakje koffie voor je te zetten. Bekijk hieronder onze favorieten:

 • Antipodean Café
 • Artisan Roast Coffee
 • Chilla Cup
 • Coffea Coffee
 • Coffeelab
 • Coffee Stain by Joseph
 • CoffeeSociété
 • Departure Lounge
 • Garage 51
 • LOKL Coffee Company
 • Real and Wholesome (R.A.W.)
 • Top Brew Coffee Bar

Naast de kleinschalige koffietentjes heb je ook nog een paar populaire koffieketens in Kuala Lumpur. Espressamente illy en Plan B zijn kleine ketens, met enkele vestigingen in KL:

 • Espressamente illy
 • Dome
 • Gloria Jean's Coffees
 • Old Town White Coffee
 • Pacific Coffee Company
 • Plan B
 • San Francisco Coffee
 • Starbucks
 • The Coffee Bean & Tea Leaf
 

Wijken en regio's in Kuala Lumpur

Als toerist is het soms onduidelijk wat ze bedoelen met KLCC, de Golden Triangle, Bukit Bintang, Ampang, Bangsar of Petaling Jaya. Dit zijn populaire wijken in en rond Kuala Lumpur. Kuala Lumpur bestaat uit een centraal deel (KLCC of Kuala Lumpur City Centre) met hier binnen veel hotels en populaire attracties zoals Menara KL, Petronas Twin Towers met Suria KLCC en veel meer toeristische hoogtepunten. Buiten KLCC heb je populaire wijken (en tevens toeristische centra) zoals Bukit Bintang, Bangsar, Chinatown en Ampang.

Bukit Bintang Little India Chinatown  

Tips

In de vier jaar dat we zelf in de stad gewoond hebben, maakten we een hoop mee. Dit heeft een flink aantal handige tips opgeleverd.

 • Bekijk hier alle tips die van pas komen bij een trip naar Kuala Lumpur.
 

Beste periode en klimaat

Kuala Lumpur heeft het hele jaar door te maken met een tropisch klimaat. Dit betekent dat het er standaard warm en vochtig is, met bijna dagelijks een korte maar flinke bui. Er is tussen juni en september sprake van een milde regentijd. In de praktijk merk je er nauwelijks wat van; in de overige maanden regent het meestal niet minder vaak. Buien vallen meestal aan het einde van de middag, rond 16.00/17.00. Donkere wolken trekken dan vrij snel de stad in; en voor je het weet regent het keihard. Meestal is zo'n bui na een half uurtje wel weer voorbij getrokken. Soms regent het langer achtereen, maar dit is jaarlijks op een hand te tellen.

I love KL bij City Gallery

In de maanden juli en augustus heeft de regio waarin Kuala Lumpur ligt vaak te maken met ernstige smog. De hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht nemen dan soms gevaarlijke waarden aan, en de lokale bevolking loopt dan tijdelijk met mondkapjes op over straat. De smog is het gevolg van bosbranden op Sumatra. Als het dagen achtereen niet geregend heeft in Kuala Lumpur, heeft de stad ook vaak met smog te maken door uitlaatgassen als gevolg van de enorme verkeersdrukte.

Overstekende voetgangers in Kuala Lumpur

De maanden november, december en begin januari zijn het koelst. Soms heeft de stad dan te maken met temperaturen die rond 23°C liggen. In dezelfde periode volgen meerdere vieringen elkaar in rap tempo op. Rond eind oktober heb je de Deepavali viering. Eind december worden in Maleisie Kerst en ook Oud en Nieuw gevierd. Meteen hierna staat alles alweer in het teken van het komende Chinese Nieuwjaar, hoewel eerst nog medio januari Thaipusam gevierd wordt. Door al deze vieringen is het altijd een gezellige boel in Kuala Lumpur. Vooral tijdens Chinees Nieuwjaar zijn er veel vieringen en festivals; de hele stad is dan in een feeststemming. Dit is voor toeristen ook een van de mooiste periodes om de stad te bezoeken.

Drukke wijk bij Chinatown  

Vervoer binnen Kuala lumpur

Er zijn verschillende manieren om in de stad rond te reizen. Het makkelijkst is de taxi. Voor de deur bij de hotels staan altijd wel wat taxi's op klanten te wachten. In het centrum kun je de monorail en de lrt (light rail transit) gebruiken; er zijn diverse metrohaltes door het centrum verspreid. Binnen Bukit Bintang, KLCC en Chinatown kun je alles te voet doen. Er is een voetgangersbrug (met airco) die de shopping malls van KLCC verbindt met de shopping malls in Bukit Bintang. Ook heb je de GOKL busdienst; een gratis dienst met diverse bussen die de drie belangrijkste wijken in het centrum, Bukit Bintang, KLCC en Chinatown, met elkaar verbinden. Als laatste kun je nog een gewone bus nemen. Door heel het centrum rijden stadsbussen rond; die je voor lage bedragen naar je bestemming brengen.

 

Busstations

Er zijn meerdere busstations in Kuala Lumpur. Pudu Sentral is het centrale busstation. Hier komen alle stadsbussen langs, en hier vertrekken ook bussen naar diverse bestemmingen op het schiereiland Maleisie. Naast Pudu Sentral heb je nog een paar andere busstations, vaak corresponderen ze met de richting waar de bussen naartoe rijden. Zo ligt er een busstation in het zuiden van Kuala Lumpur, en hier vandaan vertrekken de bussen die bestemmingen in het zuiden aandoen.

 

Treinstation

Het centraal station van Kuala Lumpur ligt aan de rand van het centrum van de stad. Vanaf het treinstation vertrekken dagelijks diverse treinen richting het noorden en zuiden van het land. Hier vertrekken ook nachttreinen naar Bangkok en Singapore. Ook komen bij KL Sentral alle metrolijnen samen. Verder heb je er de opstaphalte voor de monorail die naar het centrum gaat.

 

Luchthavens

Er zijn meerdere luchthavens in de omgeving van Kuala Lumpur. De intercontinentale vluchten komen allemaal aan op KLIA. Dit is de nationale luchthaven van Maleisie. Als je vanuit Nederland naar Maleisie vliegt, kom je op deze luchthaven aan. Dichtbij KLIA ligt KLIA2, een nieuwe luchthaven ter vervanging van de budgetluchthaven LCCT. Vanaf KLIA2 vertrekken de AirAsia vluchten. Het dichtst bij Kuala Lumpur ligt Subang Airport. Hier vertrekken diverse vluchten naar bestemmingen binnen Maleisie en naar enkele buurlanden. Het voordeel van Subang Airport is dat je veel minder ver hoeft te reizen voor je vlucht; vanaf het centrum ben je in 25 minuten bij de luchthaven.

Subang Airport dichtbij Kuala Lumpur  

Vervoer naar Kuala lumpur

De meeste reizigers komen als ze rechtstreeks vanaf Amsterdam vliegen aan op KLIA, Kuala Lumpur International Airport, en nemen daar de taxi of de trein (KLIA Ekspres). De bus is ook een mogelijkheid, maar die doet er veel langer over (maar is wel weer veel goedkoper). KLIA Ekspres is het goedkoopst en brengt je het snelst naar het centrum van Kuala Lumpur. Daar moet je echter nog vandaan naar je hotel reizen. Om die reden heeft de taxi vaak de voorkeur, hoewel een rit met de taxi duurder is, wordt je wel voor de deur van je hotel afgezet (en uiteindelijk duren beide manieren even lang).

Kuala Lumpur is vanuit andere delen van Maleisie in veel gevallen het beste met het vliegtuig te bereiken. Budgetreizigers hebben waarschijnlijk een voorkeur voor de streekbus, maar hoewel de kosten hiervan vaak zeer laag zijn, ben je in veel gevallen ook veel langer onderweg.

 

Nederlandse ambassade

De Nederlandse ambassade heeft een balie in The AmpWalk in de wijk Ampang. Hier kun je terecht met vragen (bv bij vermissing paspoort).

 • Naza Tower Unit 1-12, Level 12, Naza Tower
 • No. 10, Persiaran KLCC, Platinum Park
 • 50088 Kuala Lumpur
 • Maleisië
 • Telefoon: +60 321686200
 • Noodgevallen: (+ 60) 12 235 3210
 • Openingstijden: ma t/m vr 9.00 - 12.00
 • website
 

Kaart van Kuala Lumpur

Een schitterende vakantie naar Maleisië boek je o.a. bij 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, Djoser, KidsReizen, Koning Aap, PANGEA Travel of Van Verre. Organiseer makkelijk zelf je reis naar Maleisië. Vliegtickets regel je via KLM of met hulp van de vliegticket vergelijker Momondo. Reserveer je huurauto bij Rentalcars of CarRentalNet. Hotelovernachtingen boek je bij Booking.com of Agoda.nl. Binnenlandse vluchten boek je bij AirAsia of Firefly Airlines. Losse tours en tickets regel je via Klook of GetYourGuide en je trein- en bustickets via 12go.asia of Easybook. Stel al je reisgerelateerde vragen op onze Facebook groep 'Vrienden van Maleisië' of bekijk hier het complete reisaanbod naar Maleisië.

 

Alle pagina's over Kuala Lumpur

Alle steden in Maleisie

Westzijde
Oostzijde
Borneo