JSK Mantanani Island Resort. Heerlijk genieten op Mantanani eiland

Tijdens onze reis door Sabah wilden we een paar nachtjes in de omgeving van Kota Kinabalu op een eiland verblijven. Omdat een beetje luxe nooit verkeerd is viel onze keuze op het schitterende JSK Mantanani Island Resort op het eiland Mantanani. Het is een sfeervol familieresort met schitterende vrijstaande bungalows aan het strand tot standaard chalets iets verderop. We zouden daar tijdens ons bezoek aan het fijne duik- en snorkeleiland een paar nachtjes verblijven en het was in één woord geweldig.

slider-jsk-mantanani-island-resort-1
slider-jsk-mantanani-island-resort-2
slider-jsk-mantanani-island-resort-3
slider-jsk-mantanani-island-resort-4
slider-jsk-mantanani-island-resort-5
slider-jsk-mantanani-island-resort-6
slider-jsk-mantanani-island-resort-7
slider-jsk-mantanani-island-resort-8
slider-jsk-mantanani-island-resort-9
slider-jsk-mantanani-island-resort-10
slider-jsk-mantanani-island-resort-11
slider-jsk-mantanani-island-resort-12
slider-jsk-mantanani-island-resort-13
slider-jsk-mantanani-island-resort-14

previous arrow
next arrow

Mantanani is echt een bountyeiland, met spierwitte stranden en kraakhelder zeewater. Het is een klein eiland van nog geen 3km2, met op het moment van schrijven in totaal zes resorts en daarbij nog een paar Homestays. De resorts liggen verspreid rond het hoofdeiland Mantanani Besar, allemaal direct aan het strand. JSK Mantanani Resort is het meest luxe resort op het eiland. Het is verder één van de grotere resorts op het eiland (maar zo ervaar je het niet als je er verblijft).

Mooie chalets

Je eigen luxe chalet aan het strand. Dat moet je een keertje gedaan hebben. Mantanani is een echt bountyeiland en als je bij het JSK Resort verblijft loop je in nog geen 20 stappen de zee in waar je direct kunt snorkelen. De chalets zijn ruim en modern ingericht, waar verder hout-accenten centraal staan. Chalets hebben een airco en stroom (24/7) en de bedden zijn nieuw met fijne matrassen. De meest luxe chalets aan het strand hebben een grote raampartij met geweldig uitzicht op het strand en de turquoise zee erachter.

slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-1
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-2
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-3
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-4
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-5
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-6
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-7
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-8
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-9
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-10
slider-jsk-mantanani-island-resort-chalet-11

previous arrow
next arrow

Achter de rijen met strandbungalows heb je een paar bijgebouwen waar je de Deluxe standaardkamers met zicht op de tuin/jungle hebt. Deze zijn aanzienlijk goedkoper, maar voor het echte bounty-gevoel kan je beter voor de Premium Sea View chaletjes aan het strand gaan.

Wij hadden een nieuw chalet op de 2e rij vanaf het strand gezien. Alles was er hagelnieuw. De airco leek net geinstalleerd (en was op 26 graden al ijskoud). De ramen besloegen er snel door de hoge luchtvochtigheid, maar gelukkig had de airco een droogstand waarmee het vocht snel werd weggewerkt. De bedden sliepen heerlijk. Het uitzicht vanaf het huisje was schitterend (je keek tussen de rij huisjes voor je naar de zee).

Duiken en snorkelen

Je komt natuurlijk naar het mooie Mantanani om er te duiken of te snorkelen. Het JSK Resort heeft een eigen duikschool waar je terecht kunt voor fundives, voor een opfrissessie of voor een complete duikcursus (PADI OW kost er RM1200).

slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-1
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-2
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-3
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-4
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-5
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-6
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-7
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-8
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-9
slider-jsk-mantanani-island-resort-snorkelen-duiken-10

previous arrow
next arrow

Voor de kleintjes vanaf 6 jaar heb je er de speciale Mermaid duikcursus, waar kinderen al leuk kennismaken met het duiken en met de onderwaterwereld. Verder heb je er de gewone PADI OW cursus en ook de gevorderde Advanced en Rescue Diver cursussen. Als je een gewone duik wilt doen hoef je niks vooraf te regelen. Wil je echter een cursus voor jezelf of voor de kids boeken, dan moet je dit vooraf kenbaar maken.

Wij deden er drie duiken en die waren erg tof. Het zicht is namelijk zeer goed rond Mantanani. Hoewel het aantal grote vissoorten die we zagen wat tegenviel, hebben we telkens wel veel klein spul gezien. De duikschool was heel goed, met vrijwel alleen maar hagelnieuwe duikspullen. Alle dive masters waren locals uit de omgeving, die alle duikspots uit hun duimpje kennen en prima Engels praten. Omdat de duikschool nog maar net geopend was zaten ze nog niet dagelijks vol, maar ik stel mij zo voor dat dit volgend jaar wel anders is (alleen de twee grote resorts op het eiland hebben namelijk een duikschool).

Wat is er verder allemaal te doen op en rond het resort?

De drie hoofdactiviteiten springen er echt uit en zijn allemaal bij de prijs inbegrepen. Het leukst is de snorkeltour die elke dag halverwege de ochtend plaatsvindt. Ook tof is de night-safari, waarbij je lopend met een gids op pad gaat in de hoop dieren te spotten. Het meest bijzonder is hier de Otus, de uilensoort die alleen op Mantanani voorkomt en vogelliefhebbers van over de hele wereld aantrekt. Verder is de sunset-walk leuk, waar je rond 17.30 in zo’n 20 minuten naar de andere kant van het eiland wandelt om daar vervolgens vanaf het strand van een geweldige zonsondergang te genieten. Als alternatief kan je ook kiezen om een rondje rond het eiland te fietsen met de mountainbike (maar let erop dat hier een minimaal aantal deelnemers bij geldt).

slider-jsk-mantanani-island-resort-activiteiten-1
slider-jsk-mantanani-island-resort-activiteiten-2
slider-jsk-mantanani-island-resort-activiteiten-3
slider-jsk-mantanani-island-resort-activiteiten-4
slider-jsk-mantanani-island-resort-activiteiten-5
slider-jsk-mantanani-island-resort-activiteiten-6
slider-jsk-mantanani-island-resort-activiteiten-7
slider-jsk-mantanani-island-resort-activiteiten-8

previous arrow
next arrow

Deze activiteiten werken als volgt. Bij de lobby staat een groot bord met hierop alle activiteiten en de starttijd. Dit is de tijd dat je bij de lobby verzamelt. Te laat betekent pech, ze vertrekken precies op de aangegeven tijd.

Een leuke manier om het eiland te verkennen is door een kajak te huren. Het JSK Resort heeft van die mooie doorzichtige glasbodemkayaks, zodat je de zeebodem onder je kunt zien.

Ook leuk is het huren van een mountainbike. Het eiland is klein, maar groot genoeg om leuk met de fiets te verkennen. Je fietst het hele eiland in nog geen 20 minuten rond, maar desondanks is het een leuke manier om alle hoeken van het eiland te verkennen.

De rest van de activiteiten bij het resort waren niet helemaal ons ding, maar de vooral Aziatische bezoekers die het eiland (en het resort) graag bezoeken vonden dit juist geweldig (denk aan ATV, bananenboot etc). Tijdens ons verblijf koos niemand voor deze activiteiten, wel was de glasbodem-kano de hele tijd bezet.

Eten en drinken

Alle maaltijden bij het Alawa Restaurant zijn in buffetvorm en zitten bij de prijs inbegrepen. Er zijn vaste tijden voor de drie eetmomenten. Het ontbijt is van 6.30 tot 8.30, lunch van 12.00 tot 14.00 en het buffetdiner is van 18.30 tot 20.30. Vanaf deze eindtijden start men meestal met het afruimen maar je kan er nog wel gewoon blijven zitten (en dus ook om 8.20 aan je ontbijt beginnen als je niet zo’n vroege vogel bent). Vooral de lunch en het avondeten was er heerlijk. Ruime keuze wat betreft buffetgerechten waarbij de focus vooral op lokale gerechten lag. Er was voldoende keuze. Het ontbijt was vrij simpel, maar op zich ook prima.

Je kan verder dagelijks vanaf 19.00 in de Aramaiti Lounge terecht voor een drankje of een snack (maar daar moet je dan wel voor bijbetalen). ’s Avonds is dit ook de ideale plek om nog even lekker van een cocktail (of mocktail) te genieten. Ze zijn verder erg trots op hun vending machines vol snacks maar ook belangrijke producten zoals zonnebrand en pleisters.

Eet je liever lekker goedkoop en lokaal, bezoek dan één van de Warungs in Kampung Mantanani. Prijzen zijn er zeer schappelijk en het eten wordt er met liefde door de locals bereidt. Je loopt in nog geen 10 minuten van het resort naar het dorp aan de overzijde van het eiland.

Hoe boek je het beste een verblijf?

Prijzen bij JSK Mantanani Island Resort zijn altijd op basis van full-board, dat betekent dat er drie maaltijden per dag bij de prijs inbegrepen zijn. Full-board is niet hetzelfde als all-inclusief, dat we soms langs zagen komen op de verschillende boekingssites. Wil je buiten de vaste eetmomenten wat eten of drinken, dan betaal je daar los voor.

Boeken kan via alle hotelsites en wij hebben altijd prima ervaringen met Booking.com en Agoda.nl. Let erop dat het resort vrij populair is en tijdens het hoogseizoen (april tot en met september) vaak ruim van tevoren volgeboekt is.

Het voordeel van boeken via de hotelsites is dat ze gunstige annuleringsvoorwaarden hebben, vaak kan je nog tot enkele dagen voor aankomst kosteloos annuleren.

Hoe kom je er?

Het JSK Mantanani Island Resort ligt op het eiland Mantanani. Om er te komen vlieg je eerst op de grote stad Kota Kinabalu (KK), aan de westzijde van de deelstaat Sabah. Er gaan dagelijks tientallen vluchten vanaf Kuala Lumpur naar Kota Kinabalu. Let erop dat je het beste al minimaal een dag ervoor naar Kota Kinabalu kunt vliegen, op de ochtend van vertrek naar het eiland wordt het allemaal wel erg krap.

slider-mantanani-hoe-kom-je-er-1
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-2
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-3
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-4
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-5
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-6
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-7
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-8
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-9
slider-mantanani-hoe-kom-je-er-10

previous arrow
next arrow

Als je bij het resort boekt zitten de transfers bij de prijs inbegrepen. Je stemt vooraf de pick-up locatie – KK Airport of Jesselton Point Ferry Terminal – af waar je in de ochtend wordt opgehaald voor de rit naar de JSK Rampayan haven bij het dorp Kota Belud. Deze busrit duurt ongeveer 1,5 uur met de speciale JSK bus. Wij vertrokken om 11.45 vanaf Jesselton en kwamen om 13.45 aan bij de JSK Jetty, waar je ‘incheckt’ als gast en je koffers meteen laat labelen. Vervolgens heb je een lunchmomentje in het Rampayan Café.

Om ongeveer 14.30 stap je op de eigen JSK Mantanani boot die je direct naar het resort brengt (30/40 minuten varen, afhankelijk van de condities op zee).

Je kan ook zelfstandig naar de haven rijden, mocht je over een huurauto beschikken. Je kan je huurauto dan bij JSK Jetty parkeren. JSK Rampayan Jetty is makkelijk met behulp van Google Maps aan te rijden.

Tips

  • Op de officiële website van het resort heb je vaak scherpe zgn. ‘Package Deals’. Dit zijn aanbiedingen van bijvoorbeeld 3D/2N inclusief alle maaltijden. Soms kan een verblijf zo goedkoper uitpakken, dan wanneer je een vergelijkbaar aantal overnachtingen via bijvoorbeeld Booking.com boekt. Als ze geen aanbiedingen hebben, kan je ook even contact met ze opnemen om na te gaan of ze wat moois kunnen bieden.
  • Op het moment van schrijven waren er alleen full-board packages te boeken, dwz inclusief alle maaltijden en alle activiteiten. Op zich prima, want je hebt niet veel keuze vergeleken een eiland als Perhentian. Op Mantanani loop je niet even van het ene resort naar het andere resort voor een maaltijd.
  • Resorts op Mantanani hebben geen zwembad, maar JSK Mantanani heeft er wel een. JSK heeft geen Spa, maar het dichtbijgelegen Sutera Mantanani Resort heeft dat wel.
  • JSK Resort is een aardig groots opgezet resort. Als je liever in een wat kleinschaliger resort verblijft, kan je het beste wat aan de andere kant van het eiland zoeken. Daar heb je vooral wat kleinere resortjes.
  • Ze de airco ’s nachts bij voorkeur aan op de Dry-stand. Deze stand haalt vocht uit de lucht en dat is nodig ook want het is flink vochtig op het eiland.
  • Het resort is nog aardig nieuw (momenteel in de fase soft-opening) en dat valt wel op. Op termijn komt er meer begroeiing wat het geheel wat minder open en kaal zal maken. Toch was het er al supertof, het kan dus alleen maar beter worden.
  • Kawa Rampayan (waar de JSK Jetty ligt) is tevens de plek voor rivercruises (o.a. Proboscis en Vuurvliegjes tour).
  • Er is Wi-Fi bij het hoofdgebouw en het bereik is er aardig goed. Met je eigen lokale simkaart heb je er ook redelijk bereik.
  • Voor de kinderen heb je er ook een speelruimte met o.a. tafelvoetbal, pool biljard, een spelletjeshoek en meer.
  • Tussen maart en juli kan je ’s nachts zgn. ‘Blue Tears’ (phytoplankton) op het strand meemaken. Een uniek fenomeen.

 

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *