Wel of geen malariakuur

Ik ga een aantal dagen de jungle van Maleisie in. Moet ik naast de standaard vaccinaties ook malariapillen slikken?

Allereerst moet gezegd worden dat iedereen voor zichzelf een afweging dient te maken. Omdat meerdere factoren een rol spelen bij de afweging en voor ieder persoon weer andere factoren zwaarder meewegen is er geen pasklaar antwoord en is het ook niet zo dat je blind naar advies van welke instelling of persoon ook moet luisteren. Juist omdat er geen ja/nee antwoord mogelijk is, zijn de adviezen die door instanties als GGD, tropenziekenhuis en huisartsen gegeven worden soms tegenstrijdig.

malaria-risico-in-maleisie-1

Punten om mee te nemen in de afweging:

  • In Maleisisch Borneo komt malaria voor, maar besmetting onder reizigers is zeer zeldzaam. De meeste besmettingen zijn in Sarawak, diep in de jungle tegen de Indonesische grens aan, bij mensen die in het oerwoud wonen.
  • Hoeveel aantal dagen ben je verwijderd van medische hulp. Maleisië heeft goede klinieken, mocht je malaria oplopen.
  • Malerone en Lariam maakt de kans op besmetting klein, maar bieden geen 100% zekerheid.
  • De malariaparasiet wordt snel resistent tegen medicijnen.
  • Veel mensen hebben tijdens de malaria kuur last van bijwerkingen, zoals hoofdpijn, duizelingen en heftige dromen.
  • Malariapillen bevatten heftige chemische stoffen, die een negatieve impact op je lichaam kunnen hebben.
  • Een kuur duurt minimaal een week (nadat je weg vertrekt uit het Malariagebied dien je nog minimaal 7 dagen door te slikken).
  • Er zijn andere manieren om het risico malaria op te lopen te verkleinen. Gebruik een klamboe, beschermende kleding en DEET.

DEET is een stof dat in anti-muggenmiddelen voor in de tropen zit. Het is te koop bij de apotheek en drogisterij. Hierbij geldt, hoe hoger het percentage DEET, des te beter en langer je beschermd bent tegen muggen. Wees je ervan bewust dat de kans op dengue veel groter is dan het krijgen van malaria. Het is zeer belangrijk om je er tegen te beschermen, want er is (nog) geen werkend medicijn tegen.

Het slikken van malariapillen is normaal gesproken niet nodig op het schiereiland Maleisie (inclusief natuurgebieden als Taman Negara, Endau-Rompin, Lake Kenyir en Royal Belum).
Wanneer je voor langere tijd de jungle in gaat kan de GGD adviseren om wel een malariakuur te volgen.

Laat je altijd goed informeren en maak uiteindelijk de keuze waar jij je zelf het beste bij voelt. Baseer je keuze nooit alleen op informatie die je op het internet vindt. Raadpleeg altijd je eigen huisarts of neem contact op met de GGD of het tropeninstituut.

malaria-risico-in-maleisie-2

De informatie in dit artikel beschrijft zo accuraat mogelijk de afwegingen die je dient te maken bij het wel of niet volgen van een malaria kuur. Wij zijn niet aansprakelijk voor de keuzes die reizigers zelf maken rond het wel of niet slikken van de pillen. Wij adviseren altijd advies in te winnen bij de erkende instellingen (zoals huisarts, GGD of tropeninstituut). Hoewel de kans op het oplopen van Malaria in Maleisisch Borneo zeer klein is, loop je bij een langer verblijf wel degelijk een (klein) risico.

Hieronder nog twee links naar websites met meer informatie over malaria:

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *