OITOM. Ultiem dineren in het centrum van Kota Kinabalu

Tijdens ons verblijf in Kota Kinabalu wilden we een keertje goed uit eten. We kwamen automatisch na enig zoekwerk terecht bij de restaurants van de luxe resorts en dat zag er allemaal geweldig uit. Echter, OITOM kwam ook voor in het lijstje en de foto’s van de gerechten en van de strakke, minimalistische keuken die we zagen spraken ons direct aan. Alle recensies waren lovend en de prijs van het menu met 9 of 12 gangen inclusief pairing leek zeer goed betaalbaar. Wij hadden wat te vieren (namelijk een geweldige rondreis door Sabah), dus het ideale moment voor een bezoek aan dit schitterende fine dining restaurant. Het bleek een goede zet. Zo goed, dat we dit restaurant inmiddels aan iedereen aanbevelen.

Restaurant OITOM (dat zwart betekent in de lokale Kadazan-Dusan taal) heeft nog geen Michelin ster. Wellicht gaat deze nog komen, maar voorlopig heb je voor de prijs van een goed restaurant in Nederland een heuse sterren-ervaring. OITOM deed niet onder voor het handjevol sterrenrestaurants die wij eerder bezochten. Misschien was het een momentopname, maar wij hebben er echt geweldig gegeten. In het verleden aten wij ook in een aantal van de beste restaurants van Kuala Lumpur, en OITOM kon zich ook daar prima mee meten (en was op sommige vlakken beter). De sfeer in het restaurant is verder stijlvol en modern, met een open keuken waar je de chefs live aan het werk kunt zien.

oitom-restaurant-kota-kinabalu-1
oitom-restaurant-kota-kinabalu-2
oitom-restaurant-kota-kinabalu-3
oitom-restaurant-kota-kinabalu-4
oitom-restaurant-kota-kinabalu-5
oitom-restaurant-kota-kinabalu-6
oitom-restaurant-kota-kinabalu-7
oitom-restaurant-kota-kinabalu-8
oitom-restaurant-kota-kinabalu-9
oitom-restaurant-kota-kinabalu-10
oitom-restaurant-kota-kinabalu-11

previous arrow
next arrow
oitom-restaurant-kota-kinabalu-1
oitom-restaurant-kota-kinabalu-2
oitom-restaurant-kota-kinabalu-3
oitom-restaurant-kota-kinabalu-4
oitom-restaurant-kota-kinabalu-5
oitom-restaurant-kota-kinabalu-6
oitom-restaurant-kota-kinabalu-7
oitom-restaurant-kota-kinabalu-8
oitom-restaurant-kota-kinabalu-9
oitom-restaurant-kota-kinabalu-10
oitom-restaurant-kota-kinabalu-11
previous arrow
next arrow

12- of 9-gangen met optionele pairing

Ze serveren er een geweldige 12-gangen “HERITAGE” Full Experience Menu, waarbij traditionele gerechten uit Sabah op een moderne manier worden gepresenteerd. Elk gerecht is van topkwaliteit en met zorg bereid met lokaal geproduceerde ingrediënten. Zo’n ervaring als dit is bijna een ‘tour’ vergelijkbaar met de culturele dagtours die je rond Kota Kinabalu kunt doen. Je leert er net zoveel van de lokale cultuur en geschiedenis, terwijl je er ook nog heerlijk bij eet. Het 12-gangen menu kost zonder pairing RM569 per persoon, wat erg schappelijk is voor de geweldige kwaliteit.

Naast het uitgebreide 12-gangen menu, hebben ze ook een 9-gangen menu. Met RM359 per persoon wat ons betreft erg goed betaalbaar. Je kunt eventueel het hoofdgerecht voor een extra bedrag upgraden, maar dan zit je al bijna aan de prijs van 12 gangen dus kan je beter voor dat menu kiezen.

Pairing heb je in twee varianten, de wine pairing met 5 passende wijntjes (RM234) of de mix pairing met 5 passende mix drankjes. Wij kozen voor de mix pairing (RM188) omdat ze vooraf uitlegden dat ook deze drankjes gebaseerd waren op lokale ingrediënten. Uiteindelijk bleek het een leuke combinatie van wijn, sake en mooie kruidendrankjes.

Alle ingrediënten komen uit Sabah

De gerechten wisselen per seizoen, zodat alles altijd supervers is. Het menu bevat vaak allerlei soorten zeevruchten en bijzondere ingrediënten uit de bergen, zoals kodop en Aziatische druiven. Wat het extra speciaal maakt, is dat de chefs zelf elke gang presenteren en uitleg geven over de ingrediënten en hun inspiratie. Dit persoonlijke tintje zorgt ervoor dat je niet alleen eet, maar echt een stukje van de eetcultuur van Sabah beleeft.

Onze 12-gangen ervaring

Elke gang was een feestje. In ons geval was de variatie geweldig. Op geen enkel moment viel het niveau terug, maar dit kan natuurlijk persoonlijk zijn.

Bij elke gang kreeg je een uitleg inclusief een mooi houten bakje met de gebruikte ingrediënten. Vervolgens kreeg je een kaartje erbij per gerecht met een uitleg en het verhaal erachter (bv waar het vandaan komt, geschiedenis in de Maleisische keuken etc). Wel viel het op dat de verhalen van elk gerecht bij de eerste paar gerechten heel uitgebreid waren, terwijl deze bij de latere gerechten veel simpeler waren. Het was ons echter niet duidelijk of dit simpelweg met de ingrediënten te maken had (hoeveel kan je vertellen over het vlees of vis van het hoofdgerecht).

gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-1
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-2
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-3
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-4
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-5
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-6
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-7
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-8
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-9
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-10
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-11
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-12
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-13

previous arrow
next arrow
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-1
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-2
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-3
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-4
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-5
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-6
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-7
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-8
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-9
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-10
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-11
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-12
gerechten-oitom-restaurant-kota-kinabalu-13
previous arrow
next arrow

De 1e en 2e gang waren twee amuses. De 3e gang was een heerlijk kipgerechtje met geweldig zoete maissmaak. De 4e gang was Sint-jakobsschelp en kreeft. Dit was echt heerlijk. De 5e en 6e gang was een combinatie-gang met rijst en een visgerecht (grouper) en dit was ook weer verrukkelijk. De 7e en 8e gang was een combinatie van speciaal bereide eend met een zelfgemaakte brioche waarvan de saus echt geweldig was. De 9e gang was de A5 Wagyu en dit was een absoluut hoogtepunt. De 10e gang bestond uit mango compote met hartig ijs en de 11e gang was een sifon cakeje met ijs erop. De 12e en laatste gang was mousse met een bol van chocolade/cacao.

Op geen enkel moment kwam de 12-gangen ervaring als gehaast over. Er zat altijd precies genoeg tijd tussen elke gang en we hoefden nooit te lang te wachten. Tijd is er sowieso een relatief begrip want je kijkt telkens je ogen uit hoe efficiënt en doelgericht de chefs allemaal aan hun taken in de keuken werken. Het is leuk om te zien dat ze dan met zijn drieën druk aan een gerecht werken, dat uiteindelijk jouw gerecht blijkt te zijn. De open keuken is wat dat betreft echt geweldig.

Op het eind kwam eigenaar en chef Raphael Lee nog even bij iedereen langs voor een leuk en casual gesprekje. Hij leerde het vak in Singapore en was vervolgens 8 jaar lang chef in een toprestaurant in Melbourne, maar besloot weer terug te keren naar zijn geboorteland. Hij vertelde over hoe trots hij was dat het hem gelukt was zoiets moois als OITOM in Kota Kinabalu te starten.

Reserveer vooraf

Reserveer altijd vooraf via de officiële website van OITOM en bij voorkeur hoe eerder hoe beter. De agenda was in ons geval een maand vooraf beschikbaar en data lopen vaak al snel vol, vooral in het weekend.

Je moet RM50 deposit betalen bij een reservering, dit kan met je creditcard. Deze betaalde deposit wordt bij afrekenen van de rekening afgetrokken.

Je reserveert vooraf een tijdslot tussen 19.00 en 20.00. De uiterste start om 20.00 hangt samen met de tijd die je kwijt bent bij het 12-gangen menu. Wij hadden een reservering om 19.30 en waren uiteindelijk om 22.30 klaar. Dat was aan de lange kant want normaal gesproken moet je bij het 12-gangen menu rekening houden met zo’n 2 tot 2,5 uur.

Hoe vind je OITOM?

Normaal gesproken zou dit geen issue zijn. Je neemt een Grab en stapt uit bij het restaurant. In het geval van OITOM werkt dit anders. Het restaurant is namelijk echt een beetje verborgen en zelfs als je al in de buurt bent, is het nog best even zoeken naar de haast onopvallende ingang.

Neem eerst de taxi (Grab) naar Sutera Avenue, een complex met een paar winkeltjes en een paar eettentjes. Hier heb je tevens het populaire LUMA boutique hotel. Neem de roltrap of lift naar de eerste verdieping en gebruik verder Google Maps om bij de ingang uit te komen.

Tips

  • Op basis van de koers (feb 2025) kwam het 12-gangenmenu neer op €122 per persoon en de mix pairing die we erbij hadden €40 per persoon. Aardig duur voor Maleisische begrippen, maar het was het absoluut waard. Wil je eens (zeer) luxe uit eten, dan is het de ideale plek in Kota Kinabalu. Zoals we eerder beschreven moet je de kosten bijna als unieke culturele tour zien, waar je vaak ook makkelijk zulke bedragen voor betaalt. Zo kost een foodtour of workshop in de avond vaak een vergelijkbaar bedrag.
  • Reserveren is op basis van 2 personen, maar als je er zelf vooraf langsgaat, kan je ook prima voor 1 persoon reserveren. Online is dit echter niet mogelijk, omdat je dan voor minimaal 2 personen moet reserveren.
  • Er is geen WC in het restaurant, wel buiten het restaurant. Naast een publiek toilet, heeft OITOM een privé-toilet voor restaurantgasten.
  • Zoals gebruikelijk in Maleisië is het maken van foto’s en video’s totaal geen probleem. De chefs vinden het prima als je ze tijdens hun werk en uitleg fotografeert. Daar kijken andere gasten verder ook niet vreemd van op. Sterker nog, zij maken op dat moment hun eigen foto’s van de schitterend samengestelde gerechtjes.
  • Naast de toffe pairing menu’s kan je ook gewoon een losse fles wijn bestellen of een losse cocktail.
  • De dresscode is casual en we zagen er zelfs iemand met slippers (die verder net gekleed was). De meesten bezoekers waren smart-casual gekleed. Denk aan een overhemd, polo of een net t-shirt.
  • Ons 12-gangen menu was een momentopname op basis van de beschikbaarheid van lokale gerechten. Toen wij een aantal maanden na ons bezoek de menukaart nog eens bekeken, zagen we dat sommige gangen waren aangepast/veranderd.

Reageer

Je e-mailadres zal niet gebruikt worden. Verplichte velden worden met een * weergegeven

Voer hieronder je reactie in *