Cameron Highlands
Cameron Highlands is een schitterend mooi hoogland. Vanwege de hoge ligging is het er koeler dan in de rest van Maleisie. Geniet van wandelingen, typisch Engelse scones en prachtige uitzichten over theeplantages.
Van de 14 staten waaruit reizigers die Maleisië bezoeken kunnen kiezen, is Pahang de staat met misschien wel de meest uiteenlopende bestemmingen. Pahang is de thuishaven van enkele van de mooiste attracties in het land, waaronder prachtige natuurparken, mooie highlands, uitgestrekte stranden en meerdere culturele hoogtepunten. De Charah Grotten, verborgen in de heuvels rond de Pancing plantages, is een absolute must-see als je naast iets avontuurlijks ook wat cultureels wilt bezoeken. Het grottenstelsel ligt in het noordoostelijke deel van Pahang, langs de Kuantan River op zo’n 25 kilometer van Kuantan. Reis je vanaf Kuantan naar de grotten dan ben je ongeveer een half uur onderweg om er te komen.
Charah is al te zien vanaf de snelweg en het is werkelijk een plaatje. Vanaf de weg naar de Charah Caves valt als eerste een uit de grond rijzende heuvel op, waarbinnen de grotten liggen. Hier heb je onder andere de Panching Cave, een leistenen spelonk en tevens de mooiste grot die je zeker niet mag missen. Ga voor het beste effect ’s middags, als de dag op haar helderst is, aangezien de bezoekers door een kleine opening in het dak van de grotten alles beter kunnen zien. In de Panching Cave heb je een schitterend (liggend) Boeddhabeeld.
Het Charah Cave complex, dat uit acht verschillende grotten bestaat, spreidt zich uit over een gebied van 92 hectare. Naast Gua Gelap, dat in de jaren 50 van de vorige eeuw werd ontdekt door de monnik genaamd Tham Achran Sakatapunya, zijn de andere zeven grotten waaruit Charah Cave is opgemaakt: Gua Batu Nesan Raja, Gua Pecah, Gua Gajah, Gua Tiga Bergdik, Gua Puteri Bersikat, Gua Lubang Dalam en Gua Lubang Hidung.
Gua Gelap is sinds 1972 geopend voor het publiek en de rotsachtige heuvels waar de grot in ligt lijken op een man met een baard, een stel met een kind en een adelaar. Ook al zijn de grotten verlicht, het is aan te raden om je eigen zaklamp mee te nemen als je de zijgrotten gaat verkennen. Goede gympen of wandelschoenen zijn ook aan te raden, want met slippers is het er een glibberig geheel.
Charah Caves wordt gezien als een thuishaven voor de Boeddhistische gemeenschap. Het heiligdom hier staat hoog aangeschreven onder Boeddhistische gelovigen in Zuidoost-Azië en je zult er gelovigen tegenkomen die op pelgrimstocht zijn. Sommigen komen hier zelfs als monnik om hun leven te wijden aan geïsoleerde meditatie. De oudheidkundige kenmerken van de grot en de bijzonderheden zijn absoluut een verbazingwekkend hoogtepunt. Hoewel er om de privacy van de mediterende monniken te beschermen een paar restricties zijn ingesteld, mogen bezoekers in de meeste grotten vrij rondlopen.
Charah Caves is zeker een goeie plek als je meer wilt leren over het Boeddhistische geloof en cultuur aangezien er zich in de meeste grotten een Boeddhistisch beeld bevindt met in een aantal gevallen ook tekst en uitleg. Eenmaal ter plekke kom je erachter dat er naast Boeddhisten ook Hindoeïstische gelovigen zijn en ook voor hen is de tempel van belangrijke waarde. Gua Charah wordt nog steeds omgeven door mysteries, bijvoorbeeld de onbekende oorsprong van de grot blijft een raadsel. Verder is er onlangs een twee meter wijde tunnel ontdekt, met een lengte van ongeveer vier tot vijf kilometer, die helemaal naar Bukit Pecah Batu leidt.
We lazen vooraf al een paar keer over de grotten en tijdens een trip van Kuantan naar Taman Negara besloten we de grotten zelf te bezoeken. De weg er naartoe was prima te doen, door kampungs en palmolieplantages. Het laatste stuk werd niet zo goed aangegeven, maar gelukkig zijn de bergen waarin de grotten zich bevinden wel goed zichtbaar. Eenmaal aangekomen op de parking moet je flink wat trappen omhoog. Eenmaal boven was het vrij stil. De enige andere mensen waren een aantal gelovigen die er hun dagelijkse dingen deden. Er waren verder geen andere toeristen toen wij er waren (we kwamen er rond het middaguur aan) en we hoefden uiteindelijk ook geen entree te betalen. Mocht je dezelfde route afleggen, dan is een bezoek (van maximaal 1 uur) absoluut de moeite waard.
In de omgeving van Charah heb je verder nog Sg. Lembing, populair vanwege het prachtige uitkijkpunt op Lembing Hill. Hier komen toeristen (vooral locals) op af op ’s ochtends een geweldige zonsopkomst te zien. Hier heb je tevens een unieke accommodatie, waar je vaak over leest op blogs en in de bladen. Het Time Capsule Resort is erg leuk opgezet en een overnachting waard als je in de buurt bent.
De Charah Grotten zijn niet zo heel makkelijk te vinden, maar zoals je hieronder kunt zien kun je de grotten makkelijk in je Google Maps zetten als bestemming. Als je over de snelweg tussen Kuantan en Kuala Lumpur (E8) rijdt neem je de afslag 833 (Kuantan Inbound/Panching). Vanaf Kuantan doe je er iets meer dan een half uur over, vanaf Cherating een uur.
Nadat je de tol betaald hebt, ga je rechtsaf richting Panching (over weg nummer 231 Jalan Sungai Lembing). Eenmaal in Panching hou je rechts aan bij de splitsing, je rijdt dan verder over een onverhard pad tussen weilenden en door een palmolieplantage. De weg loopt uiteindelijk dood voor de ingang van de grot. Hier betaal je een paar ringgit om te parkeren (bij ons was de medewerker er niet) en vervolgens kun je de trap op richting de ingang van de grot.
Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.
Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity Vrienden van Maleisië.
Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.