Accommodatie in Maleisië

Maleisië heeft ontelbaar veel schitterende hotels, waar je een heerlijk verblijf zult hebben. Bij elke noemenswaardige attractie heb je vaak meerdere hotels, variërend van luxe hotels en resorts, tot betaalbare guesthouses en lodges. Maleisië is bekend om de voordelige hotelprijzen. Voor zo’n €50 per kamer per nacht verblijf je bijvoorbeeld al in een behoorlijk luxe hotel in het centrum van Kuala Lumpur. Denk aan een 5-sterren hotel inclusief uitgebreid ontbijt.

Accommodatie in Maleisië valt uiteen in hotels in meerdere prijsklassen, resorts variërend van simpel en kleinschalig tot zeer luxe op unieke locaties, simpele B&B’s & hostels en unieke plekjes op bijzondere plekken.

Vakantiehuizen zijn weer wat minder in trek in Maleisië, hoewel je via Airbnb vaak wel complete woningen of appartementen kunt boeken. Kamperen is er mogelijk, maar eigenlijk niet zo heel in trek onder Nederlandse reizigers vanwege o.a. het hete en vochtige klimaat. Wat wel enorm populair is onder de lokale bevolking is Homestay, waarbij je in het huis van een local slaapt.

Prijsklassen accommodatie in Maleisië

Allereerst, accommodatie in Maleisië werkt per kamer per nacht. De prijs die je ziet is dus de prijs voor de kamer en niet per persoon.

Waar moet je nou aan denken qua prijsklassen bij accommodatie in Maleisië? Over het algemeen kan je er prima voor zo’n €50 per kamer per nacht verblijven. In grote steden zit je dan al vaak tegen een 5-sterren hotel aan, meestal inclusief uitgebreid ontbijt. Op populaire toeristische plekken heb je dan een middenklasse hotel of resort, vrijwel altijd inclusief ontbijt.

Simpele hostels beginnen meestal bij zo’n €10 per kamer per nacht, vaak met fan, soms met airco. Populaire hostels die vaak volzitten boek je meestal voor zo’n €20 per nacht (incl. airco). Ultraluxe resorts op de populaire eilanden boek je meestal vanaf zo’n €100 per nacht, mits je er op tijd bij bent. Familiekamers op diezelfde resorts heb je vaak vanaf €150 per nacht.

Luxe 5-sterren hotels in grote steden beginnen meestal vanaf €50 per kamer per nacht. Bij een scherpe deal vooraf zit het ontbijt bij de prijs inbegrepen. Als dit niet het geval is betaal je er over het algemeen zo’n €5 tot €15 per persoon per dag voor. Echte pareltjes op de beste plekken in bijvoorbeeld de hoofdstad Kuala Lumpur boek je vanaf zo’n €100 per nacht inclusief ontbijt.

Wanneer accommodatie boeken?

De beste hotelprijzen krijg je meestal wanneer je vooraf via de bekende internationale hotelsites boekt. Bekijk altijd het aanbod op meerdere sites om zo de beste prijs te vinden. Over het algemeen komen wij zelf bijna altijd uit bij Booking.com en Agoda.nl vanwege hun doorgaans zeer scherpe prijzen en fijne annuleringsbeleid. Als je ergens wat langer besluit te blijven, kun je het beste ook bij het hotel zelf nagaan of ze een ‘package-deal’ hebben. Soms bieden de vooral luxe hotels en resorts erg scherpe deals aan als je er bijvoorbeeld 3 nachten of meer verblijft.

De tijd van het boeken maakt ook uit qua prijs. Zo heb je meestal tussen 6 maanden en 3 maanden voor aankomst de beste prijzen. Wacht niet te lang met boeken van accommodatie op drukbezochte bestemmingen. Ga daarbij ook altijd even na of je verblijf op of rond een (nationale) feestdag valt. In die tijd is heel Maleisië vaak zelf ook vrij en gaan ze massaal op reis binnen het land.

Waar accommodatie boeken?

Wij boeken meestal bij Booking.com of Agoda.nl. Onze hoofdreden is het prettige annuleringsbeleid. Hierdoor kunnen we soms nog wat schuiven of bij onvoorziene omstandigheden zelfs helemaal (kosteloos) annuleren. Verder hebben ze vaak de beste deals, vooral als je er ruim van tevoren boekt.

Als we ergens wat langer willen verblijven, zoeken we ook altijd even op Airbnb. Vooral een appartement in de hoofdstad Kuala Lumpur regelen we altijd op deze manier, want daar verblijven we bijna altijd langer dan een week en dan zijn prijzen op Airbnb erg gunstig.

Hoe vind je de beste plekjes?

Reizigers die niet bekend zijn met/in Maleisië weten soms niet goed te bepalen waar ze het beste kunnen verblijven. Steden hebben vaak toeristische centra, maar ook vaak meerdere wijken waar je beter wel of juist niet kunt verblijven. Eilanden hebben vaak gezellige delen en rustige (uitgestorven) delen. Enerzijds is het fijn voor rustzoekers om niet in het drukke deel te verblijven, maar dat betekent wel dat er bijvoorbeeld ook weinig te doen is, weinig faciliteiten zijn en dat de avonden er vaak vrij saai zijn.

Nu we allemaal gebruik maken van Grab (of een huurauto) maakt de locatie van het hotel al helemaal niet meer uit. Lange stukken lopend over straat is in veel gevallen ook niet echt gewenst (want heet en uitlaatgassen). Wel kan je overwegen om – in het geval Kuala Lumpur – aan een metrostation te verblijven. Je loopt dan makkelijk vanaf je hotel naar één van de metrolijnen waarmee je makkelijk overal kunt komen.

Op onze facebookgroep ‘Vrienden van Maleisië‘ kun je per bestemming nagaan waar je het beste accommodatie moet zoeken. Stel je vraag daar en de antwoorden zullen snel volgen. Wij gebruiken zelf altijd Tripadvisor in combinatie met Google Maps om een indruk te krijgen van de accommodatie. De reviews moet je er vaak met een korrel zout nemen (de hele negatieve in het bijzonder). Let er bij reviews vooral op dat het soms momentopnames zijn en dat de persoon in kwestie wellicht net pech had.

De kaartweergave op Tripadvisor en op Booking.com/Agoda.nl zijn vaak erg handig, je ziet meteen de prijs, beoordeling en de locatie in één overzicht. Voor het gemak hieronder een aantal populaire bestemmingen in Maleisië met de wijken/regio’s waar je de zoektocht naar geschikte plekjes het beste kunt starten:

Kuala Lumpur: Bukit Bintang (van alles wat), Chinatown (hostels), Little India (hostels), KLCC (vooral grote, luxe hotels) en buiten het centrum dichtbij/boven metrostations.
Penang: Georgetown Heritage Center (vooral veel hostels en boutique hotelletjes), Georgetown Gurney Drive (luxe hotels), Batu Ferringhi (vooral resorts), Tanjung Bungah & Tanjung Tokong (van alles wat).
Langkawi: Pantai Cenang (gezellig toeristisch centrum), Pantai Tengah (vlakbij Pantai Cenang maar minder bruisend), verder diverse luxe resorts rondom het eiland.
Malakka: Rond Jonker Street/Heritage Centre veel hostels en boutique hotelletjes, Merdaka Raya & Hatten City (van alles wat).
Taman Negara: Mutiara Taman Negara binnen natuurpark, Kuala Tahan net erbuiten (vooral veel hostels).
Ipoh: Old Heritage Centre (vooral hostels), Nieuwe centrum (van alles wat).
Cameron Highlands: Tanah Rata (populair zijn Fathers Guesthouse, Gerards Place, Do Chic In). Luxe plekjes: The Lakehouse en Cameron Highlands Resort en diverse andere hotels.
Perhentian: Luxe: Bubu Villa, Tuna Bay, Perhentian Island Resort, Alunan Resort, MIMPI Resort en BuBu Long Beach Resort. Verder veel budget-accommodatie op Perhentian Kecil en Perhentian Besar.
Tioman: Leuke plekjes rond Kampung Juara en rond Kampung ABC. Verder veel accommodatie rondom het eiland, waaronder enkele zeer luxe plekjes.
Pangkor: Pangkor Laut is misschien wel het meest luxe resort van Maleisië. Verder veel basic plekjes, vooral rond Teluk Nipah en Pasir Bogak.
Kota Kinabalu: Veel appartementen via Airbnb. Hostels en hotels in het centrum, vooral veel luxe resorts langs de kust ten noorden van de stad. Prachtige resorts binnen het Tunku Abdul Rahman Marine Park.
Kuching: Bij voorkeur een hotel in het centrum. Daar heb je van alles en nog wat, van luxe hotels tot simpele hostels.
Johor Bahru: Veel grote, luxe hotels in het centrum (goedkoop). Ook veel betaalbare hostels.

Bekijk hieronder snel de accommodatie per bestemming:

 
 
 
 

Onderhandelen kan bij long-stay

Sommige reizigers (bv gezinnen met kinderen) verblijven graag langer op dezelfde plek, om van daaruit diverse trips te ondernemen. Bij hotels en resorts kun je vaak prima onderhandelen over de prijs wanneer je er langer verblijft. Dit geldt vooral bij verblijf van een maand of langer. Vergeet in dat geval ook niet via Airbnb te zoeken, want vaak verhuurt men er maar al te graag hun complete appartement voor een langere periode. Pas vanaf 6 maanden kun je via de typische Maleisische agents (soort makelaar) op zoek naar accommodatie. Dit is meestal interessant voor expats met een kort dienstverband, of expats die liever vanuit Maleisië zelf op hun gemak naar een appartement zoeken.

Incheckprocedure

Inchecken gaat altijd snel en efficiënt in Maleisië. Je komt binnen en vaak wordt je bagage al uit handen genomen om later bij je kamer afgeleverd te worden. Bij de balie is altijd wel iemand beschikbaar om je direct te helpen in het geval van de wat meer luxe hotels. Bij luxe resorts krijg je soms een heerlijk welkomstdrankje. Inchecken stelt niks meer voor nu iedereen vooraf de accommodatie boekt. Je toont een printje van de boeking, al dan niet via je telefoon. Men vraagt je meestal om een formulier in te vullen en vervolgens een korte paspoortcheck.

De meeste hotels in Maleisië vragen je bij het inchecken om een creditcard. Dit is echter niet noodzakelijk, je kunt ook ter plaatse een contant bedrag aan borg betalen. Met het oog op mogelijke creditcardfraude is dit bij de goedkopere hotels een betere optie, tenzij je liever niet met contanten op zak loopt. Je hoeft je verder overigens niet onnodig zorgen te maken want je bent altijd verzekerd mocht er wat met je creditcard gebeuren. Wanneer je kosten maakt in het hotel, of bijvoorbeeld gebruik maakt van de minibar, dan worden deze kosten van de borg afgetrokken.

Uitgebreid ontbijt

Als je een overnachting boekt is dit meestal standaard inclusief ontbijt en het ontbijt is echt een ding in Maleisië. Waar je vroeger nog wel eens een luxe hotel met zeer simpel ontbijt had, is een zeer uitgebreid ontbijt nu eerder regel dan uitzondering. Een goed ontbijt in de ochtend is dan ook erg prettig, vooral als je van de actie bent. De lunch regel je ergens ter plekke wel, maar wij vinden het niet zo heel prettig om voor het ontbijt al de deur uit te moeten.

Bij luxe hotels en resorts is het ontbijt soms echt een wauw-momentje in Maleisië. Zoveel keuze en zoveel verschillende keukens tegelijk. In het verleden was de koffie ook nog wel eens twijfelachtig, maar inmiddels heeft zo’n beetje elk hotel een moderne koffiemachine vol (vers gebrande) koffiebonen.

Geen all-inclusive formule in Maleisië

De zgn. All Inclusive formule wordt niet vaak gehanteerd in Maleisië, behalve in het bekende Club Med (en bij de accommodatie van duikscholen). All Inclusive is hier namelijk minder interessant, omdat toeristen vaak buiten de deur zijn en daar dan ook eten.

In sommige gevallen kun je bij luxe hotels upgraden naar een hogere verdieping, de zgn ‘Club Floor’. Hier heb je vaak tegen het eind van de middag een soort borreltijd, met hapjes en drankjes in een speciale Club Member Lounge. Bij de betere hotels is de inhoud van de minibar gratis. Bij de wat goedkopere hotels betaal je vaak een klein bedrag voor frisdrank etc. uit de minibar.

Roomservice

Roomservice is niet zo heel gebruikelijk in Maleisië, want vaak heb je direct om de hoek van je hotel een ruime keuze aan restaurants en andere eetgelegenheden. Dat betekent echter niet dat je er beter van weg kunt blijven. Vooral luxe hotels hebben een uitgebreide kaart en de kosten liggen vaak erg laag. Wij proberen vrijwel standaard de saté als deze op de kaart te vinden is. In resorts is roomservice vooral populair tijdens de lunch. Dan is het soms erg prettig om even niet de deur uit te hoeven.

Verder is er een enorme ‘bezorgcultuur’ in Maleisië. Er zijn meerdere bezorgdiensten waar een gigantisch aantal restaurants op zijn aangesloten. Soms vind je er zelfs de kleinste tentjes langs de weg op. Meestal is het een kwestie van het installeren van de app en een betaalmethode kiezen. Bij sommige bezorgdiensten betaal je (cash) bij bezorging, bij de meeste tijdens de bestelling via de app.

Aanvullende service

In het geval van luxe hotels kan je gemakkelijk je kleding laten wassen bij het hotel. Er liggen speciale waszakken in je kamer met daarbij een lijst waarop je kunt aangeven wat er gewassen moet worden. Het is echter vaak vrij prijzig, het laten wassen van een lange broek kost bijvoorbeeld vaak RM15 of meer. Wanneer je in een grote stad verblijft, is het goedkoper om de was naar een stomerij te brengen.

Accommodatie voor gezinnen

Dit werkt vaak net even anders. Een standaard kamer in een hotel of resort is vaak niet afdoende. Resorts hanteren vaak flinke prijzen voor een familiekamer en wij kwamen er na een paar pogingen achter dat met zijn allen op één kamer toch niet zo heel lekker werkt. In (luxe) hotels heb je vaak geschakelde kamers, waarbij tussen twee kamers een deur zit die tijdens het verblijf open is. Dit werkt prettig, want zo slapen de kinderen op hun eigen kamer. Je boekt dan echter wel 2 losse kamers, wat de prijs per overnachting weer flink doet toenemen.

Sommige luxe resorts hebben familiehuisjes met twee losse kamers. Dit werkt prettig maar is vaak duur. Simpele resortjes bieden nog wel eens een klein kamertje met stapelbedden.

Wij waren er na onze eerste ervaring met Airbnb in Maleisië meteen uit: Dit is de meest prettige situatie voor ons als gezin. Gewoon een compleet appartement met twee slaapkamers, een woonkamer en doorgaans twee badkamers. Daarbij komt vaak nog het zwembad (en kinderbad), de gym en een speeltuin. Wij vinden het ook fijn om gewoon in alle rust in ons eigen appartement te kunnen ontbijten en te lunchen. Voor de avondmaaltijd gaan we dan vaak de deur uit, maar we eten net zo makkelijk thuis na een lange dag (dan halen we eten ’to go’ of een verse daghap bij de supermarkt). Wij boeken zo’n appartement altijd via Airbnb.

Ruime keuze aan budget-accommodatie

Voor backpackers zijn er voldoende goedkope hostels, waar je voor een paar euro per nacht kunt overnachten. Deze verblijfsplekken vind je vooral buiten het centrum van Kuala Lumpur, in bijvoorbeeld de wijken Chinatown en Little India. In het centrum zelf heb je vrij veel accommodatie voor backpackende reizigers in wijk Changkat Bukit Bintang. Populair onder backpackers is Hostelworld, maar ook wordt er vaak via Booking.com en Agoda.nl geboekt. In sommige gevallen besluiten reizigers die elkaar al eerder ontmoet hebben samen een appartement met meerdere slaapkamers via Airbnb te boeken.

Buiten de hoofdstad heb je overal ruime keuze wat betreft betaalbare accommodatie. Op sommige populaire bestemmingen binnen Maleisië heb je van die typische ‘best beoordeelde plekjes’ waar elke backpacker wilt overnachten. Een goed voorbeeld is Fathers Guesthouse in Cameron Highlands en het Banana New Guesthouse in Georgetown, Penang. Zo heeft elke bestemming wel een paar populaire plekjes om te overnachten. In veel gevallen geldt wel, boek op tijd want vaak zit het dicht op de aankomstdatum al vol.

Soms heeft de accommodatie een gezamenlijke keuken en een gedeelde woonkamer. De keuken wordt dan vooral gebruikt voor het ontbijt (en de lunch). De gedeelde woonkamer bevat meestal een paar Lonely Planets en een lading brochures. Het is doorgaans een plek waar de wat jongere reizigers bijeen komen voor gezelligheid en om tips met elkaar te delen. In sommige gevallen wordt vanuit de accommodatie zelf van alles en nog wat georganiseerd, inclusief vervoer naar de volgende bestemming.

Slaapzalen heb je ook, maar niet (meer) zo heel veel. De meeste hostels hebben simpele tweepersoons-kamers met airco. Soms met alleen een fan. Soms heb je een eigen badkamer, soms deel je er een met de anderen.

Tips

  • Vraag bij voorkeur altijd om een hoger gelegen kamer bij inchecken. In de grote steden kan je op lager gelegen verdiepingen maar zo last van het bruisende stadsleven hebben.
  • In simpele hostels kan je het beste een ooglap en oordoppen meebrengen.
  • Verblijf bij voorkeur naast of boven een metrostation, of in toeristische centra in het geval van de eilanden. Je kan dan makkelijk lopend overal naartoe.
  • Installeer de Grab app bij aankomst. Met Grab (vergelijkbaar met Uber) kan je overal makkelijk komen. Het is de ideale app om makkelijk ter plekke rond te reizen.
  • Als de bestemming 100% vaststaat, overweeg dan zo vroeg mogelijk te boeken voor de beste prijs. Walk-in rates zijn doorgaans ongunstig en populaire backpack-plekjes zitten vaak vol.
  • Geef je paspoort alleen kort af bij inchecken, laat je paspoort niet bij de receptie achter. Indien ze hierom vragen, geef ze dan een kopie.
  • Elk hotel in Maleisië heeft Wi-Fi.
  • Sommige reizigers willen bij aankomst op KLIA meteen een hotel induiken en vinden de reis naar het centrum van Kuala Lumpur (of elke andere bestemming) te veel gedoe zo direct na een lange vlucht. Wij raden aan om toch een taxi of de KLIA Ekspres naar het centrum te pakken. De hotels rond de luchthaven zijn doorgaans duur en van matige kwaliteit. Wil je echt een paar dagen bijkomen (bijvoorbeeld omdat je met het gezin reist), overweeg dan een luxe resort in Putrajaya. Die zijn van alle gemakken voorzien en doorgaans zeer goed betaalbaar.
  • Houd rekening met de (regen)seizoenen. Aan de oostzijde van het schiereiland zijn resorts vaak tussen november en februari gesloten. Aan de westzijde van het schiereiland blijft alles het hele jaar door open en hoef je eigenlijk geen rekening te houden met het (doorgaans lichte) regenseizoen. Maleisisch-Borneo kan je het hele jaar door bezoeken, maar daar in de jungle regent het veelvuldig en hard.
  • Hotels hebben Engelse (UK) stopcontacten, zo’n typische driepoot. Je kan vanuit Nederland een reisadapter meenemen, of deze in Maleisië kopen. Moderne hotels hebben inmiddels ook vaak één of meerdere usb-poorten.